Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2017 » Март » 6 » Для податкової знижки щодо суми коштів сплачених за навчання, подається річна податкова декларація про майновий стан і доходи
23:41
Для податкової знижки щодо суми коштів сплачених за навчання, подається річна податкова декларація про майновий стан і доходи

Для податкової знижки щодо суми коштів сплачених за навчання, подається річна податкова декларація про майновий стан і доходи

 

До перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається
по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).

Оригінали зазначених документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності.

Отже, фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, на вимогу фіскального органу, крім декларації про майновий стан і доходи, надає відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення); тощо.

Для прискорення проведення фіскальним органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до фіскального органу копії зазначених документів.

Зазначена норма передбачена п.п. 166.1.2, п.п. 166.2.1, п. 166.3 ст. 166; п. 176.1 «в» ст. 176 Податкового кодексу України.

 

Підприємці пенсіонери за віком або інваліди з 01.01.2017 року звільняються від сплати єдиного внеску за себе

 

З 01.01.2017 фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Зазначене звільнення не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Зазначена норма передбачена частиною 4 ст. 4 Закону України від 08.07.10 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

 

На сайті ДФС України розміщено проект наказу МФУ «Про затвердження форм заяв про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як отримувача бюджетної дотації»

На веб-порталі ДФС (www.sfs.gov.ua) у підрозділі «Проекти регуляторних актів» розділу «Регуляторна політика» розміщено проект наказу МФУ «Про затвердження форм заяв про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як отримувача бюджетної дотації»

Проектом пропонується затвердити такі форми документів:

форму заяви про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (ф. № 1-РОБД);

форму заяви про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як отримувача бюджетної дотації (ф. № 2-РОБД).

Заяви за ф. № 1-РОБД, ф. № 2-РОБД заповнюються та подаються в електронному вигляді або безпосередньо до контролюючого органу керівником або представником с/г товаровиробника.

У заяві за ф. № 1-РОБД зазначаються підстави для внесення с/г товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, а саме:

перелік видів діяльності відповідно до пункту 161.3 статті 161 розділу V1 Закону з посиланням на підпункт зазначеного пункту і КВЕД, а також визначенням основного виду діяльності с/г товаровиробника;

суми вартості реалізованої с/г товаровиробником сільськогосподарської продукції та її питома вага у сукупній вартості всіх товарів, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (місяців).

З метою мінімізації кількості запитань з боку с/г товаровиробників під час заповнення заяви за ф. № 1-РОБД на її другій сторінці викладені відповідні пояснення.

 

Податкова звітність подається на наступний день, якщо граничний термін припадає на вихідний або святковий день

 

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Зазначена норма визначена п.49.20. ст.49 Податкового кодексу України.

 

Підприємці на загальній системі оподаткування з 2017 року можуть включати до складу витрат суми нарахованої амортизації основних засобів

 

Об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між виручкою у грошовій та негрошовій формі і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такого підприємця.

З 01.01.2017 року підприємці отримали право за власним бажанням включати до складу витрат, амортизаційні відрахування за витратами на придбання основних засобів та нематеріальних активів та витратами на самостійне виготовлення основних засобів.

Розрахунок амортизації здійснюється із застосуванням прямолінійного методу, за яким річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості об'єкта основних засобів та нематеріальних активів, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта основних засобів та нематеріальних активів.

Разом з тим, не підлягають амортизації об'єкти житлової нерухомості та легкові і вантажні автомобілі.

Ремонт, реконструкція, модернізація та інші поліпшення основних засобів, а також ліквідація основних засобів (у частині залишкової вартості) не підлягають амортизації, а повністю включаються до складу витрат звітного періоду.

Зазначена норма передбачена ст. 177 Податкового кодексу України.

Податкова соціальна пільга, якщо платник податку утримує двох і більше дітей до 18 років

 

Платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 100% суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 ст. 169 Податкового кодексу, у розрахунку на кожну таку дитину.

У 2017 році така податкова соціальна пільга складає 800 грн у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата, якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.

У 2017 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 2240 грн. (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 1600 грн. х 1,4).

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків визначається як добуток суми, визначеної п.п. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу (тобто суми, що дає право на застосування податкової соціальної пільги) та відповідної кількості дітей (у 2017 році 2240 грн. х кількість дітей до 18 років).

Заначена норма визначена п.п. 169.1.2; п.п. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу України.

 

При отримані протягом 2016 року у спадщину (дарунок) коштів, майна, майнових чи немайнових прав необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи

 

Фізичні особи, які у 2016 році отримували доходи в результаті прийняття ними у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, повинні подати до органу фіскальної служби за місцем реєстрації річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Форма декларації затверджена наказом МФУ від 15.09.2016 №821.

