Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2019 » Июнь » 24 » Платником податку на прибуток отримано кошти за товари, реалізовані під час перебування на спрощеній системі оподаткування. Чи оподатковува
11:51
Платником податку на прибуток отримано кошти за товари, реалізовані під час перебування на спрощеній системі оподаткування. Чи оподатковува

Платником податку на прибуток отримано кошти за товари, реалізовані під час перебування на спрощеній системі оподаткування.

Чи оподатковувати такі суми?

Об’єктом оподаткування для юридичної особи, яка сплачує єдиний податок вважається будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначений п. 292.3 ст. 292 Податкового кодексу.

Датою отримання доходу, вираженого у грошовій (готівковійабо безготівковій) формі, вважається дата отриманняплатникомєдиногоподаткукоштів.

Отже, оподаткуваннюєдинимподаткомпідлягаютькошти, якіпідприємствоотримаєвід операції з продажу товарів (наданняпослуг), у разіякщоці коштинадійшлипід час перебуванняпідприємства на спрощенійсистеміоподаткування.

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних ПБО або МСФЗ, на різниці, які виникають згідно з положеннями Податкового кодексу.

Фінансовий результат податкового (звітного) періодузбільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощенійсистеміоподаткування.

Отже, платникподатку на прибуток, якийвизначаєоб’єктоподаткування шляхом коригуванняфінансового результату до оподаткування на різниці,збільшуєфінансовий результат до оподаткування на суму коштів, отриманих у звітному (податковому) періоді за товари (роботи, послуги),відвантажені (надані) під час перебування на спрощенійсистеміоподаткування.

Зазначена норма передбачена п.п. 134.1.1 ст. 134, п.п. 140.5.12 ст. 140,п.п. 2 п. 292.1, п. 292.6 ст. 292Податкового кодексу.

 

Затверджено Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового

Система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового вводиться в дію з 01.07.2019 р. (Закон України від 23.11.2018 № 2628 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів»).

Постановою КМ України від 24.04.2019 № 408 "Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового" затверджено Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

Порядок визначає механізм відкриття та закриття рахунків платників акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, зареєстрованих у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, механізм роботи зазначеної системи, а також проведення розрахунків з бюджетом з використанням зазначених рахунків.

Платники акцизного податку зобов’язані з 01.05.2019 р. до 01.06.2019 р. зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового всі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники будуть станом на 01.07.2019 р.

Суб’єкти господарювання, які відповідатимуть визначенню платників акцизного податку з 1 липня 2019 р., зобов’язані до 1 липня 2019 р. зареєструватися як платники акцизного податку та зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники акцизного податку будуть станом на 1 липня 2019 року.

Постановою установлено, що:

- рахунки платників акцизного податку, зареєстрованих у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, відкриваються у Державній казначейській службі;

- у товаросупровідних документах на пальне обсяги пального відображаються виробниками пального в кілограмах і літрах, приведених до температури 15°C;

- у товаросупровідних документах на спирт етиловий обсяги спирту етилового відображаються виробниками спирту етилового в декалітрах і в декалітрах 100-відсоткового спирту, приведених до температури 20°C;

- товаросупровідні документи, зазначені в абзацах третьому і четвертому цього пункту, подаються суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності під час митного оформлення пального або спирту етилового до контролюючих органів.

Постанова набирає чинності з дня опублікування, крім п. 4 цієї постанови та пунктів 19 - 44 Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженого цією постановою, які набирають чинності з 01.07.2019 р.

Постанову № 408 розміщено на Урядовомупорталієдиного веб-порталу органіввиконавчоївладиУкраїни за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/deyaki-pitannya-elektronnogo-administruvannya-realizaciyi-palnogo-ta-spirtu-etilovogo

 

Працівникуу тимчасове користуваннявидано спецодяг та спецвзуття. Податкові наслідки з податку на доходи фізичних осіб

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, вартість спеціального (форменого) одягу та взуття, що надається роботодавцем у тимчасове користування платнику податку, який перебуває з ним у трудових відносинах.

Порядок забезпечення, перелік та граничні строки використання спеціального (у тому числі форменого) одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту встановлюються Кабінетом Міністрів України та/або галузевими нормами безоплатної видачі працівникам спеціального (форменого) одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом МФУ від 13.01.2015 №4, вартість спеціального (форменого) одягу та взуття, що надається роботодавцем у тимчасове користування платнику податку, який перебуває з ним у трудових відносинах, відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «136».

Якщо працівник, який припиняє трудові відносини з працедавцем, не повертає йому спеціальний (формений) одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, граничний строк використання яких не настав, то вартість такого майна включається до складу місячного оподатковуваного доходу та оподатковується за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

У разі, якщо працівник, що припиняє трудові відносини з працедавцем, не повертає йому спеціальний (формений) одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, граничний строк використання яких не настав, та компенсує залишкову вартість цього майна роботодавцю, то вартість такого майна не включається до складу місячного оподатковуваного доходу.

Зазначена норма передбачена п.п.165.1.9 ст. 165 Податкового кодексу.

