Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Январь » 9 » Новації у податковому законодавстві у 2013 році.
21:23
Новації у податковому законодавстві у 2013 році.

Новації у податковому законодавстві у 2013 році.

 

Знижено ставку з податку на прибуток

 

З 1 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року включно, ставку податку на прибуток підприємств встановлено на рівні 19 відсотків, а для суб'єктів індустрії програмної продукції, які застосовують особливості оподаткування, передбачені в пункті 15 підрозділу 10 цього розділу, - 5 відсотків.

Відповідне положення застосовується з урахуванням вимог пункту 10 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України.

                      

Пільгове оподаткування для суб’єктів ІТ-індустрії.

 

З 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року для суб'єктів індустрії програмної продукції застосовується знижена ставка податку на прибуток підприємств у розмірі 5 відсотків.

Слід звернути особливу увагу на те, що суб'єкти індустрії програмної продукції можуть застосовувати особливості оподаткування податку на прибуток у разі здійснення видів економічної діяльності, визначених п. 1.5 п. 15 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Такі суб'єкти індустрії програмної продукції з метою застосування особливостей оподаткування податку на прибуток повинні протягом попередніх чотирьох послідовних звітних (податкових) кварталів сукупно одночасно відповідати таким критеріям: питома вага доходів суб'єкта від здійснення видів економічної діяльності, визначених у підпункті 1.5 цього пункту, становить не менш як 70 відсотків доходів від усіх видів економічної діяльності з реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг;  первісна вартість основних засобів та/або нематеріальних активів суб'єкта перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного (податкового) року; у суб'єкта відсутній податковий борг; щодо суб'єкта судом не прийнято постанови про визнання боржника банкрутом відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Для отримання права на застосування пільгового режиму оподаткування податком на прибуток підприємств суб'єктам індустрії програмної продукції необхідно подати до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням реєстраційну заяву.

Реєстраційна заява подається не пізніш як за 30 календарних днів до початку звітного (податкового) кварталу, з якого зазначений суб'єкт передбачає отримати право на використання особливостей оподаткування.

 

 

Інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки     

 

Загальні положення.

З першого січня 2013 року набирають чинності зміни до підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України (доповнено новим пунктом 28), внесені Законом України від 06.09.2012 р. № 5211-VI "Про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки" .

Встановлені змінами до Податкового кодексу України особливості оподаткування податком на прибуток підприємств застосовуватимуться до суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки, які схвалені відповідно до Закону України «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць».

 

Ставка податку на прибуток в інвестиційних проектах.

 

Відповідно до зазначених змін прибуток, отриманий від реалізації інвестиційних проектів суб'єктами господарювання, які реалізують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки, схвалені відповідно до Закону України "Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць", оподатковується за ставкою:

з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2017 року включно - 0 відсотків;

з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2022 року включно - 8 відсотків;

з 1 січня 2023 року - 16 відсотків.

 

            Як обчислюється підприємствами податок на прибуток?

 

Податок на прибуток підприємств обчислюють з урахуванням таких особливостей:

1) під час нарахування амортизації основних засобів, що використовуються в період реалізації інвестиційного проекту та входять до груп 2 (капітальні витрати на поліпшення земель, не пов'язані з будівництвом) і 3 (будівлі), може бути застосовано метод прискореного зменшення залишкової вартості, визначений розділом III "Податок на прибуток" Кодексу;

2) сума отриманих податкових пільг з податку на прибуток підприємств, не може перевищувати обсяг інвестицій, що фактично здійснені таким суб'єктом господарювання;

3) ведення суб'єктами господарювання окремого податкового обліку доходів та витрат, пов'язаних з отриманням прибутку від реалізації інвестиційних проектів у пріоритетних галузях економіки, що звільняються від оподаткування за загальними правилами у порядку, визначеному пунктом 152.11 статті 152 Кодексу;

4) сплати податку на прибуток на загальних підставах за весь період реалізації інвестиційного проекту у разі якщо протягом двох років з дня схвалення інвестиційного проекту не досягнуто критеріїв, установлених Законом, або в разі недотримання таких критеріїв впродовж подальшого строку його реалізації, або в разі відмови суб'єкта господарювання від реалізації інвестиційного проекту ;

5) використання коштів, не сплачених до бюджету в результаті наданих пільг з податку на прибуток, платником податку на цілі та в порядку, передбачені пунктом 21 підрозділу 4 "Перехідні положення" Кодексу.

 

         Звичайні ціни

 

            З 01 січня 2013 року набуває чинності, згідно з абзацом третім пункту 1 розділу XIX Кодексу, стаття 39 Кодексу, яка визначає новий порядок застосування звичайної ціни.

Статтею 39 Кодексу встановлено конкретні методи визначення звичайних цін, а саме: порівняльної неконтрольованої ціни; ціни перепродажу; «витрати плюс»; розподілення прибутку; чистого прибутку.

Установлено перелік офіційних джерел інформації для визначення звичайних цін.

Обов'язок доведення того, що ціна договору не відповідає рівню звичайної ціни, покладено на орган державної податкової служби. Водночас для обґрунтування відповідності ціни господарської операції рівню звичайної ціни платник податків зобов'язаний за запитом органу державної податкової служби обґрунтувати рівень договірних цін.

Важливою в цій статті є норма про те, що для товарів, раніше ввезених на митну територію України у митному режимі імпорту або реімпорту, звичайною ціною продажу (поставки) на митній території України вважається ринкова ціна, але не нижче митної вартості товарів, з якої були сплачені податки та збори під час їх митного оформлення.

У разі відхилення договірних цін у податковому обліку платника податків у збільшення або зменшення від звичайних цін менше ніж на 20 відсотків таке відхилення не може бути підставою для визначення (нарахування) податкового зобов'язання, коригування від'ємного значення об'єкта оподаткування або інших показників податкової звітності.

 

 

 

Які ставки єдиного податку для фізичних осіб-підприємців  1 та 2 групи передбачені з 01.01.2013?

 

Ставки єдиного податку для суб’єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності передбачені положеннями Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755 та становлять:

- для першої групи – у межах від 1 до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;

- для другої групи – у межах від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Мінімальна заробітна плата на 1 січня 2013 року, згідно статті 8 Закону України від 06.12.2012 року №5515-VI «Про Державний бюджет України на 2013 рік»  встановлена у розмірі  1147 гривень.

З урахуванням вищенаведеного, у 2013 році максимальний розмір сплати єдиного податку для суб’єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності становить:

- для першої групи – 114,70 грн. на місяць;

- для другої групи – 229,40 грн. на місяць.

 

                                               

Просмотров: 905 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Четверг, 18.04.2024, 14:21
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Январь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0