Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Март » 5 » Податківці можуть проводити перевірку лише за наявності відповідних документів
20:38
Податківці можуть проводити перевірку лише за наявності відповідних документів

Податківці можуть проводити перевірку лише за наявності відповідних документів

Працівники податкової служби мають право приступити до проведення документальної виїзної перевірки за умови пред’явлення таких документів:

 

 

–       направлення на проведення перевірки, підписане керівником (його заступником) податкового органу та скріплене печаткою;

–       копію наказу про проведення перевірки;

–       службове посвідчення особи, яка зазначені в направленні.

Непред'явлення платнику податків цих документів або пред'явлення зазначених документів, оформлених з порушенням вимог, є підставою для недопущення податківців до проведення документальної виїзної перевірки.

При пред'явленні направлення, платнику податків необхідно в ньому розписатися і вказати своє прізвище, ім’я, по батькові, посаду, дату і час ознайомлення.

У разі відмови платника податків розписатися у направленні на перевірку посадовими особами органу державної податкової служби складається акт, який засвідчує факт відмови. Акт про відмову від підпису у направленні на перевірку є підставою для початку проведення такої перевірки.

Умови та порядок допуску податківців до проведення документальних виїзних та фактичних перевірок визначено статтею 81 Податкового кодексу України.

 

 

Співвласники житлового будинку повинні сплачувати податок на нерухоме майно за кожну належну їм частку

 

Власники будівель, віднесених до житлового фонду, є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Якщо об’єкти житлової нерухомості перебувають у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, то платники податку на нерухоме майно визначаються наступним чином:

- якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

- у разі, коли такий об’єкт перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений на частки між власниками, платником податку є одна з осіб-власників, визначена за їх згодою (якщо інше не встановлено судом);

- якщо ж об’єкт, що перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, поділений між ними в натурі, то платником є кожна з цих осіб за належну їм частку.

Нагадаємо, що податок на нерухомість сплачується за місцем розташування об’єкта оподаткування і зараховується до відповідного бюджету. База оподаткування об’єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи, обчислюється органом ДПС на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Такі відомості надаються безоплатно органами державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Водночас, юридичні особи обчислюють базу оподаткування самостійно виходячи з житлової площі об’єкта та на підставі документів, які підтверджують право власності на нього. 

Порядок нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки визначений положеннями ст. 265 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.

 

 

Податкові агенти заповнюють довідку про доходи ФО у довільній формі, але із зазначенням обов’язкових даних

 

Окремі фізичні особи мають право та можуть скористатися податковою знижкою. Крім декларації про майновий стан і доходи, на вимогу органу державної податкової служби, така особа повинна надати також довідку про отримані у звітному році доходи.

Для цього особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані надати платнику податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку.

Водночас, варто зазначити, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, не передбачено. Тому така довідка надається у довільній формі. В ній, крім загальної інформації про фізичну особу (ПІБ, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), обов’язково зазначається наступна інформація:

- сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);

- розмір та сума податкової соціальної пільги;

- сума нарахованого та утриманого єдиного соціального внеску;

- сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

 

Нагадуємо, підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (ст.166 Податкового кодексу України).

Питання забезпечення виконання податкових обов’язків висвітлене в ст. 176 Податкового кодексу України.

 ***

Нагадаємо, що Указом Президента України №726/2012 від 24.12.2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

 

Прощені кредитором борги оподатковуються

 

Сума боргу, прощена кредитором, вважається доходом отриманим платником податку, як додаткове благо. Водночас, головною умовою є те, що таке рішення прийнято кредитором самостійно і не пов’язане з процедурою банкрутства.

Кредитор повідомляє платника податку – боржника про анулювання боргу:

~       рекомендованим листом з повідомленням про вручення;

~       шляхом укладення відповідного договору;

~       шляхом надання повідомлення боржнику під підпис особисто.

Крім того, кредитор включає суму цього боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого на користь платників податку за підсумками звітного періоду. Боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

Тобто, якщо кредитор пробачив Вам борг, Вам  необхідно до 1 травня 2013 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи отримані в 2012 році. В свою чергу необхідно до 1 серпня 2013 року сплатити податок до бюджету за ставками 15% або 17% в залежності від суми отриманих в звітному місяці доходів.

Ставка 17 відсотків застосовується, якщо сума доходів, отриманих у календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. На 1 січня 2012 року мінімальна заробітна плата становила 1073 гривні. Сума, яка не перевищує 10730 гривень оподатковується за ставкою 15 відсотків.

Доходи отримані, як додаткове благо визначені п.164.2.17 ст. 164 ПКУ. Ставки податку вказані відповідно п. 167.1 ст. 167 ПКУ. Термін спати податкового зобов’язання вказано в п.179.7 ст. 179 ПКУ.

 

 

ФО не повинні відображати у податковій декларації дохід у вигляді процентів, нарахованих на банківський рахунок

 

Дохід у вигляді процентів на поточний або депозитний банківський рахунок включається до складу загального річного оподатковуваного доходу з 1 січня 2015 року. При заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи отримані в 2012 році, фізичні особи мають право не відображати такі доходи.

Також формою декларації не передбачено окремого рядку щодо відображення доходів, отриманих у вигляді процентів на поточний або депозитний банківський рахунок.

