Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2016 » Сентябрь » 12 » Умови, за яких підприємці можуть обрати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності
19:18
Умови, за яких підприємці можуть обрати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності

Умови, за яких підприємці можуть обрати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності

До платників єдиного податку  1-ї групи належать фізичні особи - підприємці, які:

- не використовують працю найманих осіб;

- здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню;

- обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 тис.  грн.

До платників єдиного податку 2-ї групи  належать фізичні особи - підприємці, які:

- здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

- не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

- обсяг доходу не перевищує 1, 5 млн. грн.

До платників єдиного податку 3-ї групи, належать фізичні особи - підприємці, які:

- не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена;

 -  протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн. грн.

Крім того, для платників єдиного податку 1-3-ї груп визначені обмеження щодо певних видів діяльності, при здійсненні яких вони не можуть бути платниками єдиного податку.

Зазначена норма передбачена п. 291.4, п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України.

Об’єкт оподаткування військовим збором

Об’єктом оподаткування військовим збором резидента є:

 -     загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;

-     доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);

-     іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

 Об’єктом оподаткування військовим збором  нерезидента є:

-     загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні;

-     доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).

Зазначена норма передбачена п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підр. 10 розд. XX Податкового кодексу.

Електронний цифровий підпис

Детальну інформацію щодо режиму роботи, розміщення віддалених пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД можна отримати на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД (acskidd.gov.ua/головна /«Контакти»).

Перелік документів, необхідних для отримання посилених сертифікатів ключів, наведено в розділі підготовка документів та реєстрація, розміщеного на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД acskidd.gov.ua/головна/«Реєстрація користувачів».

До уваги платників податків!

З метою забезпечення належного рівня поінформованості платників податків, систематизації інформації для зручності її пошуку та аналізу, в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі впроваджено новий розділ «Ставки податків і зборів».

В розділі можна оперативно у будь-який час та у зручній формі ознайомитись зі ставками загальнодержавних та місцевих податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та з інформацією щодо оподаткування товарів в залежності від обраного митного режиму.

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб

Від сплати земельного податку звільняються:

- інваліди першої і другої групи,

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років,

- пенсіонери (за віком),

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»,

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати земельного податку для таких категорій фізичних осіб поширюється на земельні ділянки:

- для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;

 

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;

 

- для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;

 

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара

Зазначена норма передбачена п. 281.1 та п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу України.

Сплата земельного податку садівничим товариством

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру ( п. 286.1 ст. 286  Податкового кодексу України).

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податкового зобов’язання щодо земельного податку.

Якщо земельні ділянки приватизовані громадянами - членами садівничого товариства і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує право на земельну ділянку, то такі громадяни, крім тих, кому надані пільги щодо сплати земельного податку, є платниками земельного податку.

 При цьому, нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться фіскальними органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку.

Садівниче товариство є платником земельного податку за земельні ділянки, включаючи земельні ділянки загального користування, надані такому товариству для ведення садівництва і щодо яких члени товариства не оформили право на свою земельну ділянку.

Відшкодовані комітентом додаткові витрати комісіонеру включаються до податкового кредиту

Витрати комісіонера, здійснені ним в межах договору комісії, є витратами по забезпеченню виконання складових частин загального обсягу послуги, що надається в межах договору комісії.

Отже, додаткові послуги в межах договору комісії є складовою частиною вартості послуги, операція з постачання якої підлягає оподаткуванню за правилами, встановленими для договорів комісії.

Таким чином, суми ПДВ, сплачені комітентом комісіонеру у вартості компенсації додаткових витрат в межах договору комісії, включаються таким комітентом до податкового кредиту на підставі складеної та зареєстрованої в ЄРПН комісіонером відповідної податкової накладної.

Зазначена норма роз’яснена  листом ДФС України від 15.07.2016 р. N 15299/6/99-99-15-03-02-15.

Податкова накладна включається до податкового кредиту протягом 1095 днів

Належним чином складена та зареєстрована в ЄРПН податкова накладна, яка не була включена до складу податкового кредиту в податковому періоді її складання та з дати складання якої не минуло 365 днів, може бути включена до складу податкового кредиту в наступних звітних (податкових) періодах протягом 365 календарних днів з дати її складання шляхом відображення сум податку у розділі II "Податковий кредит" податкової декларації з ПДВ.

