Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2016 » Декабрь » 12 » 16 грудня 2016 року - останній день подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з I кварталу 2017 року
18:02
16 грудня 2016 року - останній день подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з I кварталу 2017 року

 

         16 грудня 2016 року - останній день подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з I кварталу 2017 року

Суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм цього Кодексу, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб'єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу (щодо критеріїв умов застосування єдиного податку).

Форма та порядок надання заяви затверджені наказом МФУ від 20.12.11 №1675.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік за формою, визначеною постановою КМУ №1675.

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку фіскальний орган зобов'язаний протягом 2-х робочих днів від дати надходження заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування зареєструвати таку особу платником єдиного податку.

16 грудня 2016 року - останній день подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з I кварталу 2017 року та розрахунку доходу за попередній календарний рік.

Зазначена норма передбачена п.п. 298.1.4 ст. 298 та п. 299.3 ст. 299 Податкового  кодексу  України.

         21 грудня 2016 року - останній день подання заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з I кварталу 2017 року

Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб'єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву.

Форма та порядок надання заяви затверджені наказом МФУ від 20.12.11 №1675.

Для добровільної відмови від спрощеної системи оподаткування з I кварталу 2017 року заява повинна бути подана не пізніше 21 грудня 2016 року.

Зазначена норма передбачена п.п. 298.2.1 та 298.2.2 ст. 298 Податкового  кодексу  України.

         З 3 грудня 2016 року підвищено мінімальні ціни на окремі види алкогольних напоїв

Постановою КМУ  «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. N 957» від 09.112016 р. № 828, затверджено нові мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв.

Так, мінімальна оптова ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби за 1 літр 100-відсоткового спирту становить 225 грн., роздрібна – 348,9 грн.

Мінімальна оптова ціна  на коньяк (бренді) п'ять зірочок за 1 літр 100-відсоткового спирту становить 384,29 грн., роздрібна – 599,5 грн.

Мінімальна роздрібна ціна на вина виноградні натуральні у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л складає 33 грн.

Мінімальна роздрібна ціна на вермути та інші вина виноградні натуральні з додаванням рослинних або ароматизувальних екстрактів у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л становить 42 грн.

Постанова набирає чинності через десять днів з дня її опублікування (опублікована в «Урядовому кур’єрі» №220 від 23.11.2016 р.), тобто з 03 грудня 2016 року.

         До 31 грудня 2019 року орендні ставки за використання державної власності знижуються на 30%

До 31 грудня 2019 р. за згодою орендаря орендні ставки, за використання цілісних майнових комплексів державних підприємств, затверджені Постановою КМУ від 04.10.1995  № 786 "Про Методику розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу", застосовуються в розмірі 70 відсотків встановленого обсягу.

Тобто, за згодою орендаря орендна ставка за використання цілісних майнових комплексів державних підприємств, застосовується у розмірі 70% від визначеної у Методичці №786  величини.

Зазначена норма визначена Постановою КМУ від 02.11.2016 р. № 783 "Деякі питання управління державним майном" і  діятиме до 31 грудня 2019 року.

Постанова КМУ №783 від 02.11.2016 "Деякі питання управління державним майном" опублікована в «Урядовому кур’єрі» №211 від 10.11.2016 р.

         Змінена форма декларації акцизного податку

МФУ наказом "Про внесення змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку» від 26.09.2016 № 841 виклав в новій редакції форми декларації акцизного податку.

 

Так, внесено зміни до розділів декларації в частині відображення податкових зобов'язань за операціями з реалізації палива, введені нові додатки до декларації для розрахунку сум акцизного податку з реалізації палива, а також розрахунку сум акцизного податку для суб'єктів господарювання роздрібної торгівлі паливом.

 

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування (опубліковано в «Офіційному віснику України» від  22.11.2016 р. №90).

 

  Чи оподатковуються податком на доходи фізичних осіб аліменти?

         До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються аліменти, що виплачуються платнику податку відповідно до рішення суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених згідно із Сімейним кодексом України, за винятком виплати аліментів нерезидентом незалежно від їх розміру, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Оскільки дохід у вигляді аліментів, що виплачуються платнику податку резидентом, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, то відповідно він не є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором.

