Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2017 » Март » 13 » Неоподатковувана сума нецільової благодійної допомоги в 2017 році становить 2240 грн
18:24
Неоподатковувана сума нецільової благодійної допомоги в 2017 році становить 2240 грн

Неоподатковувана сума нецільової благодійної допомоги в 2017 році становить 2240 грн

До оподатковуваного доходу платника податку не включається сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн (у 2017 році — 2240 грн).

  • перевищення нецільової допомоги над вказаним розміром включається податковим агентом до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, як інші доходи і підлягає оподаткуванню на загальних підставах податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Сума нецільової благодійної допомоги, яка протягом 2017 року сукупно не перевищує 2240 грн. відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу «169».

Якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищує встановлений граничний розмір, то сума перевищення відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу «127», як інші доходи.

Зазначена норма визначена пп. 170.7.3 ст. 170 Податкового кодексу України.

Зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку

За бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку.

Форма запиту про отримання витягу та витягу з реєстру платників єдиного податку затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Отже платнику єдиного податку, який бажає отримати витяг з реєстру платників єдиного податку необхідно звернутися з запитом про отримання такого Витягу в фіскальний орган за місцем своєї податкової адреси.

До затвердження відповідного запиту про отримання витягу, платник єдиного податку подає заяву у довільній формі.

Строк надання Витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту.

Витяг діє до внесення змін до реєстру

Зазначена норма передбачена п. 299.9. ст. 299. Податкового кодексу України.

За неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи фізичними особами, передбачений штраф в розмірі 170 грн та застосовується адміністративний штраф


Неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається) або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Крім того, неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн до 136 грн).

Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 грн до 136 грн).

Зазначена норма передбачена п. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України та ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.


Суб’єкт господарювання повинен щоденно оприбутковувати виручку

Уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.

Оприбуткуванням готівки в касах підприємств, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій (КОРО) на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК).

Тобто щоденно суб’єкт господарювання повинен оприбутковувати в КОРО виручку на підставі фіскальних звітних чеків РРО (Z-звітів).

За неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки передбачена штрафна санкція у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

 

Зазначена норма визначена п.2.6 "Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні" затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.04 №637 та п.1 Указа Президент України від 12.06.1995 436/95 "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки".

У разі відсутності у підприємця на загальній системі оподаткування Книги обліку доходів і витрат застосовується штраф

Фізичні особи – підприємці зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Форма Книги, яку ведуть фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність) та Порядок її ведення затверджені наказом Міндоходів України від 16.09.2013 № 481.

Ненадання платником податків фіскальним органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Крім того, ст. 164 прим.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено, що неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ці дії вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 5 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Зазначена норма визначена ст. 121 та п. 177.10 ст.177 Податкового кодексу України.

 

Знайти інформацію стосовно бізнес-партнерів можна на веб-порталі ДФС України

На офіційному веб-порталі ДФС України (www sfs.gov.ua) створений банер «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який знаходиться на головній сторінці веб-порталу.

Зокрема, для перевірки надійності ділового партнера достатньо знати його код ЄДРПОУ або його назву.

Підприємець на загальній системі оподаткування самостійно заповнює Книгу обліку доходів і витрат за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат, у якій щоденно на підставі первинних документів здійснюються записи про операції, що відбулися у звітному (податковому) періоді.

Книга ведеться за вибором платника податку в паперовому або електронному вигляді.

Записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

Дохід, отриманий від здійснення господарської діяльності відображається сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, і включає, зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок, касу платника податків та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Наймані особи, які перебувають у трудових відносинах із самозайнятою особою Книгу не ведуть і записи в ній не здійснюють.

Тобто фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування заповнює Книгу самостійно за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

Книга зберігається у підприємця протягом трьох років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються підприємцем для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Порядок ведення Книги фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування встановлений наказом Міндоходів від 16.09.2013 № 481.

При отриманні в 2016 році доходу за межами України, необхідно подати річну декларацію про майновий стан і доходи та сплати податок на доходи фізичних осіб і військовий збір

З першого січня 2017 року в Україні розпочалася кампанія декларування доходів фізичних осіб.

Фізичні особи - резиденти, які отримуються доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи є платниками податку на доходи фізичних осіб.

У разі, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача та оподатковується за ставкою 18%.

Крім того, доходи отримані з джерел за межами України, оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5%.

Сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів.

Платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном.

Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування.

Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України.

Сума податку з іноземного доходу платника податку - резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

Граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік – 03 травня 2017 року. Податок на доходи фізичних осіб та військовий збір сплачуються фізичною особою самостійно не пізніше 31 липня 2017 року.

Порядок оподаткування іноземних доходів встановлено ст. 13, п. 162.1.1 ст. 162, 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України.

Коди за УКТ ЗЕД та ДКПП – обов’язкові реквізити податкової накладної, але штрафні санкції за помилки під час зазначення коду на період до 31.12.17, не застосовуються

З 1 січня 2017 року код товару, згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) та код послуги, згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДКПП) стали обов’язковими реквізитами податкової накладної для всіх без винятку товарів та послуг.

Тобто, з 01.01.2017 р. при складанні податкової накладної запроваджується заповнення коду товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних та імпортних товарів – 10 знаків, для інших товарів – не менше 4 знаків), а для послуг - коду послуги згідно з ДКПП.

Код зазначається на всіх етапах постачання товарів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача та незалежно від дати придбання чи виготовлення такого товару (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати).

Водночас, обов’язковість зазначення коду послуги можлива лише після внесення змін до форми податкової накладної у частині доповнення форми новою графою, відведеною для зазначення такого коду.

Разом з тим, до 31 грудня 2017 року не застосувуються штрафні санкції, передбачені п. 120-1.3 ст. 120-1 Податкового кодексу, за помилки, допущені в податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з ДКПП.

Зазначена норма передбачена п. 201.1 і) ст. 201 та п.35-1 підр. 2 розд ХХ. Податкового кодексу України.

Ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами можна отримати в Центрах обслуговування платників

 

Роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами може провадитися суб'єктами підприємницької діяльності незалежно від форм власності, за наявності у них ліцензій.

Ліцензія видається на підставі заяви та відповідних документів, поданих суб'єктом господарської діяльності до Головного управління ДФС або до Центру обслуговування платників за місцем провадження ним торговельної діяльності.

Ліцензія або рішення про відмову у її видачі видається заявнику не пізніше 10 календарних днів від дня одержання документів. У рішенні про відмову у видачі ліцензії повинна бути вказана підстава для відмови.

Порядок ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами визначається Законом України від 19.12.1995 №481/95-ВР "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів".

 

 

 

 

 

Просмотров: 586 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вторник, 23.04.2024, 17:03
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Март 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0