Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2018 » Февраль » 26 » Декларування успадкованого майна у разі сплати податку протягом звітного року
19:59
Декларування успадкованого майна у разі сплати податку протягом звітного року

Декларування успадкованого майна

у разі сплати податку протягом звітного року

 

Положеннями Податкового кодексу України визначено, що дохід у вигляді вартості успадкованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації. Водночас, дохід у вигляді вартості успадкованого майна у декларації не відображають такі категорії громадян:

  • спадкоємці-нерезиденти, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини;
  • спадкоємці, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою;
  • спадкоємці - резиденти, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

Тобто спадкоємці - резиденти, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини, не зобов’язані декларувати отриманий дохід за відсутності інших підстав для подання декларації.

 

Податковий розрахунок за ф. 1 ДФ подається незалежно від виплати доходів платникам податку

 

Згідно з п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.
Відповідно до п. 2.2 розд. ІІ Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, податковий розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду.

 

Порядок декларування доходів, отриманих громадянами від надання послуг на розважальних заходах (весіллях, днях народження, тощо)

 

Як визначено положеннями Податкового кодексу, платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку в органах державної податкової служби як особа, що провадить незалежну професійну діяльність.

Таким чином громадяни, які отримували протягом звітного року доходи не від податкових агентів, зобов’язані до 2 травня 2018 року, що настає за звітним, надати податкову декларацію, в якій відобразити суму отриманого доходу, суму сплаченого протягом звітного року податку та податкового зобов'язання. Сума податкового зобов'язання, зазначена в податковій декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним.

Умови, за якими студент має право на податкову соціальну пільгу

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

Законом України "Про державний бюджет на 2018 рік" від 07.12.2017 року № 2246 V-ІІІ, з 1 січня 2018 року прожитковий мінімум для працездатної особи (в розрахунку на місяць) установлено в розмірі 1762 грн.

Отже розмір доходу (заробітної плати), що дає право на податкову соціальну пільгу у 2018 році, становить 2470 грн. на місяць (1762 грн. х 1,4).

Студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150% суми пільги, яка визначена п.п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу ( у 2018 році – 1321,5 грн.).

При цьому, якщо студент, отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати не застосовується.

Отже у разі, якщо студент, який не отримує стипендію та одночасно з навчанням працює та одержує заробітну плату, то у 2018 році він має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 1321,5 грн., за умови, що розмір його заробітної плати на місяць не перевищує 2470 гривень.

При цьому студент повинен надати працедавцю довідку з навчального закладу про те, що він там навчається та не одержує стипендію з бюджету.

Зазначена норма визначена п.п. 169.1.3 і п.п. 169.2.3 ст. 169 Податкового кодексу України.

Граничний строк подання річної податкової декларації з податку на прибуток - 1 березня 2018 року

Податкова декларація з податку на прибуток, яка розраховується наростаючим підсумком за рік, подається протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

На податкову декларацію з податку на прибуток, яка розраховується наростаючим підсумком за рік, не поширюється строк подання податкової декларації, визначений для базового звітного (податкового) періоду.

Тобто встановлено єдиний строк подання річної податкової декларації.

Отже, для податкової декларації з податку на прибуток підприємств за звітний (податковий) рік визначено єдиний строк її подання - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, незалежно від базового звітного (податкового) періоду складання декларації - квартал або рік.

Зазначена норма застосовуються для подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за звітний 2017 рік, граничним строком подання якої є 1 березня 2018 року.

Зазначена норма передбачена п.п. 49.18.16 та 49.19 ст. 49 Податкового кодексу України.

Якщо підприємець надає документ про його реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності, податок на доходи фізичних осіб не утримується

Під час нарахування (виплати) підприємцю доходу від здійснення ним підприємницької діяльності, суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо підприємцем, який отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності.

Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця.

Отже, суб’єкт господарювання, який виплачує дохід підприємцю за надані ним товари (роботи) послуги, і при цьому отримав відповідні документи, що підтверджують державну реєстрацію підприємця як суб'єкта підприємницької діяльності, то при виплаті доходу не утримує податок на доходи з фізичних осіб та військовий збір, оскільки підприємець здійснює оподаткування такого доходу самостійно.

Документом, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи як суб’єкта підприємницької діяльності є витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Дохід, виплачений підприємцю (незалежно від обраної системи оподаткування), податковий агент відображає у податковому розрахунку за формою N 1ДФ з ознакою доходу "157".

Якщо підприємцем не надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності, то при виплаті йому доходу утримується податок на доходи з фізичних осіб та військовий збір.

