Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Март » 20 » Кваліфіковані відповіді в межах Податкового кодексу України
00:31
Кваліфіковані відповіді в межах Податкового кодексу України

 

«Гаряча лінія»

 

Кваліфіковані відповіді в межах Податкового кодексу України

 

Днями сеанс телефонного звязку «гаряча лінія» провела начальник управління оподаткування юридичних осіб ДПС у Запорізькій області Ірина Ярошевська. Загалом, платники цікавилися податком на нерухоме майно, поданням декларації та сплатою збору за спеціальне використання води тощо.

Відповідь на окремі запитання платників податків ми друкуємо на сторінках нашої газети.

 

-  Я маю у власності дві квартири. За яку з них я буду сплачувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки і за якою ставкою?

- Відповідно до ст. 265 ПКУ до платників податку на нерухоме майно належать власники об’єктів житлової нерухомості – фізичні особи, а також юридичні особи, які створені, зареєстровані та здійснюють діяльність відповідно до законодавства України.

Базою оподаткування є житлова площа об’єкта житлової нерухомості. Для фізичних осіб база оподаткування об’єктів житлової нерухомості обчислюється державною податковою службою на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

База оподаткування об’єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи – платника податку зменшується:

на 120 кв.м. – для квартири;

на 250 кв.м. – для житлового будинку.

Таке зменшення надається один раз за базовий період і застосовується до об’єкта житлової нерухомості, в якому фізична особа – платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь якого іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Тобто, якщо в платника податку у власності є кілька об’єктів нерухомості, він має можливість до 1 липня звітного періоду звернутися до податкової інспекції за місцем реєстрації і подати документ про право власності, паспорт, довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника. При цьому громадянин самостійно вирішує, який об’єкт нерухомості йому вибрати, до якого застосовуватиметься пільга з оподаткування.

Податкові органи обчислюють суму податку на нерухоме майно для фізичних осіб та до 1 липня звітного року за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості надсилають податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, а також платіжні реквізити.

Ставка податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 1 кв.м. житлової площі об’єкта житлової нерухомості становить:

- 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року,- для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв.м., та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв.м., тобто на 1 січня 2013 року 11,47 грн. ( 1147 грн. х  1%).

- 2,7 % мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, - для квартир, житлова площа яких перевищує 240 м.кв., та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв.м., тобто на 1 січня 2013 року – 30,97 грн. (1147 грн. х 2,7 %).

Якщо право власності на об’єкт житлової нерухомості набувається впродовж року, податок нараховується з дня виникнення права власності на такий об’єкт.

 - Підприємство має орендовані приміщення та не має відокремлених структурних підрозділів і використовує воду згідно з дозволом на спеціальне водокористування (договором на поставку води). До якого органу ДПС подається декларація та сплачується збір за спеціальне використання води?

- Суб’єкт господарювання, що не має відокремлених структурних підрозділів, а має орендовані приміщення  та використовує воду згідно з дозволом на спеціальне водокористування (договором на поставку води) повинен стати на облік як платник збору за спеціальне використання води в органі ДПС за місцем знаходження водних об’єктів (за місцем здійснення використання води) та подавати податкові декларації по збору за спеціальне використання води і сплачувати збір за неосновним місцем податкової реєстрації.

 

         - Наше підприємство, зареєстроване у III кварталі 2012 р., надало поворотну фінансову допомогу. Чи можна включити суму такої допомоги до складу витрат?

          - Поворотна фінансова допомога – це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами та є обов'язковою до повернення (пп. 14.1.257 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України). Податкові наслідки такої операції мають певні особливості у податковому обліку отримувача поворотної фінансової допомоги, оскільки обумовлені податковим статусом надавача та строком повернення. Порядок оподаткування поворотної фінансової допомоги визначено пп. 135.5.5 п. 135.5 ст. 135 Податкового кодексу. Щодо надавача поворотної фінансової допомоги, то податкові зобов'язання такої особи не змінюються як при її наданні, так і при зворотному отриманні, незалежно від того, коли такий суб'єкт господарювання зареєстрований.

         Отже, підстав для включення суми наданої поворотної фінансової допомоги до складу податкових витрат немає.

- Чи може підприємство здійснити коригування витрат у частині суми кредиторської заборгованості, не врахованої у складі витрат під час її погашення, якщо минуло 1095 днів?

      - Відповідно до п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 цього Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку. У разі подання платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов'язань за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку.

        Платник податків має право не подавати такий розрахунок за відповідний минулий період, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

       Порядок урегулювання безнадійної та сумнівної заборгованості визначено п. 159.1 ст. 159 Податкового кодексу.

       Відповідно до п. 5 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу передбачено, що норми п. 159.1 ст. 159 цього Кодексу не поширюються на заборгованість, що виникла у зв'язку із затримкою оплати товарів, виконаних робіт, наданих послуг, якщо заходи щодо стягнення таких боргів здійснювалися до набрання чинності розділом III цього Кодексу. З метою оподаткування відображення такої заборгованості в обліку продавця та покупця здійснюється до повного погашення чи визнання такої заборгованості безнадійною.

       Якщо у наступних податкових періодах покупець погашає суму визнаної заборгованості або її частину (самостійно чи за процедурою примусового стягнення), такий покупець збільшує витрати на суму такої заборгованості (її частини) за наслідками податкового періоду, на який припадає таке погашення.

      Отже, якщо платником податку не було враховано у складі витрат суму кредиторської заборгованості у періоді її погашення, то після того, як минуло 1095 днів з дати погашення (сплати) такої заборгованості, платник податків втрачає право на коригування витрат шляхом подання уточнюючого розрахунку (або здійснення коригування у складі декларації за поточний звітний період).

- Ми - неприбуткова  організація,  надаємо в оренду  вільні площі будівлі, що належать на правах власності. Чи враховуються у складі доходів організації сума коштів, отримана від орендаря?

     - Абзацом другим п. 157.11 ст. 157 Податкового кодексу встановлено, що у разі якщо неприбуткова організація отримує дохід із джерел, інших, ніж визначені пунктами 157.2-157.9 цієї статті, то така неприбуткова організація зобов’язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих із таких інших джерел, зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, але не вище  суми таких доходів. При визначені сум оподатковуваного прибутку сума амортизаційних відрахувань не враховується.

     Отже, сума коштів, отримана неприбутковою організацією від надання приміщення в оренду, включається до складу доходів, які підлягають оподаткуванню податком на прибуток на загальних підставах, тобто за ставкою, визначеною ст.151 Податкового кодексу: у 2013 році- 19%.

 

Прес-служба Д
Просмотров: 835 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Суббота, 20.04.2024, 01:26
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Март 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0