Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Май » 14 » В якому випадку довідка ф. №4-ОПП підлягає заміні?
23:17
В якому випадку довідка ф. №4-ОПП підлягає заміні?

 

Облік платників податків

 

В якому випадку довідка ф. №4-ОПП підлягає заміні?

 

Відповідно до пп.9.4 п.9 р.IX Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 (далі – Порядок), у разі внесення змін у дані, що вказуються у довідці за ф. №4-ОПП (найменування (прізвище, ім’я, по батькові), місцезнаходження (місце проживання) платника податків, керівника, органу ДПС, в якому платник податків перебуває на обліку тощо), довідка за ф. №4-ОПП підлягає заміні в органі ДПС.
        Для отримання нової довідки платник податків подає до органу державної податкової служби за основним місцем обліку звернення із зазначенням причин заміни та доданою до нього старою довідкою. Орган державної податкової служби протягом двох робочих днів після такого звернення видає (надсилає) платнику податків нову довідку.

У такому самому порядку видається дублікат довідки замість зіпсованої чи втраченої або копія довідки. У разі втрати довідки нова довідка видається за заявою платника податків, у якій надані пояснення і викладені обставини втрати довідки, або до якої додані документи, що підтверджують факт втрати довідки.

Про видачу кожної довідки за ф. №4-ОПП робиться запис у журналі за ф. №14-ОПП, а відповідний запит зберігається у реєстраційній частині облікової справи платника податків.

 

 

Яким чином іноземцю можна отримати реєстраційний номер облікової картки фізичної особи – платника податку?

 

            Відповідно до п.1 р.VII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків (далі - Положення), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.11.2012 № 1147, фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка фізичної особи – платника податків (далі – Облікова картка) та яка не включена до Державного реєстру, зобов’язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному органу ДПС Облікову картку за формою № 1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити, а саме: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство.

            Фізичні особи - іноземці та особи без громадянства подають Облікову картку до органів державної податкової служби в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (п.2 р.VII Положення).

            Згідно з п.3 р.VII Положення для заповнення Облікової картки використовуються дані документа, що посвідчує особу.

            Облікова картка може бути подана через законного представника чи уповноважену особу за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреності, засвідченої у нотаріальному порядку, на проведення реєстрації фізичної особи у Державному реєстрі.
            Відповідно до п.4 р.VII Положення для реєстрації іноземців та осіб без громадянства додатково подається засвідчений у встановленому законодавством порядку переклад на українську мову документа, що посвідчує особу іноземця чи особи без громадянства.
            Якщо довірена особа є іноземцем або особою без громадянства, то до документа, що посвідчує її особу, додатково подається засвідчений у встановленому законодавством порядку переклад українською мовою такого документа.

            Реєстрація іноземців та осіб без громадянства здійснюється після виконання вимог Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2012 року № 150 (п.6 р.VII Положення).
            Реєстрація фізичної особи у Державному реєстрі здійснюється протягом п’яти робочих днів від дня подання до органу ДПС Облікової картки (п.8. р.VII Положення). У разі виявлення недостовірних даних або помилок у поданій Обліковій картці може бути відмовлено у реєстрації або продовжено строк реєстрації.

            За бажанням особи документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, може бути виданий законному представнику чи уповноваженій особі за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії
(з чітким зображенням), а також довіреності, засвідченої у нотаріальному порядку, на видачу такого документа (п.11 р.VII Положення).

            Для видачі документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі іноземців та осіб без громадянства, додатково подається засвідчений у встановленому законодавством порядку переклад українською мовою документа, що посвідчує особу іноземця чи особи без громадянства.
            Якщо при видачі документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, встановлено порушення чи неточності при формуванні реєстраційного номера Облікової картки, які не можна усунути, можлива його зміна. При цьому громадянин отримує документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, зі зміненим реєстраційним номером (п.13 р.VII Положення).
            Фізична особа може подати до органу державної податкової служби заяву в довільній формі щодо отримання довідки про зміну реєстраційного номера Облікової картки, яка надається протягом п’яти робочих днів з дня подання заяви за формою, наведеною в додатку 5 до Положення.
            Відповідно до п.1 р.ІХ Положення фізичні особи зобов’язані подавати органам ДПС відомості про зміну даних, які вносяться до Облікової картки, протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання Заяви за формою № 5ДР, наведеною в додатку 11 до Положення.
            Для заповнення Заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу громадянина, та інших документів, які подаються у разі зміни таких даних (п.3 р.ІХ Положення).
            Якщо зазначені документи видані не українською мовою, необхідно подати засвідчені в установленому законодавством порядку переклади документів українською мовою (п.3 р.ХІ Положення).

 

 

Яким чином можна отримати реєстраційний номер облікової картки фізичній особі віком до 16 років або неповнолітній особі, яка ще не отримала паспорта?

 

            Відповідно до ст.70 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями та п.1 р.VII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.11.2012 № 1147 (далі – Положення), фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка фізичної особи - платника податків (далі – Облікова картка) та яка не включена до Державного реєстру, зобов’язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному органу ДПС Облікову картку за формою № 1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити, а саме: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство.

            Для заповнення Облікової картки використовуються дані документа, що посвідчує особу
(п.3 р.VII Положення).

