Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Май » 28 » Який порядок оподаткування доходів громадян, які є найманими працівниками у інших фізичних осіб?
20:07
Який порядок оподаткування доходів громадян, які є найманими працівниками у інших фізичних осіб?

Який порядок оподаткування доходів  громадян, які  є найманими працівниками у інших фізичних осіб?

 

На  даний  значна кількість громадян використовують працю інших громадян, зокрема, працю домогосподарок, нянь, садівників, кухарів та інших.  Тобто громадяни, які працюють у інших громадян є найманими працівниками, а фізичні особи, які  використовують таку працю  відповідно є працедавцями.

 Порядок оформлення трудових відносин  між працівником і  фізичною особою – працедавцем  має  свої особливості,  які  визначаються  Порядком реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, затвердженим наказом Міністерства праці від 08.06.2001 року  № 260. Цей Порядок поширюється на фізичних осіб, які використовують найману працю, зокрема,  на фізичних осіб - підприємців та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов'язану з наданням послуг (кухарі, няньки, водії тощо).  Зазначеним Порядок визначено, що громадяни   зобов’язані укласти трудовий договір між працівником і фізичною особою.   Укладений у письмовій формі трудовий договір  у трьох примірниках фізична особа повинна подати на реєстрацію до державної служби зайнятості за місцем свого проживання у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи.

 

Оподаткування податком на доходи  заробітної плати та інших доходів, виплачених найманим працівникам, регулюється  Розділом ІУ  Податкового кодексу України. Як визначено положеннями Кодексу, платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

 

Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку в органах державної податкової служби як особа, що провадить незалежну професійну діяльність.

Таким чином громадяни, які отримували протягом звітного року доходи не від податкових агентів, зокрема від  інших фізичних осіб,   зобов’язані  до 1 травня року, що настає за  звітним,  надати  податкову декларацію в якій відобразити  суму  отриманого доходу, суму сплаченого протягом звітного  року податку та податкового зобов'язання.  Сума податкового зобов'язання, зазначена  в   податковій декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним.

 

Якщо підприємці не уклали трудові договори з працівниками

            Якщо під час податкової перевірки виявляються факти недотримання працедавцем (податковим агентом) трудового законодавства (наприклад, відсутність трудових договорів), які привели до порушення правил нарахування, утримання і сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб, до такого працедавця застосовуються штрафні санкції, встановлені ст. 123 Податкового кодексу України.

Штраф складе 25 відсотків суми нарахованого контролюючим органом податкового зобов'язання. При повторному нарахуванні податкового зобов'язання контролюючим органом впродовж 1095 днів накладається штраф у розмірі 50 відсотків суми нарахованого податкового зобов'язання.

Окрім цього, в статті 212 Кримінального кодексу України визначена відповідальність за умисне ухилення від сплати податків і зборів, у тому числі і податку на доходи фізичних осіб.

Згідно Закону України від 02.10.96 р. № 393/96-ВР «Про звернення громадян» ви можете звернутися в органи державної влади зі скаргами на порушення працедавцями ваших конституційних прав, зокрема, щодо виплати заробітної плати «в конверті».

Працедавцям слід пам'ятати, що виплата заробітної плати «в конвертах», неоформлення трудових відносин з найнятими робітниками – це грубе порушення їх конституційних прав. Такі явища ведуть до невиконання загальнонаціональних програм по підвищенню добробуту кожного громадянина країни.

 

 Податковий період у звітності платників єдиного податку II групи

 

Законом України від 20.11.2012 р. № 5503-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» передбачено, що податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку другої групи є календарний рік.

Тобто згідно з п. 294.1 Податкового кодексу України податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця II групи за перший, другий та третій квартали 2013 р. не подається.

Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи повинна подати податкову декларацію платника єдиного податку за 2013 рік протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Відповідно до п. 295.1 Податкового кодексу України  платники II групи сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску, не пізніше 20 числа поточного місяця.

 

Чи підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб  сума допомоги, яка виплачується з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності підприємцю платнику єдиного податку, у зв'язку з тимчасовою втратою ним працездатності?

