Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2017 » Апрель » 24 » Затверджено перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту або гарантійній заміні, у цілях застосуван
10:42
Затверджено перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту або гарантійній заміні, у цілях застосуван

Затверджено перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту або гарантійній заміні, у цілях застосування РРО платниками єдиного податку

Реєстратори розрахункових операцій (РРО) не застосовуються платниками єдиного податку першої групи, другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1,0 млн. гривень.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1,0 млн. гривень застосування РРО є обов'язковим.

Зазначена норма не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Отже з підприємці - платники єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту в обов’язковому порядку повинні застосовувати належним чином зареєстровані РРО.

Зазначена норма передбачена п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій встановлюється Кабінетом Міністрів України (ст. 2 і 9 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" з урахування змін внесених Законом України від 20.12.2016 №1791).

Постановою КМ України від 16.03.2017р. № 231 затверджено "Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій".

Перелік містить 8 груп:

1) Група 73 «Вироби з чорних металів»;

2) Група 84 «Реактори ядерні, котли, машини, обладнання і механічні пристрої; їх частини»;

3) Група 85 «Електричні машини, обладнання та їх частини; апаратура для запису або відтворення звуку, телевізійна апаратура для запису та відтворення зображення і звуку, їх частини та приладдя»;

4) Група 87 «Засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу, їх частини та обладнання»;

5) Група 90 «Прилади та апарати оптичні, фотографічні, кінематографічні, контрольні, вимірювальні, прецизійні; медичні або хірургічні; їх частини та приладдя»;

6) Група 91 «Годинники всіх видів та їх частини»;

7) Група 92 «Музичні інструменти; їх частини та приладдя»;

8) Група 95 «Іграшки, ігри та спортивний інвентар; їх частини та приладдя».
Постанова набирає чинності через 30 днів з дня її опублікування (опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 07.04.2017 №66).

Отже, з набранням чинності Постанови №231 підприємці – платники єдиного податку 1-3 груп, які реалізують товари, визначені Переліком №231, зобов’язані проводити розрахунки за такі товари через зареєстровані належним чином реєстратори розрахункових операцій.

 

Податкова звітність з ПДВ за березень подається за новою формою не пізніше 20 квітня 2017 року

 

З 01.04.2017 року розпочато подання податкової звітності з ПДВ за новою формою, до якої наказом МФУ від 23.02.2017 №276 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» внесено зміни.

Вперше подавати податкову звітність з урахуванням змін, внесених наказом №276, платники ПДВ мають за звітний період березень 2017 року.

Граничний термін подання - 20 квітня 2017 року.

У разі обрання квартального податкового періоду декларація з урахуванням змін подається за І квартал 2017 року.

Граничний термін подання – 10 травня 2017 року.

 

На офіційному сайті ДФС розміщено Проект наказу МФУ «Про затвердження форми акта (довідки) про результати перевірки з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки» та Вимог до його (її) складення»

 

На офіційному web-порталі ДФС України (www.sfs.gov.ua) у підрозділі «Проекти регуляторних актів» розділу «Діяльність» розміщено проект наказу МФУ «Про затвердження форми акта (довідки) про результати перевірки з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки» та Вимог до його (її) складення»

Проект наказу розроблений відповідно до п.п. 39.5.2.17 ст. 39 Податкового кодексу України.

Проектом наказу передбачено затвердження нової форми акта (довідки) про результати перевірки з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки» та Вимог до його (її) складення, що обумовлено внесеними змінами до 39 статті Кодексу, зокрема, змінами у назві перевірки та порядку проведення перевірок з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки».

 

Оновлено довідники податкових пільг

ДФС України станом на 01.04.2017 року затверджені :

- Довідник №82/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету;

- Довідник №82/2 інших податкових пільг.

У Довідниках надано перелік пільг із зазначенням їх кодів та термінів дії.

Дані зазначених Довідників використовуються платниками під час заповнення звіту про суми податкових пільг, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 №1233 «Про затвердження Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг».

