Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2017 » Август » 8 » У разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН в СМ КОР надсилається квитанція про зупинення такої реєстраці
19:31
У разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН в СМ КОР надсилається квитанція про зупинення такої реєстраці

У разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН в СМ КОР надсилається квитанція про зупинення такої реєстрації

З 01.07.2017 реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН може бути зупинена у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у разі відповідності такої податкової накладної/розрахунку коригування сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН.

У разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН платнику податку протягом операційного дня фіскальний орган в автоматичному режимі надсилає (в електронному вигляді у текстовому форматі) квитанцію про зупинення реєстрації такої податкової накладної/розрахунку коригування.

Така квитанція є підтвердженням зупинення такої реєстрації.

У квитанції про зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування зазначається, зокрема пропозиція щодо надання платником податку пояснень та/або копії документів (за вичерпним переліком), достатніх для прийняття фіскальним органом рішення про реєстрацію такої податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН.

Письмові пояснення та/або копії документів платник податку має право подати до фіскального органу за основним місцем обліку такого платника податку протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного у такій податковій накладній/розрахунку коригування.

Такі документи передаються фіскальним органом за основним місцем обліку платника податку не пізніше наступного робочого дня з дня їх отримання до комісії ДФС.

Комісія приймає рішення про: - реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН; - відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, яке надсилається платнику податку протягом п’яти робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та документів.

Рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку.

Зазначена норма визначена п. 201.16 ст. 201 Податкового кодексу України, наказом МФУ від 13.06.2017 № 567 «Про затвердження Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, та Вичерпного переліку документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування».

Гранична сума розрахунків готівкою за участю фізичних осіб встановлена у розмірі 50 тис. грн.

Гранична сума розрахунків готівкою між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня встановлена у розмірі 50 тис. грн.

Гранична сума розрахунків готівкою фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, визначена у розмірі 50 тис. грн.

Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 50 тис. грн, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки (у тому числі у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).

Гранична сума розрахунків готівкою підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня визначається в розмірі 10 тис. грн.

Зазначена норма визначена постановою Правління НБУ «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» від 06.06.2013 №210.

Якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується, податок на доходи фізичних осіб перераховується до бюджету не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу

Нормами Податкового кодексу визначено строки перерахування до бюджету податку на доходи фізичних осіб з нарахованого (виплаченого) оподатковуваного доходу залежно від форми виплати такого доходу.

Так, якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені для місячного податкового періоду, тобто не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.

Зазначена норма визначена пп. 168.1.5 ст. 168 Податкового кодексу України.

Штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних через кібератаку не застосовуються

25 липня 2017 року в газеті Голос України» №135 опублікований Закон України №2143-УІІІ від 13.07.2017 року «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо не застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж платників податків».

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування (з 26 липня 2017 р.).

Так, Законом № 2143 визначено, що штрафні санкції, передбачені п. 1201.1 ст. 1201 Податкового кодексу України, за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН, встановлених п. 201.10 ст. 201 ПКУ, які були складені у період з 01 червня 2017 року по 30 червня 2017 року, не застосовуються до платника податків за умови реєстрації таких податкових накладних не пізніше 31 липня 2017 року.

Податкові накладні та/або розрахунки коригувань до податкових накладних, які були складені у період з 01 червня 2017 року по 30 червня 2017 та зареєстровані у ЄРПН не пізніше 31 липня 2017 року вважаються своєчасно зареєстрованими.

Тобто, всі податкові накладні/розрахунки коригування, які були складені у період з 01.06.2017 року по 30.06.2017 року, вважаються своєчасно зареєстрованими за умови їх реєстрації не пізніше 31.07. 2017 року.

Відповідно штрафні санкції за порушення граничних строків реєстрації зазначених податкових накладних/розрахунків коригування у ЄРПН не застосовуватимуться.

Крім того, Законом № 2143 визначено, що штрафні санкції, передбачені п. 1202.1 ст. 1202 Податкового кодексу України, за порушення граничних строків реєстрації акцизних накладних та/або розрахунків коригування до акцизних накладних у Єдиному реєстрі акцизних накладних, встановлених ст. 231 ПКУ, які були складені у період з 01 червня 2017 року по 30 червня 2017 року, не застосовуються до платника податків за умови реєстрації таких акцизних накладних не пізніше 31 липня 2017 року.

Акцизні накладні та/або розрахунки коригувань до акцизних накладних, які були складені у період з 01 червня 2017 року по 30 червня 2017 та зареєстровані у Єдиному реєстрі акцизних накладних не пізніше 31 липня 2017 року вважаються своєчасно зареєстрованими.