 

Відповідно до ст. 2 та ст. 6 Закону від 18.01.2001 № 2240-ІІІ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» особи, які забезпечують себе роботою самостійно (особи, які займаються підприємницькою, адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, в тому числі члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), є страхувальниками. Вони мають право на матеріальне забезпечення у зв'язку з втратою доходу внаслідок тимчасової втрати працездатності та соціальні послуги відповідно до цього Закону за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідно до діючого законодавства.

Тобто при настанні страхового випадку у вигляді тимчасової втрати працездатності, підприємець отримує матеріальне забезпечення виключно в обсягах, які сплачував до Фонду соцстраху за рахунок власних коштів.

Відповідно до пп. 4 п. 292.11 Податкового кодексу України до складу доходу платника єдиного податку не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм.

Такі виплати з фонду соцстраху не можна розглядати як об'єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб, оскільки згідно з пп. 165.1.1 Податкового кодексу України  не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу страхові виплати, які отримує платник податку з фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Таким чином, сума допомоги, яка виплачується з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності підприємцю – платнику єдиного податку, у зв'язку з тимчасовою втратою ним працездатності, не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

 

Чи має право фізична особа – підприємець, яка перебуває на загальній системі оподаткування, враховувати документально підтверджені витрати, фактично понесені під час здійснення діяльності на спрощеній системі оподаткування?

            Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формах) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Згідно з п. 177.4 ст. 177 цього Кодексу до переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності відповідно до розділу III зазначеного Кодексу.

Таким чином, оскільки для визначення чистого оподатковуваного прибутку витрати фізичної особи – підприємця, що застосовує загальну систему оподаткування, формуються при отриманні доходу, то такий підприємець має право врахувати суму витрат, безпосередньо пов'язану з отриманням доходу, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони фактично були понесені.

 


Про внесення зміни до Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків

 Підпункт 2.1.5 пункту 2.1 розділу II Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14 грудня 2012 року N 1329, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 08 січня 2013 року за N 75/22607, викласти у такій редакції:

"2.1.5. Податковий борг платника податків, щодо якого до Державного реєстру внесено запис про його припинення на підставі рішення суду, а для банків - на підставі рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про затвердження звіту про завершення ліквідації банку або рішення Національного банку України про затвердження ліквідаційного балансу, ухвалення остаточного звіту ліквідатора і завершення ліквідаційної процедури.".

  

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Актуальна інформація з митних питань для громадян, які планують поїздку за кордон

від 17 травня 2013 року

 Перелік особистих речей, які громадяни мають право ввезти або вивезти, не сплачуючи мито

Під час планування відпустки за кордоном слід пам'ятати, які речі громадян вважаються особистими при перетині кордону.

Серед основного до особистих речей відповідно до законодавства віднесено:

- товари особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби у кількості, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки;

- одяг, білизна, взуття, що мають суто особистий характер, призначені виключно для власного користування і мають ознаки таких, що були у користуванні;

- особисті прикраси, у тому числі з дорогоцінних металів та каміння, що мають ознаки таких, що були в користуванні;

- один фотоапарат, одна кіно- або відеокамера разом з обґрунтованою кількістю фото-, відео-, кіноплівок та додаткового приладдя;

- стільникові (мобільні) телефони у кількості не більше двох штук, пейджери;

- переносні персональні комп'ютери у кількості не більше двох штук і периферійне обладнання та приладдя до них; флеш-карти у кількості не більше трьох штук;

- калькулятори, електронні книжки у кількості не більше двох штук;

- індивідуальні вироби медичного призначення для забезпечення життєдіяльності людини та контролю за її станом з ознаками таких, що були в користуванні;

- лікарські засоби, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України, в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України;

- 0,5 літра туалетної води та/або 100 грамів парфумів;

- спортивне спорядження - велосипед, вудка рибальська, комплект альпіністського спорядження, комплект спорядження для підводного плавання, комплект лиж, комплект тенісних ракеток, дошка для серфінгу, віндсерфінгу, комплект спорядження для гольфу, інше аналогічне спорядження, призначене для використання однією особою;

- інші товари, призначені для забезпечення повсякденних потреб громадянина, перелік і гранична кількість яких визначаються законами України.

