Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2018 » Октябрь » 1 » Підприємством-платником акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів зареєстровано філію, яка здійснює продаж таких товарів.
17:16
Підприємством-платником акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів зареєстровано філію, яка здійснює продаж таких товарів.

Підприємством-платником акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів зареєстровано філію, яка здійснює продаж таких товарів. Хто є платником акцизного податку?

Платником акцизного податку є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

Суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому здійснюється господарська діяльність.

Суб’єктами господарювання є господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до ГКУ, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку (п. 1 ч. 2 ст. 55 Господарського кодексу України).

Такі суб’єкти господарювання мають право відкривати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи.

Філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій (ч. 1 ст. 95 Цивільного кодексу України).

Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення (ч. 3 та ч. 5 ст. 95 ЦКУ).

Отже, платником акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів є суб’єкт господарювання, зокрема юридична особа.

Як наслідок, філія такої юридичної особи не може бути зареєстрована як платник акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Зазначена норма передбачена п.п. 212.1.11, п.п. 212.3.1 прим. 1 ст. 212 Податкового кодексу.

Підприємство передає майно за договором безоплатної позики. Чи оподатковується ПДВ така операція?

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, у тому числі операції з безоплатної передачі.

Постачання товарів – це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості (ст. 1046 Цивільного кодексу України).

Таким чином, безоплатна передача майна на підставі договору позики, що визначається як постачання, підлягає оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.

Зазначена норма визначена п.п. 14.1.191 ст. 14, п.п. «а» п. 185.1 ст. 185, п. 188.1 ст. 188 Податкового кодексу України.

Комісіонер, за договором комісії, здійснює продаж підакцизних товарів, які належать комітенту. Хто є платником акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів?

Платником акцизного податку є суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів.

За договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента (ст. 1011 Цивільного кодексу України).

Отже, платником акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів є комісіонер, як особа, яка здійснює реалізацію товарів (в тому числі через власні пункти продажу).

Виникнення обов’язку із нарахування та сплати акцизного податку у інших осіб (у тому числі власника товару) не передбачено.

Обов’язок із нарахування та сплати акцизного податку у інших осіб (у тому числі власника товару) не виникає.

Зазначена норма передбачена п.п 212.1.11 ст. 212 Податкового кодексу України.

Платник єдиного податку виплачує дивіденди нерезиденту.

Як сплачується податок з доходів нерезидентів?

Платник єдиного податку, який здійснює на користь нерезидента - юридичної особи або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва на території України) будь-які виплати з доходів із джерелом їх походження з України, отриманим таким нерезидентом, здійснює нарахування та сплату податку з доходів нерезидента в порядку, розмірі та у строки, встановлені розділом III Податкового кодексу.

П.п. 141.4.2. ст. 141 Податкового кодексу визначено, що резидент, який здійснює на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності, утримує податок з таких доходів за ставкою в розмірі 15% (крім доходів, зазначених у п.п. 141.4.3 - 141.4.6 та 141.4.11) їх суми та за їх рахунок.

Податок сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Отже, у разі виплати нерезиденту доходу, отриманого від провадження господарської діяльності з джерелом походження з України, платник єдиного податку під час такої виплати повинен утримати податок з доходів нерезидента.

Податок з доходів нерезидента сплачується до бюджету під час такої виплати за рахунок нерезидента.

Зазначена норма передбачена п.п. 141.4.2. ст. 141; п. 297.5 ст. 295 Податкового кодексу.

Підприємство відвантажило товари на спрощеній системі оподаткування, а оплату отримало, сплачуючи податок на прибуток. Які податкові наслідки?

Платником податку на прибуток, який обліковує різниці, фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування.

Отже, якщо платник податку на прибуток отримав оплату за товари (послуги), що були відвантажені (надані) у минулих роках під час перебування на спрощеній системі оподаткування, то фінансовий результат податкового (звітного) періоду необхідно збільшити на суму доходу, отриманого як оплата за такі товари (роботи, послуги).