Важлива інформація для суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю пальним

З 01 липня 2019року запроваджується ліцензування діяльності усіх суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним.

Такі зміни передбачені Законом України від 23.11.2018 №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Для отримання ліцензії:

  • на виробництво, оптову торгівлю пальним необхідно звертатись до ДФС України за адресою м. Київ, пл. Львівська 8;
  • на роздрібну торгівлю, зберігання пального необхідно звертатись до ГУ ДФС у Запорізькій області за адресою пр. Соборний, 174-а.

 

Для отримання ліцензій необхідно надати перелік документів, визначений ст. 15 Закону України від 19.12.1995 №481 ««Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (зі змінами, внесеними Законом №2628).

 

Міністерством фінансів України наказом від 26.04.2019 №182 внесено зміни до наказу від 14.01.2011 № 11 «Про бюджетну класифікацію».

 

Так, класифікаціюдоходів бюджету доповнено такими позиціями:

 

22013100 – Плата за ліцензії на виробництвопального;

22013200 – Плата за ліцензії на право оптовоїторгівліпальним;

22013300 – Плата за ліцензії на право роздрібноїторгівліпальним;

22013400 – Плата за ліцензії на право зберіганняпального.

 

Оновлено державний реєстр РРО

Державна фіскальна служба наказом від 15.05.2019 №392 затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

У новому Державному реєстрі міститься:

- 102 РРО, дозволених до первинної реєстрації,

- 77 РРО, первинна реєстрація яких заборонена.

- наведено перелік із 7 РРО, виключених з Державного реєстру в 2016-2018 роках, експлуатація яких не дозволяється.

Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій розміщено на вебсайті ДФС за посиланням:

http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/320822.html

 

Платникам ПДВ: штрафні санкції за порушення термінів реєстрації розрахунків коригування на зменшення компенсації вартості товарів/послуг

Реєстрація ПН/РК у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням таких граничних строків:

- для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

- для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

- для РК, складених постачальником до податкової накладної, що складена на отримувача – платника ПДВ, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, – протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем) (п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу).

Порушення платниками ПДВвищезазначеного граничного строку, передбаченого, для реєстрації ПН/РК в ЄРПН (крім ПН, що не надається отримувачу, складеної на постачання для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою) тягне за собою накладення на платника ПДВ, на якого покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу у відсотках від суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК (ст. 1201 Податкового кодексу).

Отже, у разі складання постачальником розрахунку коригування, в якому передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідальність за порушення граничного строку реєстрації в ЄРПН такого розрахунку коригування застосовується до відповідної особи в залежності від того, чи є отримувач (покупець) платником ПДВ:

- для РК, складених на отримувача – платника ПДВ, відповідальним за його реєстрацію в ЄРПН є такий отримувач (покупець);

- для РК, що не надаються отримувачу (покупцю), в тому числі складених на отримувача – неплатника ПДВ, відповідальним за його реєстрацію в ЄРПН є постачальник товарів/послуг.

При цьому сума штрафу розраховується з суми ПДВ, зазначеної у розрахунку коригування, в якому передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, виходячи з абсолютної величини значення такої суми податку.

Більш детально з роз’ясненням можна ознайомитись на вебсайті ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/379195.html

 

Які податкові наслідки, якщо платником податку на прибуток поворотну фінансову допомогу не повернено протягом року, коли підприємство застосовувало спрощену систему оподаткування?

Доходом платника єдиного податку — юридичної особи є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначений п. 292.3 ст. 292 Податкового кодексу.

Водночас, не включаються до доходу суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів.

Для платників єдиного податку третьої групи (юридичних осіб) дохід визначається на підставі даних обліку (спрощеного бухгалтерського обліку) щодо доходів та витрат з урахуванням положень п. 44.2 та 44.3 ст. 44 Податкового кодексу (який здійснюється згідно з НПБО та/або іншими нормативно-правовими актами з питань бухгалтерського обліку).

Відповідно до ПБО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінку доходу може бути достовірно визначено.

Оскільки неповернена протягом 12 календарних місяців поворотна фінансова допомога зумовлює зростання власного капіталу, то сума такої допомоги визнається доходом, який підлягає оподаткуванню єдиним податком.

Отже, якщо поворотну фінансову допомогу отримано під час перебування підприємства на загальній системі оподаткування та не повернено протягом 12 календарних місяців, коли підприємство вже перебувало на спрощеній системі оподаткування, то така допомога оподатковується єдиним податком.

Зазначена норма передбачена п. 292. 1, п.п. 3 п. 292.11, п. 292.13 ст. 292, п.п. 296.1.3 ст. 296 Податкового кодексу.

 

Конец формы

Важливо для платників ПДВ і акцизного податку!

