Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Январь » 16 » Який термін надання Податкової декларації про майновий стан і доходи у цьому році?
23:17
Який термін надання Податкової декларації про майновий стан і доходи у цьому році?

 

 

 

Який  термін  надання  Податкової декларації про майновий стан і доходи у цьому році?

 

Строки подання декларації про майновий стан і доходи встановлені Податковим кодексом України. Зокрема, фізичні особи – платники податку на доходи фізичних осіб надають декларацію за звітний податковий рік  до 1 травня року, що настає за звітним.  В такий же термін подають декларацію фізичні особи, які здійснюють незалежну  професійну діяльність, наприклад, приватні нотаріуси, адвокати.

Фізичні особи – підприємці, які здійснювали у звітному році підприємницьку діяльність за «загальною» системою оподаткування надають податкову декларацію про майновий стан і доходи  протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року.

Слід також зазначити, що платники податку на доходи, які бажають скористатися правом  на нарахування податкової знижки,  мають право надати податкову декларацію про майновий стан і доходи  включно  по 31 грудня  наступного за звітним податкового року.

 

Протягом минулого року  я отримував заробітну плату та інші доходи від декількох підприємств. Чи необхідно надавати декларацію про отримані у минулому році доходи?

 

Обов’язкове подання декларації передбачено для громадян, які отримували у 2012 році доходи не від податкових агентів та  доходи, з яких протягом минулого року податок не утримувався, зокрема, це  іноземні доходи, доходи у вигляді спадщини та подарунків, доходи від операцій з продажу (обміну) нерухомого  та рухомого майна  та інші.

Також  обов’язкове подання  річної декларації передбачено  для громадян, які у минулому році  отримували доходи у вигляді  заробітної плати та  за цивільно-правовими договорами від двох  або більше податкових агентів  і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 120  розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року – у 2012 році 128760 грн.

Тобто, якщо  загальна річна сума  оподатковуваних доходів у вигляді заробітної плати та за цивільно – правовими договорами, отриманих   від декількох  податкових агентів у 2012 році  перевищує  128760 грн., Ви   зобов’язані   подати річну податкову декларацію. Якщо   загальна річна сума  оподатковуваних доходів, отриманих від податкових агентів у 2012 році у вигляді заробітної плати та доходів  за цивільно – правовими не  перевищить  128760 грн., та  відсутні  інші підстави для надання річної податкової декларації,  декларація   не подається.   

 

Минулого року  громадянин надавав послуги іншим  громадянам  по догляду за садовими ділянками та отримував за вказану роботу  винагороду.

   Який порядок оподаткування зазначених доходів?

 

Як визначено положеннями Податкового кодексу, громадянин, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за підсумками  звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку в органах державної податкової служби як особа, що провадить незалежну професійну діяльність.

Таким чином громадяни, які отримували протягом звітного року  доходи, що підлягають оподаткуванню  не від податкових агентів,   зобов’язані  до 1 травня року, що настає за  звітним,  надати  податкову декларацію в якій відобразити  суму  отриманого доходу, суму сплаченого протягом звітного  року податку та податкового зобов'язання.  Сума податкового зобов'язання, зазначена  в   податковій декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним. Зазначений дохід оподатковується  податком на доходи  за ставкою   15 відсотків.  У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів,  перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році 10730 грн.), ставка податку становить 17 відсотків від  суми перевищення.

 

Чи необхідно громадянам декларувати доходи, отримані за кордоном, наприклад, за роботу на підприємствах інших країни?

 

Так. Положеннями  Податкового кодексу  визначено,   що сума іноземних доходів  включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію та сплатити з одержаних доходів податок. Сума іноземного доходу  оподатковується за ставкою   15 відсотків бази оподаткування. У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів,  перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році 10730  грн.), ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення.

Доходи, одержані в іноземній валюті  перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діяв на момент нарахування (отримання) таких доходів.

 

Чи необхідно декларувати дохід та сплачувати податок у разі отримання спадщини  громадянами України від інших громадян України?

 

Оподаткування доходу  у разі отримання спадщини  громадянами України  від спадкодавців, які також є громадянами України, насамперед  залежить  від ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця.

Зокрема,  вартість власності, що успадковується членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення  оподаткування  за нульовою ставкою.

Вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення оподатковується за ставкою 5 відсотків.

Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Наприклад, вартість об’єктів  спадщини, отриманих дітьми від батьків,  оподатковується за нульовою ставкою. Якщо спадщина отримана  від  бабусі,  дідуся,  тітки, дядька та інших громадян, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення,  вартість такої спадщини оподатковується податком  за ставкою 5 відсотків.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна  у межах, що підлягає оподаткуванню  зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

Обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

Тобто якщо громадянин отримав спадщину, вартість  якої підлягає оподаткуванню (крім оподаткування за нульовою ставкою) та не сплатив податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини,  такий громадянин зобов’язаний надати річну податкову декларацію та сплатити відповідну суму  податку на доходи.

 

Громадянин України  виїжджає  за кордон на постійне місце проживання.  Чи необхідно такому громадянину надавати декларацію про майновий стан і доходи?

 

Так, громадянину необхідно надати  податкову  декларацію. Положеннями Податкового кодексу визначено, що   платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до органу державної податкової служби податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Орган державної податкової служби протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов'язаний перевірити визначене податкове зобов'язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов'язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

 

Громадянином у 2012 році отримано  у спадщину будинок за межами України (у Російській Федерації).   В якому порядку   декларується та оподатковується  отриманий дохід?

Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію. Термін подання річної декларації  за підсумками 2012  року -  до 1 травня 2013 року.

Дохід у вигляді спадщини,  що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента   оподатковується за ставками, визначеними в пункті 167.1 статті 167  Кодексу -  15 відсотків бази оподаткування. У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів,  перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році 10730 грн.), ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення.

Сума податкового зобов'язання, зазначена  в   податковій декларації за 2012 рік,  сплачується громадянами самостійно до 1 серпня  2013 року.

 

 

Які додатки необхідно надавати громадянину при поданні  річної податкової декларації?

 

Порядок оформлення декларації  визначається  Розділом ІІ «Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» в якому зазначено, що декларація складається з восьми розділів, що подаються на двох двосторонніх аркушах формату А4, та семи додатків до декларації, які подаються на одно- та двосторонніх аркушах формату А4 та містять розрахунки окремих видів доходів (витрат).

Додатки до декларації є складовою частиною декларації і без декларації не дійсні. Додатки до декларації заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.

Наприклад, у разі отримання іноземних доходів, громадянин заповнює та надає до  державної податкової інспекції декларацію про майновий стан і доходи та додаток 4 "Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих з джерел за межами України". При отриманні доходів у вигляді спадщини  чи подарунків,  громадянином заповнюється та подається декларація про майновий стан і доходи та додаток 2  "Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого (рухомого) майна та/або від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) та/або в результаті прийняття у спадщину чи дарунок майна".

                                                                                          Відділ масово – роз’яснювальної роботи

                                                                                           ДПС області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Просмотров: 3242 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 19.04.2024, 19:47
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Январь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0