Міністерство доходів і зборів України звертає увагу, що особисті речі, які переміщуються (пересилаються) громадянами через кордон України, декларуються усно, або, за бажанням власника чи на вимогу митного органу, письмово. Такі речі не оподатковуються митними платежами та звільняються від подання документів, що видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, а також від застосування до них видів державного контролю.

 

 У яких випадках громадяни не сплачують митні збори за товари при перетині кордону

Громадяни, які перетинають митний кордон України не частіше, ніж 1 раз на добу (24 години), декларують свій товар усно та не сплачують митні платежі. Водночас, фактурна вартість такого товару не повинна перевищувати 1000 євро у разі, якщо перетин кордону здійснюється авіатранспортом. Якщо ж ви подорожуєте будь-яким іншим видом транспорту (автомобільним, залізничним, морським), вартість товару не повинна перевищувати 500 євро, а вага 50 кг. Якщо особа перетинає митний кордон України частіше 1 разу в 1 добу (24 години), то товар підлягає письмовому декларуванню з обов'язковою сплатою мита (10 %) і ПДВ (20 %).

При переміщенні поштою або експрес-поштою на адресу одного одержувача або у несупроводжуваному багажі звільняються від оподаткування товари фактурною вартістю до 300 євро.

Нагадуємо, фактурна вартість - вартість товару, що зазначається в рахунку-фактурі/інвойсі. Фактурна вартість необхідна для формування митної вартості товару при нарахуванні митних платежів при імпорті.

Ввезення алкоголю та тютюну

Ввезення на митну територію України алкогольних напоїв та тютюнових виробів громадянами, які не досягли 18-річного віку, забороняється.

Водночас, громадяни, які досягли 18-річного віку, можуть ввозити на митну територію України алкогольні напої та тютюнові вироби лише в обмежених кількостях. Зокрема, в ручній поклажі або багажі без сплати митних платежів та без письмового декларування із розрахунку на одну особу дозволяється ввозити:

1) 200 сигарет або 50 сигар чи 250 грамів тютюну, або ці вироби в наборі загальною вагою, що не перевищує 250 грамів;

2) 5 літрів пива, 2 літри вина, 1 літр міцних (із вмістом спирту більш як 22 %) алкогольних напоїв.

Ввезення лікарських засобів через митний кордон України

При поверненні із-за кордону громадянам слід знати, що лікарські засоби можна ввозити з собою у ручній поклажі або в супроводжуваному чи несупроводжуваному багажі.

Лікарські засоби, що продаються без рецепта лікаря, перевозяться лише у кількості, що не перевищує п'яти упаковок кожного найменування на одну особу (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини). У протилежному випадку особа повинна мати з собою рецепт на відповідний лікарський засіб.

Водночас потрібно пам'ятати, що такі лікарські засоби перевозяться лише у кількості, яка не перевищує зазначену в наявному в особи рецепті, виданому на ім'я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров'я.

 

Ввезення спеціального дитячого харчування через митний кордон України

При поверненні із-за кордону громадяни з дітьми можуть ввозити з собою у ручній поклажі або в супроводжуваному чи несупроводжуваному багажі дитяче харчування.

Водночас, батьки (особи, які їх замінюють) або уповноважена ними особа, інші члени сім'ї та родичі можуть ввозити в Україну, маючи з собою відповідний рецепт, продукти спеціального дитячого харчування, які не виробляються (не реалізуються в Україні), в обмеженій кількості. Зокрема, для дітей, хворих на фенілкетонурію або інше захворювання, що потребує спеціального харчування, в таких обсягах:

- у кількості, що не перевищує п'яти упаковок (банок) кожного найменування на одну особу;

- у кількості, що не перевищує зазначену в наявному в особи рецепті на продукт (продукти) спеціального дитячого харчування, виданому на ім'я дитини та засвідченому печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров'я, за умови пред'явлення документів, що засвідчують родинні зв'язки з хворою дитиною, або іншого документа, який підтверджує повноваження особи на такі дії.

 

Щодо реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних

Відповідно до п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України від 02.12.2010 p. N 2755-VI (далі - Кодекс) при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний надати покупцю податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання.

Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН та/або порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов'язку включення суми ПДВ, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.

 

.

Просмотров: 2031 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 29.03.2024, 17:18
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Май 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0