Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Март » 20 » Контроль за ринком підакцизних товарів – без тиску на запорізьких платників
00:32
Контроль за ринком підакцизних товарів – без тиску на запорізьких платників

Контроль за ринком підакцизних товарів – без тиску на запорізьких платників

 

Нещодавно сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» провів начальник Регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПС у Запорізькій області Сергій Афєндіков.

Сергій Володимирович роз’яснив додзвонювачям, які документи  необхідно подавати для реєстрації ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами в органи державної податкової служби; уточнив, яка продукція повинна бути маркована марками акцизного податку; повідомив про відповідальність, що передбачена за торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій тощо.

Відповіді на найактуальніші питання ми публікуємо на сторінках нашої газети.                                                                                    

 

         - Скажіть, будь-ласка, які документи необхідно надавати суб’єкту господарювання для реєстрації ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами в органи державної податкової служби?

 

- Статтею 15 Закону України від 19.12.95 № 481/95-ВР визначено, що ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами видаються уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади в містах, районах, районах у містах Києві та Севастополі за місцем торгівлі суб’єкта господарювання терміном на один рік і підлягають обов’язковій реєстрації в органі державної податкової служби, а у сільській місцевості – і в органах місцевого самоврядування за місцем торгівлі.

Ліцензія видається за заявою суб’єкта господарювання, до якої додається довідка податкової служби про реєстрацію електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), що знаходяться у місці торгівлі, платіжний документ, що засвідчує сплату за ліцензію та довідка з органу ДПС за місцем торгівлі СГД про те, що кошти до бюджету надійшли.

У додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб’єктом підприємницької діяльності зазначається адреса місця торгівлі і вказується перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі.

Зазначені документи подаються в одному примірнику в копіях, засвідчених нотаріально або органом, який видав оригінал документа. Заява про видачу ліцензії та документи подаються уповноваженою особою заявника або надсилаються рекомендованим листом.

У заяві на видачу ліцензії на роздрібну торгівлю зазначається адреса місця торгівлі, а для отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями додатково зазначається перелік електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі.

 

- Яка відповідальність передбачена за торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій?

 

-        Здійснювати торгівлю без наявності ліцензії я не раджу нікому. Спочатку необхідно придбати усі необхідні на це дозвільні документи, а потім спокійно торгувати. Відповідальність за торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій передбачена ст.17 Закону України "Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового алкогольних напоїв та тютюнових виробів” від 19.12.95р. №481/95- ВР (зі змінами та доповненнями)  у розмірі 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше  1700 грн.

 

 

 -  Яка продукція повинна бути маркована марками акцизного податку?

 

- Відповідно до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 №1251, маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об’ємних одиниць. Маркування вироблених в Україні алкогольних напоїв з вмістом спирту від 1,2 до 8,5 відсотка об’ємних одиниць не здійснюється.

Маркуванню акцизними марками також підлягають тютюнові вироби. На тютюнові вироби марки акцизного податку наклеюються:

- на пачки сигарет та цигарок серійного виробництва, сигар, сигарил, а також цигарок, упакованих у сувенірні коробки (незалежно від їх розміру), - у такий спосіб, щоб марки обов’язково розкривалися під час відкривання;

- на тютюнові вироби в упаковці, що підлягає обгортанню у поліпропіленову плівку,- під плівку.

 

 

-  Скажіть, будь ласка, які мінімальні ціни встановлені  на горілку, та, яка відповідальність передбачена за торгівлю алкогольними напоями за цінами нижчими за встановлені мінімальні роздрібні ціни?

 

  - Відповідно до Постанови КМУ від 30.10.2008 року № 957 (із змінами та доповненнями) з 01.03.2013 року  мінімальна ціна на горілку за 0,5л з вмістом спирту 40%  складає 30 грн.10 коп.

  Відповідальність за торгівлю алкогольними напоями  за цінами нижчими за встановлені мінімальні роздрібні ціни передбачена у розмірі 100 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 5000 грн.

 

 

- Яка відповідальність передбачена за торгівлю алкогольними напоями без марок акцизного податку?

 

- Виробництво, зберігання, транспортування, реалізації фальсифікованих алкогольних напоїв та тютюнових виробів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку – 200 відсотків вартості товару, але не менше 8500гривень.

 

-  Який існує механізм провадження стосовно обігу марок акцизного податку при зміні ставки акцизного податку?

 

            -  Згідно  з абзацом четвертого частини четвертої Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» у разі зміни зразка марок акцизного податку раніше закуплені платником акцизного податку марки попереднього зразка застосовуються таким платником для маркування вироблених, ввезених на митну територію України алкогольних напоїв та тютюнових виробів протягом 12 місяців                     з дати запровадження марок нового зразка. Алкогольні напої, марковані марками попереднього зразка, можуть перебувати в обігу протягом                       12 місяців з дати запровадження марок нового зразка, а по закінченню цього терміну марки попереднього зразка на таких алкогольних напоях підлягають обміну на марки нового зразка. Тютюнові вироби, марковані марками попереднього зразка, що перебувають в обігу після 12 місяців з дня запровадження марок нового зразка, вважаються такими, що немарковані. Заміна залишків раніше закуплених платниками марок акцизного податку попереднього зразка, а також марок попереднього зразка на нереалізованих алкогольних напоях протягом визначеного цим абзацом строку реалізації марками нового зразка проводиться безоплатно в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

                                                            

                                                               Прес-служба ДПС у Запорізькій обл
Просмотров: 1271 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 19.04.2024, 18:26
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Март 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0