Довідники пільг розміщені на офіційному веб-порталі ДФС: http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/54005.html.

 

Авансовий внесок із податку на прибуток при виплаті дивідендів вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів

 

У разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів платник податку на прибуток - емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами податкового обліку..

Крім випадків, передбачених п.п. 57.1 прим. 1.3 ст. 57 Податкового кодексу, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене.

У разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті.

Авансовий внесок обчислюється за ставкою 18 %.

Сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.

При цьому у разі якщо дивіденди виплачуються за неповний календарний рік, то для обрахунку суми зазначеного перевищення використовується значення об’єкту оподаткування, обчислене пропорційно кількості місяців, за які сплачуються дивіденди.

Авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

Сума попередньо сплачених протягом податкового (звітного) періоду авансових внесків з податку на прибуток під час виплати дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за такий податковий (звітний) період.

У разі якщо сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звітного періоду, перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий (звітний) період, сума такого перевищення переноситься у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових (звітних) періодів до повного його погашення, а під час отримання від’ємного значення об’єкта оподаткування такого наступного періоду - на зменшення податкових зобов’язань майбутніх податкових (звітних) періодів до повного його погашення.

Сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів не підлягає поверненню платнику податків або зарахуванню в рахунок погашення грошових зобов’язань з інших податків і зборів (обов’язкових платежів).

Авансовий внесок з податку на прибуток, сплачений у зв’язку з нарахуванням/сплатою дивідендів, є невід’ємною частиною податку на прибуток.

Якщо платіж особою називається дивідендом, такий платіж оподатковується податком на прибуток під час виплати, незалежно від того, чи є особа платником податку.

Зазначена норма передбачена п.п. 57.1 прим. 1 ст. 57 Податкового кодексу України.

 

Реєстрація новостворених неприбуткових організацій та установ фіскальними органами

 

Новостворені неприбуткові організації мають можливість отримати статус неприбуткових організацій для цілей оподаткування з дня їх державної реєстрації – разі подання в установленому порядку документів для внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій під час або протягом 10 днів з дня державної реєстрації.

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення до Реєстру та виключення з Реєстру затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440.

Для включення до Реєстру неприбуткова організація повинна подати до фіскального органу:

- реєстраційну заяву за формою 1-РН згідно з додатком 1 до зазначеного Порядку;

- засвідчені підписом керівника та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів);

- а житлово-будівельні кооперативи повинні подати також засвідчені підписом керівника та скріплені печаткою (за наявності) копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом.

За результатами розгляду реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, протягом 14 календарних днів з дня їх отримання фіскальним органом приймається рішення про:

  • включення,
  • відмову у включенні неприбуткової організації до Реєстру;

Відповідне рішення за формою згідно з додатком 2 до Порядку готується у двох примірниках, один з яких надається неприбутковій організації, а другий залишається у фіскальному органі.

Для діючих неприбуткових організацій, які не включені до нового Реєстру неприбуткових організацій №440, до 1 липня 2017 року подовжено строк приведення установчих документів до вимог Податкового кодексу і подання їх копій до фіскального органу з метою включення до нового Реєстру. Релігійним неприбутковим організаціям цей термін продовжено до 1 січня 2018 року.

 

Умови, за яких неприбуткові організації можуть бути внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій

 

Неприбуткові установи та організацій, які відповідають вимогам Податкового кодексу, не є платниками податку на прибуток.

При цьому, згідно з пунктом 133.4 Податкового кодексу неприбутковою установою та організацією є підприємство, установа та організація, що одночасно відповідає таким вимогам:

- утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

- установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

Разом з тим, не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, на утримання такої неприбуткової організації, а також реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів, визначених статутними документами.

- установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).

Положення цього абзацу не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;

- внесена фіскальним органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

- доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя.

На офіційному веб-порталі ДФС можна ознайомитися з Реєстром неприбуткових установ та організацій

 

З метою забезпечення відомостями, що містяться в Реєстрі неприбуткових установ та організацій, на офіційному веб-сайті ДФС забезпечено відкритий доступ до таких відомостей.