При оподаткуванні доходів у вигляді спадщини чи дарунку застосовуються такі ставки податку на доходи фізичних осіб : 0%, 5%, 18%.

За нульовою ставкою оподатковується, зокрема, вартість власності успадкованої (отриманої у дарунок) від члена сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені).

Ставка 5% застосовується для будь-якого майна, що успадковується (приймається у дарунок) від осіб, що не є членами сім’ї першого ступеня споріднення.

За ставкою 18% оподатковується будь-який об’єкт спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента та для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем –нерезидентом від спадкоємця-резидента.

Останній день подання Декларації за 2016 рік для фізичних осіб, які зобов’язані подати Декларації - 3 травня 2017 року.

Разом з тим, обов’язок щодо подання річної податкової декларації відсутній для:

- спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини,

- спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб,

- інших спадкоємців - резидентів, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

Порядок оподаткування доходу, отриманого у спадщину (дарунок) визначений ст. 174 Податкового кодексу України.

 

Довідку про отримані доходи фізичні особи можуть отримати не відвідуючи податкову

 

В рамках кампанії декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців громадяни можуть скористатися сервісом «Електронний кабінет платника» та отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді та отримати відомості про доходи в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП).

Безкоштовно отримати ЕЦП можна в акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (АЦСК ІДД).

Ознайомитись з Порядком отримання відомостей про доходи (про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків) засобами «Електронного кабінету платника» можна на офіційному веб-порталі ДФС.

Крім того, для зручності користувачів даного сервісу Головне управління ДФС у Запорізькій області підготовило роз’яснювально-презентаційний матеріал "Як фізична особа може отримати довідку про доходи в Електронному кабінеті платника", а також алгоритм отримання електронного цифрового підпису в Акредитованих центрах сертифікації ключів.

Презентаційний матеріал розміщено на сайті Головного управління ДФС у Запорізькій області у розділі "Анонси" (http://zp.sfs.gov.ua/anonsi-ark/), а також на сторінці ГУ ДФС у Запорізькій області у соціальній мережі Facebook (https://www.facebook.com/sfs.zp/).

 

Розмір податкової соціальної пільги, яка передбачена в 2017 році для одинокої матері

 

Платник податку, який є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 150% суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 ст. 169 Податкового кодексу (у 2017 році – 1200,0 грн.), у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

Платник податку зазначає про таке право у заяві про застосування пільги, до якої додає відповідні підтвердні документи.

Перелік таких документів та порядок їх подання визначено постановою КМУ від 29.12.10 №1227 «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги».

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата, якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.

У 2017 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 2240 грн. (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 1600 грн. х 1,4).

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги самотній матері визначається як добуток суми, визначеної п.п. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу (тобто суми, що дає право на застосування податкової соціальної пільги) та відповідної кількості дітей (у 2017 році 2240 грн. х кількість дітей до 18 років).

Отже, у 2017 році самотня мати має право на застосування податкової соціальної пільги в сумі 1200,0 грн. у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, за умови дотримання процедур, зазначених п.п. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу та наданням відповідних підтверджуючих документів.

Зазначена норма визначена п.п. 169.1.3; п.п. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу України.

 

У разі складання податкових накладних не за операціями з постачання товарів/послуг, код товару згідно з УКТ ЗЕД, а для послуг – код послуги згідно з ДКПП, не зазначається

 

З 1 січня 2017 року при складанні податкової накладної запроваджується заповнення коду товару згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) (для підакцизних та імпортних товарів – 10 знаків, для інших товарів – не менше 4 знаків), а для послуг - коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДКПП).

При цьому код зазначається на всіх етапах постачання товарів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача та незалежно від дати придбання чи виготовлення такого товару (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати).

Водночас, у разі складання податкових накладних не за операціями з постачання товарів/послуг, а з метою нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 та/або ст. 199 Податкового кодексу (за товарами/послугами, необоротними активами, під час придбання або виготовлення яких суми податку були включені до складу податкового кредиту, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для використання чи починають використовуватися в неоподатковуваних операціях), не зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД, а для послуг – код послуги згідно з ДКПП.

Зазначена норма передбачена п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України та роз’яснена листом ДФС України від 20.01.2017 №1312/7/99-99-15-03-02-17.

 

 

ГУ ДФС у Запорізькій області

 

Просмотров: 591 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 26.04.2024, 16:26
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Март 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0