Таким чином, якщо сума ПДВ відображена у податковій накладній, яка була вчасно зареєстрована в ЄРПН, та з дати складання якої не минуло 1095 днів, не була включена до складу податкового кредиту протягом 365 календарних днів, платник податку може включити таку суму ПДВ до податкового кредиту шляхом подання уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 Кодексу.

Зазначена норма передбачена п. 198.6 ст. 198 Податкового кодексу України.

Реєстраційна заява за формою 1-ПДВ при добровільній реєстрації платником ПДВ

 

Якщо особа добровільно реєструється як платник ПДВ, то реєстраційна заява за формою 1-ПДВ подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних.

 

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника ПДВ фіскальний орган протягом трьох робочих днів після надходження реєстраційної заяви вносить до реєстру платників ПДВ запис про реєстрацію такої особи як платника ПДВ::

 

- з бажаного (запланованого) дня реєстрації, зазначеного у реєстраційній заяві, що відповідає даті початку податкового періоду (календарного місяця), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на виписку податкових накладних;

 

- з першого числа місяця, наступного за днем спливу 20 календарних днів після подання реєстраційної заяви до фіскального органу, якщо бажаний (запланований) день реєстрації у заяві не зазначено.

 

Зазначена норма передбачена п. 183.3 та п. 183.9 ст. 183 Податкового кодексу України.

Продаж квартири, що знаходиться у власності понад три роки, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб

Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року квартири, за умови її перебування у власності понад три роки, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Умова щодо перебування квартири у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане  у спадщину.

Дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта.

Таким чином, щоб дохід у вигляді вартості проданої квартири не оподатковувався, мають бути дотримані дві умови:

 

1) це має бути перша операція з продажу квартири за один календарний рік;

 

2) квартира має перебувати у власності понад три роки, за винятком випадку, коли вона отримана у спадщину.

 

Якщо хоча б одна з цих умов не дотримана, дохід оподатковується за ставкою 5 %.

Зазначена норма визначена п. 172.1 - 172.3  ст. 172 Податкового кодексу України.

Платники податку на прибуток витрати, пов’язані з благодійною діяльністю для потреб АТО, включають до складу витрат без обмежень

 

Платники податку на прибуток на період проведення антитерористичної операції до складу інших витрат звичайної діяльності без обмежень та без коригування на різниці включають кошти або вартість спеціальних засобів індивідуального захисту, лікарських засобів та медичних виробів, продуктів харчування, предметів речового забезпечення, а також інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг за переліком, що визначається КМУ, які добровільно перераховані (передані) Збройним Силам України, Національній гвардії України, іншим військовим формуванням, військовим частинам  для потреб АТО.

Зазначена норма визначена підр. 4 розд. ХХ Податкового кодексу України.

Під час проведення перевірки платник податків не має права подавати уточнюючі декларації

 

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний:

 

- або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

 

- або відобразити суму недоплати у складі декларації, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання.

 

Разом з тим, під час проведення документальних планових та позапланових перевірок платник податків не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний період з відповідного податку і збору, який перевіряється.

 

Зазначена норма передбачена ст. 50 Податкового кодексу України.

 

 

Камеральна перевірка проводиться без будь-якого спеціального рішення керівника та направлення 

Камеральна перевірка проводиться посадовими особами фіскального органу без будь-якого спеціального рішення керівника такого органу або направлення на її проведення.

Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність суцільним порядком.

Згода платника податків на перевірку та його присутність під час проведення камеральної перевірки не обов'язкова.

За результатами камеральної перевірки у разі встановлення порушень складається акт у двох примірниках, який підписується посадовими особами фіскального органу і після реєстрації у контролюючому органі вручається або надсилається для підписання протягом трьох робочих днів платнику податків.

Зазначена норма визначена  ст. 76 та п. 86.2 ст. 86 Податкового кодексу України.

Податкова адреса платника податків

Податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Податковою адресою підприємства, переданого у довірче управління, є місцезнаходження довірчого власника.

Зазначена норма визначена ст. 45 Податкового кодексу України.

                 

ГУ ДФС у Запорізькій області

 

 

 

 

 

 

 

Просмотров: 521 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 19.04.2024, 17:40
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Сентябрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0