Відповідно штрафні санкції за порушення граничних строків реєстрації зазначених акцизних накладних/розрахунків коригування у ЄРАН не застосовуються.

У разі втрати або пошкодження інформації внаслідок кібератаки платник податків повинен повідомити фіскальний орган

26 липня 2017 року набув чинності Закон України №2143-УІІІ від 13.07.2017 року «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо не застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж платників податків».

Згідно з Законом №2143 тимчасово до 31 грудня 2017 року у разі втрати та/або пошкодження інформації (у тому числі, інформації, яка міститься у базах даних обліку платника податків) унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж платника податків та за наявності документів, що підтверджують зазначені події, платник податків зобов'язаний письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому цим Кодексом для подання податкової звітності.

Таке повідомлення необхідно здійснити протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності цього Закону

Платник податків зобов'язаний відновити втрачену та/або пошкоджену зазначену вище інформацію.

Також у разі неможливості проведення перевірки платника податків через втрату/пошкодження інформації, терміни проведення таких перевірок переносяться контролюючим органом до дати відновлення такої інформації, але не пізніше 31 грудня 2017 року.

Закон №2143-УІІІ опублікований в газеті «Голос України» 25 липня 2017 року №135.

За несвоєчасну сплату податків внаслідок кібератаки, із граничним строком сплати 30 червня 2017 року, штраф не застосовується у разі затримки сплати до 30 календарних днів

26 липня 2017 року набув чинності Закон України №2143-УІІІ від 13.07.2017 року «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо не застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж платників податків».

Законом №2143 визначено, що штрафні санкції, передбачені абз. другим п. 126.1 ст. 126 Податкового кодексу, не застосовуються до узгоджених сум грошових зобов'язань, із граничним строком сплати 30 червня 2017 року.

Як визначено п. 126.1 ст. 126 Податкового кодексу, у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання (крім випадків, передбачених п. 126.2) протягом строків, визначених Податковим кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Тобто, штрафні санкції у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу, не застосовувати до узгоджених сум грошових зобов'язань, із граничним строком сплати 30 червня 2017 року.

Отже, при затримці у сплаті узгодженої суми грошового зобов'язання із граничним строком сплати 30 червня 2017 року, штрафні санкції не застосовуються у разі сплати такої узгодженої суми протягом 30 календарних днів включно.

Для продовження граничних строків подання податкових декларацій, внаслідок обставин непереборної сили, необхідно звернутись з письмовою заявою до фіскального органу

26 липня 2017 року набув чинності Закон України №2143-УІІІ від 13.07.2017 року «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо не застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж платників податків».

Граничні строки для подання податкової декларації підлягають продовженню керівником контролюючого органу (його заступником) за письмовим запитом платника податків, зокрема, внаслідок обставин непереборної сили, підтверджених документально.

За наявності обставин непереборної сили платник податків може звернутися до органу державної податкової служби з письмовою заявою про продовження граничних строків подання податкових декларацій.

Вимоги до змісту такої заяви та особливості її подання і написання юридичними та фізичними особами зазначено у п. 8 наказу Державної податкової адміністрації України від 24.12.2010 № 1044.

Документальним підтвердженням дії обставин непереборної сили є, зокрема, підтвердження Торгово-промислової палати України про настання обставин непереборної сили на території України, яке видається зазначеним органом на відповідне звернення платника податку.

Торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини протягом семи днів з дня звернення суб'єкта господарської діяльності за собівартістю.

Сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) для суб'єктів малого підприємництва видається безкоштовно.

Штрафні санкції, визначені Податковим кодексом, не застосовуються протягом строків продовження граничних строків подання податкової декларації внаслідок обставин непереборної сили, підтверджених документально.

У разі, якщо до дати набрання чинності Законом України №2143-УІІІ від 13.07.17 року «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо не застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж платників податків», до платника податків застосовано штрафні санкції, передбачені ст. 126 ПКУ, за порушення правил сплати (перерахування) податків за результатами подання податкової звітності за травень 2017 року, контролюючий орган скасовує в порядку, визначеному ст. 55 ПКУ, податкове повідомлення-рішення про нарахування сум таких штрафних санкцій.

Зазначений порядок визначений п. 102.6 ст. 102 Податкового кодексу України, п. 7 та 8 «Порядку застосування пунктів 102.6 - 102.7 статті 102 Податкового кодексу України» затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 24.12.10 № 1044, п. 11 ст. 14і Закону України від 02.12.1997 № 671/97-ВР «Про торгово-промислові палати в Україні» та роз’яснено листом ДФС України від 20.07.2017 №19075/7-99-99-12-01-17.

