Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2019 » Май » 17 » Важливо для платників акцизного податку!
20:07
Важливо для платників акцизного податку!

Важливо для платників акцизного податку!

Суб’єкти господарювання, які з 1 липня 2019 року відповідатимуть визначенню «платник акцизного податку», зобов’язані:

- з 1 травня 2019 року до 1 червня 2019 року зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 1 липня 2019 року;

- до 1 липня 2019 року зареєструватися платниками податку та зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 1 липня 2019 року;

- протягом 20 календарних днів, починаючи з 1 липня 2019 року, подати до контролюючого органу акт проведення інвентаризації обсягів залишків спирту етилового станом на початок дня 1 липня 2019 року із зазначенням адрес об’єктів, на яких зберігаються відповідні обсяги залишків спирту етилового, перелік резервуарів, в яких зберігаються обсяги залишків спирту етилового, їх технічних параметрів (фізична місткість, що відповідає технічним паспортам), правовстановлюючих документів на відповідні об’єкти та документів, що засвідчують правові підстави експлуатації таких об'єктів.

Зазначена норма передбачена п. 22, п. 24 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

 

Якщо отримали спадок: дізнайтесь про особливості оподаткування

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються:

- об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

- вартість власності у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна, готівки або коштів, що успадковуються особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна, що успадковуються дитиною-інвалідом;

- грошові заощадження, поміщені до 02.01.92р. в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 - 1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

Отже, у разі отримання спадщини від члена сім’ї першого та другого ступенів споріднення, то вартість успадкованої власності оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення – її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Фізична особа, яка отримує спадщину від інших осіб, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення (рідного дядька, тітки, знайомих) сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості успадкованого.

Ставка 18% застосовується:

- для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента (навіть, якщо такий нерезидент вважається членом сім’ї першого та другого ступенів споріднення).

Крім податку на доходи фізичних осіб платники повинні сплатити військовий збір, який складає 1,5% від вартості успадкованого майна. Виключення мають особи, які отримали спадщину, яка оподатковується за нульовою ставкою податку.

Відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Зазначена норма передбачена п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України

 

Дивіденди виплатили товаром.Наслідкиз оподаткування ПДВ

 

Суми дивідендів, виплачені емітентом у грошовій формі або у вигляді цінних паперів, не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Якщовиплатадивідендів проводиться у товарнійформі (продукцією, товарами), то такаопераціяоподатковується ПДВ на загальнихпідставах, оскількитакаопераціявизначається як продаж товарів.

Тобтовиплатадивідендів у натуральнійформіоподатковується ПДВ у загальному порядку за ставкою 20 %.

В акціонерних товариствах дивіденди повинні виплачуватися лише в грошовій формі (ст. 30 Закону України "Про акціонерні товариства" від 17.09.2008 № 514-VI).

 

Товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю повинні виплачувати дивіденди грошовими коштами, якщо інше не встановлено одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства (ст. 26 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю"від 06.02.2018 № 2275-VIII).

Емітент, який виплачує дивіденди у товарній формі, має скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та включити суму ПДВ до податкових зобов'язань звітного періоду.

Зазначений порядок оподаткування дивідендів визначено п.п. 196.1.6 ст. 196 Податкового кодексу України.

 

Відображення в Податковому розрахунку за формою №1ДФзаробітної плати

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту); суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору.

Відповідно до ст. 21 Кодексу законів про працюУкраїни,працівникмає право реалізуватисвоїздібності до продуктивної і творчоїпраці шляхом укладення трудового договору на одному абоодночасно на декількохпідприємствах, в установах, організаціях, якщоінше не передбаченезаконодавством, колективним договором абоугодоюсторін.

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Доходи у виглядізаробітної плати, нараховані (виплачені) платникуподаткувідповідно до умов трудового договору (контракту) зазначаютьсяу Податковомурозрахунку за формою № 1ДФ підознакою доходу «101».

Отже, доходи у виглядізаробітної плати, нараховані (виплачені) платникуподаткувідповідно до умов трудового договору (контракту) зазначаютьсяв Податковомурозрахунку за формою № 1ДФпідознакою доходу «101», як за основниммісцемроботи, так і за сумісництвом.

Враховуючи, що оплата за сумісництвом проводиться за трудовим договором, то суми нарахувань доходів відображаються за ознакою «101» одним рядком сукупно із заробітною платою.

Сумивинагород та іншихвиплат, нарахованих (виплачених) платникуподаткувідповідно до умов цивільно-правового договору відображаються за ознакою доходу «102».

Зазначена норма передбачена п.п.164.2.1, 164.2.2 ст. 164 Податкового кодексу України.

 

Платник єдиного податку перейшов на загальну систему оподаткування.Як звітувати з ПДВ?

Платники ПДВ, які сплачують єдиний податок, можуть вибрати квартальний податковий період для подання звітності з ПДВ.