 

  До якого періоду надається податкова соціальна пільга на дітей віком до 18 років?

 

Податкова соціальна пільга, що передбачена:

    - для платників податку, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років;

   -  одиноких матерів (батьків), вдів (вдівців) або опікунів, піклувальників, які мають дітей до 18 років;

     - платників податку, які утримують дітей-інвалідів до 18 років, надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років.

   Отже, податкова соціальна пільга на дітей віком до 18 років надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років.

 

         В 2016 році вартість подарунків, що не перевищують 689 грн.,  які надаються роботодавцями працівникам в період новорічно-різдвяних свят, не оподатковуються податком на доходи і військовим збором

Податком на доходи фізичних осіб не оподатковується вартість подарунків у межах 50 відсотків  мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

У 2016 році така сума, становить 689 гривень на місяць.

Отже, якщо в цьому році вартість подарунка, який надається роботодавцем працівнику, не перевищує 689 грн, то його вартість не є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

У Податковому розрахунку за формою №1ДФ вартість подарунків які не оподатковуються податком на доходи відображається за ознакою доходу «160».

Якщо вартість подарунка перевищує 689 гривень, сума перевищення вважається додатковим благом та оподатковується податком на доходи на загальних підставах за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Зазначена норма  застосовується тільки  у разі надання подарунків у натуральній формі.

Якщо підприємство надає працівникам подарунки у грошовій формі, їх вартість є додатковим благом та оподатковується податком на доходи за ставкою 18% та військовим збором  за ставкою 1,5%.

У разі якщо вартість подарунка перевищує 689 грн, то сума такого перевищення оподатковується за ставкою 18%,  як додаткове благо з урахуванням підвищуючого коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 Податкового кодексу, та відображається у податковому розрахунку за  формою N 1ДФ за ознакою доходу "126".

Крім того, сума перевищення, як додаткове благо, оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

Зазначена норма визначена пп.165.1.39 ст. 165 Податкового кодексу України.

         Умови звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб вартості дитячих новорічних подарунків, які надаються профспілковими організаціями членам профспілки

Вартість святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, які  надаються профспілковими організаціями дітям членів профспілки, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

При цьому, дитячі святкові подарунки, які надаються профспілковими організаціями дітям членів профспілки, не оподатковуються при виконанні наступних умов:

- такий подарунок містить лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва, а також  фрукти незалежно від країни виробника;

- загальна вартість новорічного дитячого подарунка не перевищує 8 відсотків прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного року.

У цьому році  ця сума становить 110 грн. 24 коп.

Разом з тим, гранична вартість квитків на новорічні дитячі вистави, які надаються профспілковими організаціями дітям членів профспілки, для звільнення від оподаткування  податком на доходи, не встановлена.

Отже, вартість квитків на новорічні дитячі вистави, які надаються  профспілковими організаціями дітям членів профспілки, податком на доходи не оподатковується  незалежно від вартості квитків.

Зазначена норми передбачена Законом України «Про звільнення від  оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. №2117-ІІІ.

Цей Закон, як виняток з Податкового кодексу України,  діє щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року.

         Пільг зі сплати транспортного податку за легкові автомобілі не передбачено

Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що є об'єктами оподаткування.

Об'єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5-ти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. (в 2016 році - 1 033500 грн).

Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, за методикою, затвердженою КМУ, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об'єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на його офіційному веб-сайті.

Кабінет Міністрів України постановою від 18.02.2016 р. № 66 затвердив Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів.

Середньоринкова вартість легкових автомобілів розміщується на офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку.

 

Отже, якщо легковий автомобіль не досяг п’ятирічного віку та його середньоринкова вартість перевищує 1 033 500 грн., такий автомобіль є об’єктом оподаткування транспортним податком.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 гривень за кожен легковий автомобіль.

Податковим кодексом не передбачено встановлення пільг та звільнення від сплати транспортного податку.

Тобто всі фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, що відповідають об’єкту оподаткування, не звільняються від обов’язку сплати транспортного податку.

Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється фіскальним органом за місцем реєстрації платника податку.

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку фіскальним органом за місцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають фіскальному органу за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Зазначена норма визначена ст.267  Податкового кодексу України.