            У разі якщо фізична особа не досягла шістнадцяти років, або фізична особа є неповнолітньою і ще не отримала паспорта, документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, видається одному з батьків (усиновителю, опікуну, піклувальнику) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника). Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, необхідно подати засвідчений у встановленому законодавством порядку переклад такого свідоцтва українською мовою (п.5 р.VII Положення).
            За зверненням фізичної особи, її законного представника або уповноваженої особи орган ДПС видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі. У такому документі зазначається реєстраційний номер Облікової картки.

 

 

Як обліковується в органах ДПС фізична особа, яка має намір провадити незалежну професійну діяльність, якщо ця фізична особа вже зареєстрована як фізична особа-підприємець?

 

            Згідно з п.4 ст.17 Закону України від 15 травня 2003 року «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» №755-IV (далі – Закон) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (далі – ЄДР) щодо фізичної особи – підприємця містяться відомості про види діяльності. Порядок внесення змін до відомостей, що містяться в ЄДР, визначено ст.45 Закону.     Відповідно до п.6.9 р.VI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.11 №1588, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29.12.2011 р. за №1562/20300 (далі – Порядок) взяття на облік фізичних осіб, які не є підприємцями та здійснюють незалежну професійну діяльність, умовою ведення якої згідно із законом є державна реєстрація такої діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності (далі - фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність), здійснюється за місцем постійного проживання у порядку, встановленому цим Порядком для фізичних осіб - підприємців.

        Якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа здійснює незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується в органах державної податкової служби як фізична особа - підприємець.

 

 

Яким чином до паспорта громадянина України можуть бути внесені дані про реєстраційний номер облікової картки платника податника податків?

 

Відповідно до п.12 р.VІІ Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.11.2012 № 1147 (далі – Положення), органом ДПС за місцем проживання фізичної особи або за місцем отримання доходів, або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування на прохання фізичної особи до паспорта громадянина України можуть бути внесені (сьома, восьма або дев’ята сторінки) дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків, що вноситься до паспорта громадянина України з Державного реєстру.

 

            Чи необхідно адвокату, який має свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, ставати на облік в органах ДПС самозайнятою особою, у випадку, коли він не проводить самостійно адвокатську діяльність, а перебуває у трудових видносинах з юридичною особою?

 

Згідно із пп.14.1.226 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями самозайнята особа - платник податку, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.
            Незалежна професійна діяльність - це, зокрема, діяльність адвокатів за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

            Відповідно до п.1.3 р.I Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.11 №1588, взяттю на облік або реєстрації в органах ДПС підлягають усі платники податків.

            Взяття на облік в органах ДПС юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів, а також самозайнятих осіб здійснюється незалежно від наявності обов’язку щодо сплати того або іншого податку та збору.

            Отже, якщо адвокат вступив у трудові відносини з суб’єктами господарювання в межах своєї професійної діяльності, він позбавляється статусу самозайнятої особи і не підлягає взяттю на облік в органі ДПС.

            У разі якщо адвокат провадить незалежну професійну діяльність він повинен стати на облік в органі ДПС як самозайнята особа.

 

 

Чи може орган ДПС надавати безоплатні послуги щодо заповнення декларації про майно, доходи і витрати і зобов’язання фінансового характеру?

 

            Порядок подання фізичною особою річної декларації про майновий стан і доходи (далі - податкова декларація) встановлено ст.179 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ).

            Зокрема, згідно із п.179.11 ст.179 ПКУ фізичні особи, які декларують майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру відповідно до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», подають податкову декларацію виключно у випадках, передбачених цим розділом.

Податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) – це документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим ПКУ) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку (п.46.1 ст.46 ПКУ).

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи відповідно до якої необхідно відображати отримані доходи за звітній податковий рік, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2011 № 1395 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.12.2011 за № 1532/20270, із змінами та доповненнями.

Відповідно до п.179.10 ст.179 ПКУ платник податку до 1 березня року, що настає за звітним періодом, має право звернутися з запитом до відповідного органу ДПС з проханням надати роз’яснення щодо заповнення річної податкової декларації, а орган ДПС зобов’язаний надати безоплатні послуги за таким зверненням.

            Отже, орган ДПС з урахуванням вимог п.179.10 ст.179 ПКУ зобов’язаний надати безоплатні послуги щодо роз’яснення по заповненню річної податкової декларації за зверненнями фізичних осіб, у тому числі, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування у разі подання ними податкової декларації виключно у випадках, передбачених р.IV ПКУ.


     

Чи може фізична особа-підприємець на єдиному податку  отримати довідку про доходи, у т.ч. за будь-який інший ніж квартальний (річний) податковий період?

 

Відповідно до п.294.1 ст.294 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі — ПКУ) податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої та другої груп є календарний рік. Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої - шостої груп є календарний квартал.

        Підпунктом 296.8 ст.296 ПКУ визначено, що платники єдиного податку для отримання довідки про доходи мають право подати до органу державної податкової служби податкову декларацію за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, що не звільняє такого платника податку від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для квартального (річного) податкового (звітного) періоду.

 

Просмотров: 4352 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 29.03.2024, 01:00
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Май 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0