Зазначена норма визначена п. 177.8 ст. 177 Податкового кодексу України.

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) за звітний 2017 рік подається не пізніше 1 березня 2018 року

Для податкової декларації з податку на прибуток підприємств за звітний (податковий) рік визначено єдиний строк її подання - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, незалежно від базового звітного (податкового) періоду складання декларації - квартал або рік.

Цей порядок застосовуються для подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за звітний (податковий) 2017 рік, граничним строком подання якої є 1 березня 2018 року.

При цьому, зміна строку подання річної податкової декларації з податку на прибуток підприємств впливає також на строк подання розрахунку частини чистого прибутку (доходу).

Так, п. 3 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями, затвердженого постановою КМУ від 23.02.11 № 138, визначено, що розрахунок частини чистого прибутку (доходу), разом з фінансовою звітністю, складеною відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, подається державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями до органів державної податкової служби у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток підприємств.

Отже, граничним строком подання розрахунку частини чистого прибутку (доходу) за звітний 2017 рік є 1 березня 2018 року.

Зазначена норма передбачена п.п. 49.18.6 ст. 49 Податкового кодексу України та роз’яснена листом ДФС України від 31.01.2018 р. № 2834/7/99-99-15-02-01-17.

З 2018 року платники податку на прибуток фінансовий результат до оподаткування не зменшують на дивіденди, отримані від платників єдиного податку

Законом України від 07.12.17 № 2245-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році", передбачені новації при визначенні різниць, на які платник податку на прибуток коригує фінансовий результат до оподаткування.

Так, фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі інших платників податку на прибуток підприємств, платників єдиного податку та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від інших платників цього податку (крім інститутів спільного інвестування та платників, прибуток яких звільняється від оподаткування відповідно до положень Податкового кодексу, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування) (до 2018 року редакція цієї норми передбачала зменшення і на суму дивідендів, що підлягають виплаті від платників єдиного податку).

Отже з 2018 року фінансовий результат до оподаткування платника податку на прибуток не зменшується на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від платників єдиного податку.

Зазначена норма передбачена п.п 140.4.1 .ст. 140 Податкового кодексу України.

За яких умов громадянин може скористатись правом на податкову знижку

З 1 січня 2018 року розпочалася кампанія декларування доходів, отриманих фізичними особами у 2017 році.

Під час кампанії декларування податкові декларації про майновий стан і доходи подають громадяни, які зобов’язані декларувати свої доходи, а також особи, які мають право добровільно подати декларацію для застосування права на податкову знижку.

Податкова знижка - це сума витрат платника податку на оплату товарів, послуг резидента протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення загального річного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати.

Податковим кодексом визначено перелік умов, у разі дотримання яких у громадянина виникає право на податкову знижку.

Це такі умови:

– отримання доходу у вигляді заробітної плати. При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річної заробітної плати у поточному році.

дотримання вимог щодо порядку подачі та заповнення декларацій. Так, декларація подається по 31 грудня (а у разі наявності податкового обов’язку з декларування інших доходів – до 1 травня), наступного за звітним року.

– витрати мають бути фактично здійснені та підтверджені документально (платіжними та розрахунковими документами, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами тощо). Такі документи обов’язково мають містити інформацію про вартість товарів (робіт, послуг) та строк їх продажу (виконання, надання).

– податкова знижка може бути надана виключно резиденту України, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку.

– скористатися правом на нарахування податкової знижки можна лише за наслідками звітного податкового року. Таке право не продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк.

Для отримання податкової знижки до фіскального органу за місцем реєстрації до 31 грудня 2018 року необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.15 №859 (у редакції від 06.06.2017 №556).

Зазначена норма визначена ст. 166 Податкового кодексу.

Зміни при визначенні різниць платниками податку на прибуток, що були платниками єдиного податку 4 групи

Законом України від 07.12.17 № 2245-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році", передбачені новації при визначенні різниць, на які платник податку на прибуток коригує фінансовий результат до оподаткування.

Так, фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування.

З 2018 року положення цієї норми не поширюються на платників податків, які були платниками єдиного податку четвертої групи.

Отже з 2018 року платники податку на прибуток, які були платниками єдиного податку четвертої групи, при отриманні оплати за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування, не збільшують фінансовий результат до оподаткування.

Зазначена норма передбачена п.п. 140.5.12 ст. 140 Податкового кодексу.

 

ГУ ДФС у Запорізькій області

 

Просмотров: 556 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 29.03.2024, 18:08
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Февраль 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0