Зазначена норма передбачена пп. 140.5.12 ст. 140 Податкового кодексу України.

Підприємством нараховано найманому працівнику премію за минулі податкові періоди. Який порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб?

Заробітна плата це - основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Заробітна плата є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок.

Якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема, у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування (п.п.1.6.2 р.1 "Інструкції зі статистики заробітної плати", затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.04 №5).

Отже, доплати, надбавки і премії, які нараховуються платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму, включаються до складу його заробітної плати і підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб і військовим збором у тому місяці, в якому здійснені нарахування.

Зазначена норма передбачена пп.14.1.48 ст.14, пп.163.1.2 ст.163, пп.168.1.1 ст.168 Податкового кодексу України.

Що потрібно для укладення договорів про визнання електронних документів: новації 2018 року

З початку року електронний документообіг здійснюється на підставі Договору про визнання електронних документів.

Для цього необхідно надіслати до фіскального органу за основним місцем обліку в електронному вигляді заяву про приєднання (F/J1392001).

При цьому, уже діючий договір є чинним, поки не закінчиться термін дії ЕЦП, за допомогою яких він був підписаний. Отже повторно відправляти "Заяву про приєднання до договору (F/J1392001)" не потрібно.

Для заповнення реквізитів «до договору про визнання електронних документів» слід скористатися відомостями про такі договори, що розміщені на сайті ДФС, у відкритій частині “Електронного кабінету” (за посиланням – https://cabinet.sfs.gov.ua/contract).

Так, зокрема, у лівій частині сторінки “Електронного кабінету” у розділ “Договір про визнання електронних документів” необхідно обирати відповідний договір із ДФС за місцем обслуговування.

Нагадаємо, що за допомогою ключів електронного цифрового підпису (ЕЦП) платники податків можуть отримати доступ до он-лайн сервісів фіскальної служби.

Посилені сертифікати електронного цифрового підпису застосовуються при надсиланні звітності до органів ДФС та митної служби, Пенсійного фонду України та інших відомств.

Платник ПДВ протягом 12 місяців не здійснював постачання товарів та послуг. Чи можна анулювати реєстрацію платника ПДВ?

Реєстрація платника ПДВ діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку.

Таке виключення з реєстру платників ПДВ відбувається, зокрема, якщо особа, зареєстрована як платник ПДВ, протягом 12 послідовних податкових місяців не подає фіскальному органу декларації з ПДВ та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів/послуг, здійснених з метою формування податкового зобов’язання чи податкового кредиту.

Отже, якщо у платника ПДВ протягом 12 послідовних податкових місяців відсутні операції з постачання та при цьому наявні обсяги придбання за рахунок яких сформовано податковий кредит, то підстави для анулювання реєстрації платника ПДВ відсутні.

Зазначена норма передбачена п.п. «г» п. 184.1 ст. 184 Податкового кодексу України.

Отримали подарунок від підприємства? Дізнайтесь про оподаткування

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків, якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Зазначена норма застосовується тільки у разі надання подарунків у натуральній формі.

Законом України "Про державний бюджет на 2018 рік" від 07.12.2017 року № 2246 V-ІІІ, з 1 січня 2018 року мінімальна заробітна плата встановлена у розмірі 3 723 гривні.

Отже, якщо в 2018 році вартість подарунка, який надається юридичною особою фізичній особі, не перевищує 930,75 грн. (3723 грн. х 25%), то його вартість не є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Якщо вартість подарунка перевищує у 2018 році 930,75 грн., то він оподатковується за ставкою 18%, з урахуванням натурального коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 Податкового кодексу.

Крім того, такий подарунок оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

У Податковому розрахунку за формою №1ДФ вартість подарунків відображається за ознакою доходу «160».

Зазначена норма визначена пп.165.1.39 ст. 165 Податкового кодексу України.

ГУ ДФС у Запорізькій області

 

Просмотров: 387 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 29.03.2024, 10:04
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Октябрь 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0