Інформація з реєстрів ДФС оприлюднюється у відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника» у вкладці «Реєстр неприбуткових організацій та установ».

Користувачі мають можливість завантажити та роздрукувати оприлюднену інформацію.

Реєстр включає лише ідентифікаційні та реєстраційні відомості про неприбуткові організації, зокрема, код згідно ЄДРПОУ, найменування, дату включення до Реєстру, ознаку неприбутковості, дату присвоєння ознаки неприбутковості, дату та номер рішення про виключення неприбуткової організації з Реєстру, дату скасування ознаки неприбутковості.

При цьому, в реєстрі не передбачається відображення довідкових відомостей про місцезнаходження організації, даних про керівника, головного бухгалтера, засновників та фінансово-економічних показників господарської діяльності неприбуткової організації.

 

Електронні сервіси, які розміщені на офіційному веб-порталі ДФС

Електронний кабінет платника (https://cabinet.sfs.gov.ua), де розміщена наступна інформація:

- Податковий календар

- Стан розрахунків з бюджетом

- Листування з органами ДФС

- Облікові дані

- Пошук інформації в реєстрах ДФС

- Подання заяв/запитів

- Подання декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді

- Сплата податків (фізичним особам)

- Перегляд даних СЕА ПДВ

- Інші електронні сервіси

 

Інформація з реєстрів (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx), де розміщена наступна інформація:

- Дані про взяття на облік платників

- Реєстр страхувальників

- Дані реєстру платників ПДВ

- Реєстр платників єдиного податку

- Інформація про РРО

- Інформація про книги ОРО

- Дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального

- Реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами

 

Митна статистика (http://sfs.gov.ua/ms/)

- Зведені дані митної статистики зовнішньої торгівлі України

 

Дізнайся більше про свого бізнес-партнера (http://sfs.gov.ua/businesspartner)

- Перевірка потенційних бізнес-партнерів щодо сумлінності сплати податків до бюджету

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (http://zir.sfs.gov.ua/)

- Запитання – відповіді з Бази знань

- Нормативні та інформаційні документи

- Письмові консультації

- Коментарі та пропозиції, актуальні запитання

 

Антикорупційний сервіс "Пульс" (http://sfs.gov.ua/others/puls-)

-Можливість цілодобового повідомлення про неправомірні дії або бездіяльність працівників ДФС

 

Акредитований центр сертифікації ключів (http://acskidd.gov.ua/)

- Надання послуг електронного цифрового підпису

 

Електронна звітність (http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/)

- Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до "Єдиного вікна подання електронної звітності"

- Підтримка користувачів

 

Електронна митниця http://sfs.gov.ua/baneryi/mitne-oformlennya/subektam-ed/elektronna-mitnitsya/

- Інформація щодо багатофункціональної комплексної системи "Електронна митниця"

 

Дані Реєстрів волонтерів АТО (http://sfs.gov.ua/volontery)

- Інформація про фізичних осіб – благодійників

 

Декларування громадян

- Податкова декларація про майновий стан і доходи.

 

Змінено порядок оподаткування спадщини

25 березня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» від 23.02.2017 року № 1910-VIII (опублікований в газеті «Голос України» № 54 від 24.03.2017 ).

Норми Закону застосовуються до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року у вигляді спадщини/дарунка.

Оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб об’єкти спадщини, які успадковуються не тільки членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, але й об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї другого ступеня споріднення.

Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Членами сім'ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.

У разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

Також не проводиться оцінка об’єктів, подарованих платнику податку, які оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за нульовою ставкою.

При цьому, доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або фізичною особою - підприємцем, оподатковуються на загальних підставах, передбачених Податковим кодексом України для оподаткування додаткового блага, тобто за ставкою 18%.

 

ГУ ДФС у Запорізькій області

 

 

Просмотров: 825 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Суббота, 20.04.2024, 11:17
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Апрель 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0