Заява про вибір квартального податкового періоду подається податковому органу разом з декларацією з ПДВ за наслідками останнього податкового періоду календарного року.

Якщо платник ПДВ, який застосовував спрощену систему оподаткування і квартальний звітний період з ПДВ, переходить на загальну систему оподаткування, такий платник податку зобов'язаний самостійно перейти на місячний податковий період, починаючи з першого місяця переходу на загальну систему оподаткування, що зазначається у відповідній податковій декларації за наслідками такого місяця.

У такому випадку податкова декларація з ПДВ подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Зазначена норма передбачена п. 202.2 ст. 202 Податкового кодексу України.

 

Фізична особа продає вантажний автомобіль.

Який порядок оподаткування?

Об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включаються доходи від операцій з майном.

  • платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5% бази оподаткування.

Дохід від продажу об'єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об'єкта, визначеної згідно із законом.

Тобто, доходи від продажу фізичною особою вантажного автомобіля оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.

Крім того, дохід від продажу вантажного автомобіля, є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

  • разі якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна є юридична особа, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов'язана виконати всі функції податкового агента.

Отже, у разі продажу фізичною особою вантажного автомобіля підприємству, така юридична особа зобов’язана при нарахуванні (виплаті) доходу виконати функції податкового агента, зокрема, нарахувати, утримати та сплатити (перерахувати) до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Фізична особа-продавець у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу рухомого майна (вантажного автомобіля) з іншою фізичною особою є відповідальною за нарахування та утримання податку на доходи фізичних осіб та сплачує його до відповідного бюджету за місцем нотаріального посвідчення таких договорів.

При цьому, обов’язок платника податку щодо подання річної декларації про майновий стан і доходи вважається виконаним, якщо він отримував доходи від операцій продажу, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок.

Зазначений порядок визначений ст. 163, п. 167.2 ст. 167, п.173.1, п. 173.3 ст. 173, п. 179.2 ст. 179, пп. 1.2 п. 16-1 підр. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України.

 

Громадяни повинні задекларувати доходи, якщо отримали їх без участі податкових агентів

Наразі триває кампанія декларування доходів громадян, яка розпочалась з 1 січня поточного року.

Під час кампанії декларування податкові декларації про майновий стан і доходи подають громадяни, які зобов’язані декларувати свої доходи, а також особи, які мають право добровільно подати декларацію для застосування права на податкову знижку.

Так, громадяни, які у 2018 році отримували доходи від неподаткових агентів, зокрема, від надання в оренду житла, іноземний дохід, від надання послуг з ремонту житла, від організації і проведення розважальних заходів, від репетиторської діяльності; отримували спадщину чи подарунок, що оподатковуються податком на доходи фізичних осіб, та інші доходи, повинні подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Податкова декларація подається до податкового органу за місцем реєстрації до 2 травня 2019 року включно (в зв’язку з тим, що 1 травня – святковий).

Крім того, подати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податкову знижку. Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2018 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року, до 31 грудня (включно).

Звертаємо увагу, що для спрощення процедури звітування декларацію можна подати в електронному вигляді з використанням особистого електронного цифрового підпису, який можна отримати у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

 

При наданні послуг з репетиторства необхідно задекларувати доходи

Наразі триває кампанія декларування доходів громадян, яка розпочалась з 1 січня поточного року.

Податкова декларація про майновий стан і доходи обов’язково подається при отриманні, зокрема, доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи, та суб’єктів підприємництва).

До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання послуги репетиторства.

Якщо викладач, який надає послуги репетиторства, не є фізичною особою-підприємцем, він зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 2 травня 2019 року за місцем податкової адреси (реєстрації) чи онлайн з використанням електронного підпису.

Форма декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 у редакції від 06.06.2017 № 556.

Доходи від репетиторства оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18%. Також із вказаних доходів сплачується військовий збір за ставкою 1,5%.

Суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначену в річній податковій декларації, репетитори мають сплатити до 1 серпня 2019 року.

Під поняттям «репетиторство» мається на увазі: підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових та дипломних робіт тощо.

 

Декларування 2019

Задекларуйте доходи, отримані в 2018 році

З початку поточного року триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2018 року.

Податкова декларація про майновий стан і доходи обов’язково подається при отриманні:

- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи, та суб’єктів підприємництва). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;

- доходів від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також інвестиційних доходів; іноземного доходу; в інших, передбачених Кодексом випадках.

Декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.15 №859 (у редакції від 06.06.2017 №556).

Податкова декларація подається до податкового органу за місцем реєстрації до 2 травня 2019 року включно (в зв’язку з тим, що 1 травня – святковий).

Податкова декларація подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):

- особисто або уповноваженою на це особою;

- поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Якщо податкова декларація надсилається поштою, таке відправлення необхідно здійснити не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

 

ГУ ДФС у Запорізькій області

Просмотров: 337 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Среда, 24.04.2024, 13:11
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Май 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0