З 01.06.2019 року відомості з Єдиногореєструподаткових/акцизнихнакладнихнадаютьсявархівних файлах

З метою оптимізації обміну інформацією з платниками та у зв’язку з великою кількістю запитів на отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових/акцизних накладних (коди форм J/F13001хх, J/F13030хх), значними розмірами сформованих на них відповідей (коди форм J/F14001хх, J/F12010хх, J/F12012хх, J/F14030хх), ДФС повідомляє:

  • з 01.06.2019 файли за формами J/F14001хх «Витяг з Єдиного реєстру податкових накладних», J/F12010хх «Податкова накладна», J/F12012хх «Розрахунок коригування до податкової накладної», J/F14030хх «Витяг з Єдиного реєстру акцизних накладних», J/F12030хх «Акцизна накладна», J/F12031хх «Розрахунок коригування до акцизної накладної» які вивантажуються ІТС «Єдине вікно подання електронної звітності» для отримання платниками, надаються стисненими в архівних файлах формату ZIP.

- Файли за формами J/F14001хх, J/F14030хх надаються окремим архівним файлом кожен. Ім’я архівного файлу дорівнює імені файла документа, розширення ZIP.

- Файли з формами J/F12010хх, J/F12012хх, J/F12030хх, J/F12031хх надаються архівними файлами, до 500 документів у кожному. Ім’я архівного файлу буде сформовано з використанням першої частини імені XML файлу документа, що вкладений першим в архівний файл.

- Кожен файл всередині архівного файлу є електронним документом і містить відповідну кількість електронних підписів.

- Архівні файли підписані та зашифровані на отримувача.

Зазначена інформація розміщена на сайті ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/anonsi/20684.html

 

Розпорядник акцизного складу пересувногомаєскладати і реєструватиакцизнінакладні

Змінами, внесеними Законом України від 23.11.2018 №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», передбачено з 01.07.2019 р. визначення таких термінів: акцизний склад пересувний та розпорядник акцизного складу пересувного.

Акцизний склад пересувний - це транспортний засіб (автомобільний, залізничний, морський, річковий, повітряний, магістральний трубопровід), на якому переміщується та/або зберігається пальне або спирт етиловий на митній території України.

Не є акцизним складом пересувнимтранспортнийзасіб, щовикористовуєтьсясуб’єктомгосподарювання, який не є розпорядником акцизного складу, для переміщення на митнійтериторіїУкраїнивласногопальногоабо спирту етилового для потреб власногоспоживаннячипромисловоїпереробки (пп. 14.1.61 ст. 14 ПКУ).

Розпорядник акцизного складу пересувного– це суб’єктгосподарювання-платник акцизного податку, який є власникомпальногоабоздійснюєдіяльність з виробництва спирту етилового та який з використанням транспортного засобунезалежновід того, кому належитьтакийтранспортнийзасіб:

  • реалізуєабозберігаєпальнеабо спирт етиловий;
  • ввозить пальне на митнутериторіюУкраїні, з якогосплаченоакцизнийподаток, або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ.

Не є розпорядником акцизного складу пересувногосуб’єктгосподарювання (перевізник, експедитор), якийздійснюєтранспортуванняпальногоабо спирту етилового (пп. 14.1.2241 ст. 14 ПКУ).

Платникподатку при ввезенні на митнутериторіюУкраїнипальногоабо спирту етилового, з якогосплаченоакцизнийподаток, або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ, абореалізаціїпального,або спирту етилового,зобов’язанийскласти в електроннійформіакцизнунакладну за кожним кодом товарноїпідкатегоріїзгідно з УКТ ЗЕД реалізованогопальногоабо спирту етилового та зареєструватиїї в Єдиномуреєстріакцизнихнакладних(ЄРАН) з дотриманнямумовищодореєстрації у порядку, визначеномузаконодавством, електронногопідписууповноваженоїплатником особи (п. 231.1 ст. 231 ПКУ).

Таким чином, розпорядником акцизного складу пересувноговважатиметьсясуб’єктгосподарювання- платник акцизного податку, який є власникомпального та реалізуєтакепальне. Вінзобов’язанийскласти в електроннійформіакцизнунакладну за кожним кодом товарноїпідкатегорії УКТ ЗЕД реалізованогопального.

 

Відшкодування шкоди від фізичної особи за рішенням суду.

Який порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб?

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, крім сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров’ю.

Платникподатку, щоотримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язанийвключити суму таких доходів до загальногорічногооподатковуваного доходу та подати податковудекларацію про майновий стан і доходи за наслідкамизвітногоподаткового року, а такожсплатитиподаток з таких доходів

Отже, якщо за рішенням суду платник податку отримує від іншої фізичної особи суми на відшкодування збитків, завданих внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров’ю, то вони не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Іншівідшкодування,отримані за рішенням суду відіншоїфізичної особи,платникзобов’язаний включити до загальногорічногооподатковуваного доходу (оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%) та подати податковудеклараціюпро майновий стан і доходи за наслідкамизвітногоподаткового року, в якомуотриманотаківідшкодування.

Зазначена норма передбачена п.п. 164.2.14«а» ст. 164, п.п. 168.2.1 ст. 168 Податкового кодексу.

 

ГУ ДФС у Запорізькій області

Просмотров: 328 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Суббота, 20.04.2024, 10:24
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Июнь 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0