Водночас, з 1 січня 2015 року до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включатиметься дохід у вигляді процентів на поточний або депозитний банківський рахунок крім:

- доходів, отриманих платником податку у вигляді процентів, що нараховані на цінні папери, емітовані Міністерством фінансів України та на боргові зобов’язання Національного банку України;

- доходів у вигляді процентів на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат.

Включення доходу до складу загального річного оподатковуваного доходу у вигляді процентів на поточний або депозитний  банківський рахунок визначено пп. 164.2.8 п.164.2 ст.164 ПКУ. Абзац шостий п.1 р.ХІХ «Прикінцеві положення» ПКУ визначає момент набрання чиностті вказаного питання.

 

Придбання торгового патенту

 

Для придбання торгового патенту суб’єкт господарювання повинен подати до органу державної податкової служби за місцем сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності заявку, яка містить наступні відомості:

- найменування суб’єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) та прізвище, ім’я, по батькові суб’єкта господарювання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичної особи);

- юридична адреса (місцезнаходження) суб’єкта господарювання, а у разі якщо патент придбається для відокремленого підрозділу - місцезнаходження такого відокремленого підрозділу згідно з документом, що засвідчує право власності (оренди);

- вид підприємницької діяльності, для провадження якої придбається торговий патент;

- вид торгового патенту;

- найменування документа про повну або часткову сплату збору;

- назва та фактична адреса (місцезнаходження) пункту продажу товарів, пункту з надання платних послуг, пункту обміну іноземної валюти, грального місця, позначення ”виїзна торгівля”;

- назва, дата, номер документа, що засвідчує право власності (оренди);

- період, на який придбається торговий патент.

Крім заявки необхідно також надати оригінали або нотаріально посвідчені копії документів, на підставі яких вона заповнювалася. Такі документи надаються лише для звірки відомостей наведених в заявці та не залишаються в органі державної податкової служби. Звірка відомостей здійснюється в момент подання такої заявки.           Якщо ж відомості, наведені у поданій суб’єктом господарювання заявці, відповідають  наданим документам та до неї внесені всі необхідні відомості, орган ДПС має право видати торговий патент.

Звертаємо увагу, що  придбавати та сплачувати торговий патент необхідно за місцем сплати збору. Зокрема, платниками збору, які:

- провадять торговельну діяльність або надають платні послуги (крім пересувної торговельної мережі) - збір сплачується за місцезнаходженням пункту продажу товарів або пункту з надання платних послуг;

- здійснюють торгівлю валютними цінностями - за місцезнаходженням пункту обміну іноземної валюти;

- здійснюють діяльність у сфері розваг - за місцезнаходженням пункту надання послуг у сфері розваг;

- здійснюють торгівлю через пересувну торговельну мережу - за місцем реєстрації таких платників;

- здійснюють торгівлю на ярмарках, виставках-продажах та інших короткотермінових заходах, пов’язаних з демонстрацією та продажем товарів - за місцем провадження такої діяльності.

Торговий патент видається особисто фізичній особі - підприємцю або особі, уповноваженій юридичною особою, під підпис у триденний термін з дня подання заявки. Датою придбання торгового патенту є зазначена в ньому дата.

Питання збору за провадження деяких видів діяльності висвітлене в ст. 267 Податкового кодексу України.

 

 

Підставою для отримання податкової соціальної пільги є подання заяви

 

 

Для отримання податкової соціальної пільги платнику податку на доходи фізичних осіб необхідно подати роботодавцю заяву про застосування пільги. Разом із заявою надаються також документи, що підтверджують таке право. Наприклад, учасник бойових дій під час Другої світової війни має надати копію посвідчення учасника бойових дій, виданого відповідними органами, або документи, що підтверджують участь у бойових діях під час Другої світової війни. (Правила надання документів та їх склад затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. № 1227 «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги»). Платник податку самостійно обирає місце застосування податкової соціальної пільги (далі – ПСП).

ПСП надає можливість платнику податку зменшити нарахований загальний місячний оподатковуваний дохід, отриманий у вигляді заробітної плати. Сума, на яку зменшується такий дохід, визначається як відсоток  прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Пільга застосовується до заробітної плати платника податку тільки за одним місцем її нарахування з дня отримання роботодавцем заяви про її застосування. Водночас, якщо у платника податку виникає право на застосування ПСП з інших підстав, ніж ті, які були зазначені у його заяві, такий платник повинен подати нову заяву з відповідними підтвердними документами. Заява про застосування ПСП подається у довільній формі.

У разі, якщо заяву і підтвердні документи подано не з початку місяця, ПСП застосовують до всієї суми заробітної плати, нарахованої платнику податку в такому місяці.

У свою чергу роботодавець відображає у податковій звітності всі випадки застосування або незастосування податкової соціальної пільги згідно з отриманими від платників податку заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги.

Якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги з двох і більше підстав, застосовується одна ПСП з підстави, що передбачає її найбільший розмір.

Водночас, звертаємо увагу, що ПСП для будь-якого платника податку (п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу), надається в розмірі, який дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленого законом на 1 січня звітного податкового року. (У 2013 р. – розмір такої ПСП становить 573 грн. 50 коп.).

При цьому заробітна плата платника податку не повинна перевищувати граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП (у 2013 р. – 1610 грн.).

 

Нагадаємо,  категорії платників податку та розміри податкових соціальних пільг визначено ст.169 розд. ІУ Податкового кодексу України.

 

Просмотров: 845 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Среда, 24.04.2024, 18:06
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Март 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0