         Умови звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб вартості путівок

Вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, які надаються профспілковою організацією членам профспілки, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб при виконанні наступних умов:

-  така путівка передбачає відпочинок, оздоровлення та лікування тільки на території України;

- путівка надається профспілковою організацією тільки працівникам – членам профспілки та їх дітям віком до 18 років.

Якщо профспілкова організація надає путівку на інших умовах, вартість такої путівки є додатковим благом та оподатковується податком на доходи за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 18% на загальних підставах.

Якщо путівка на відпочинок надається громадянину роботодавцем, то така путівка вважається доходом у вигляді  вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), тобто  додатковим благом і з урахуванням підвищуючого коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 Податкового кодексу, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%  на загальних підставах.

Зазначена норма передбачена п.п. 164.2.17 е) ст. 164 та п.п. 165.1.35 ст. 165 Податкового кодексу України.

         У разі відсутності відміток Державної прикордонної служби України в закордонному паспорті, при відрядженні до країн, в’їзд до яких здійснюється за наявності візи, сума добових включається до оподатковуваного доходу

До оподатковуваного податком на доходи фізичних осіб доходу не включаються добові витрати, у зв’язку  відрядженням за кордон у сумі не вище 0,75 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження (в 2016 році -1033,50 грн.)

В разі відрядження до країн, на територію яких в’їзд здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд), сума добових визначається згідно з наказом про відрядження та відмітками уповноваженої службової особи Державної прикордонної служби України в закордонному паспорті або документі, що його замінює.

За відсутності зазначених відповідних підтвердних документів, наказу або відміток уповноваженої службової особи Державної прикордонної служби України в паспорті або документі, що його замінює, сума добових включається до оподатковуваного доходу платника податку.

Якщо сума добових відшкодовується найманому працівнику на підставі рішення керівника підприємства, така сума, вважається доходом, отриманим платником податку від його працедавця як додаткове благо, та підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою18%.

Зазначена норма визначена п.п. 170.9.1  ст. 170 та п.п. 164.2.17  164 Податкового кодексу України.

         У податковому розрахунку за ф. 1 ДФ відображаються кошти, отримані на відрядження або під звіт, які надміру витрачені та не повернуті в установлені строки

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного податком на доходи фізичних осіб доходу включається сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу України.

Відповідно до «Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку», затвердженого наказом МФУ від 13.01.15 № 4, кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт, у тому числі надміру витрачені та не повернуті у встановлені законодавством строки відображаються у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «118».

Отже, в податковому розрахунку за формою 1 ДФ під ознакою доходу «118» відображаються кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт, які надміру витрачені та не повернуті в установлені законодавством строки.

Зазначена норма визначена п.п. 164.2.11 ст. 164 Податкового кодексу України

         Звітність платника податку на прибуток, який з 01.07.2016 перейшов з єдиного податку на загальну систему

Платники єдиного податку, які з 01.01.2016 або пізніше переходять на загальну систему оподаткування, сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації за річний податковий період (як новостворені), який починається з дати переходу на загальну систему та закінчується 31 грудня такого року,

Так, у разі переходу платником єдиного податку на загальну систему оподаткування з 01.07.2016, платник податку подає податкову декларацію з податку на прибуток за звітний 2016 рік, який починається 01.07.2016 і закінчується 31.12.2016.

При декларуванні податку на прибуток за 2016 рік фінансовий результат до оподаткування, визначається за правилами бухгалтерського обліку у періоді перебування такого платника на загальній системі оподаткування.

При цьому, фінансовий результат до оподаткування формується згідно з правилами бухгалтерського обліку, у тому числі за операціями з надання послуг під час перебування на спрощеній системі оподаткування у разі їх оплати при переході на загальну систему оподаткування, та у разі отримання оплати за послуги на спрощеній системі оподаткування і надання таких послуг під час перебування на загальній системі оподаткування. За такими операціями не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці.

Разом з податковою декларацією з податку на прибуток такий платник повинен подати фінансову звітність за 2016 рік, а також фінансову звітність за I півріччя 2016 року.

Зазначена норма передбачена  п. 46.2 ст. 46 та п. 137.5 "а"  ст. 137 Податкового кодексу України.

 

Просмотров: 475 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Четверг, 28.03.2024, 14:48
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Декабрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0