Повідомлення контролюючого органу про втрату або пошкодження інформації внаслідок кібератаки

26 липня 2017 року набув чинності Закон України №2143-УІІІ від 13.07.2017 року «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо не застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж платників податків».

Закон №2143-УІІІ опублікований в газеті «Голос України» 25 липня 2017 року №135.

Відповідно до цього Закону підр. 10 розд. ХХ Податкового кодексу доповнено пунктом 45, згідно якого тимчасово до 31 грудня 2017 року у разі втрати та/або пошкодження інформації (у тому числі, інформації, яка міститься у базах даних обліку платника податків) унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж платника податків та за наявності документів, що підтверджують зазначені події, платник податків зобов'язаний письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому цим Кодексом для подання податкової звітності.

Таке повідомлення необхідно здійснити протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності цього Закону.

Платник податків зобов'язаний відновити втрачену та/або пошкоджену зазначену вище інформацію.

У разі пропажі або знищення первинних документів, облікових регістрів і звітності керівник підприємства, установи письмово повідомляє про це правоохоронні органи та наказом призначає комісію для встановлення переліку відсутніх документів та розслідування причин їх пропажі або знищення.

Відповідно до ст. 60 Кримінального процесуального кодексу України заявник має право отримати від органу, до якого подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію.

Отже у разі втрати або пошкодження інформації, яка міститься у базі даних обліку податків унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж та за наявності документів (зокрема, копії заяви або повідомлення про кримінальне правопорушення та документу, що підтверджує її прийняття і реєстрацію тощо), що підтверджують зазначені події, платник податків протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності Законом №2143, зобов’язаний письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому для подання податкової звітності.

Зазначена норма передбачена п. 6.10 наказу МФУ «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку" від 24.05.1995 № 88 та роз’яснена листом ДФС України від 26.07.2017 №19716/7/99-99-01-17.

Порядок подання Таблиці даних платника податків у разі зупинення реєстрації податкової накладної в ЕРПН

Починаючи з 01.07.2017 реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН може бути зупинена у разі відповідності такої податкової накладної/розрахунку коригування сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення їх реєстрації в ЄРПН.

Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, затверджено наказом МФУ від 13.06.2017 №567.

Оцінка ступеня ризиків здійснюється ДФС шляхом проведення постійного автоматизованого моніторингу, який здійснюється на підставі аналізу даних звітних показників платника податку, наявної податкової інформації, а також інформації, поданої платником податку за формою згідно з додатком до Критеріїв №567, яка відображає специфіку господарської діяльності платника податку окремо за кожним видом економічної діяльності.

У разі отримання квитанції про зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН платник податку має право подати на розгляд Комісії ДФС інформацію у вигляді Таблиці даних платника податків за встановленою формою J(F)1312301.

При заповненні Таблиці необхідно заповнювати вид економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010), код товару згідно з УКТ ЗЕД, код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДК 016-2010).

В Таблиці відповідно до виду економічної діяльності необхідно обов’язково зазначити коди товарів згідно з УКТ ЗЕД/послуг згідно з Державним класифікатором продукції послуг (ДК 016-2010), що на постійній основі таким платником постачаються (виготовляються), а також платник може зазначити коди товарів/послуг, які ним придбаваються (отримуються) для їх виготовлення.

Таблиця надсилається виключно в електронному вигляді засобами електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису відповідальних осіб.

Електронні формати Таблиці розміщенні на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Електронна звітність»/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів.

Таблиця може бути сформована та надіслана через особистий кабінет електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (cabinet.sfs.gov.ua), а також через офіційний веб-портал ДФС України.

Підтвердженням про отримання Таблиці є перша квитанція (квитанція про доставку).

Після обробки та розгляду Комісією ДФС Таблиці платнику протягом п’яти робочих днів направляється друга квитанція, в якій зазначається інформація про результат розгляду (врахування/неврахування інформації).

Зазначена норма передбачена п. 201.16 ст. 201 Податкового кодексу України.

Для отримання інформаційних послуг платники податків можуть звертатись до Контакт - центру ДФС

Контакт-центр ДФС надає фізичним та юридичним особам інформаційно-довідкові послуги з питань оподаткування, державної митної справи, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на ДФС, а також щодо роботи Акредитованого центру сертифікації ключів ІДД ДФС.

Контакт-центр ДФС функціонує за єдиним багатоканальним номером телефону 0 800 501 007 та електронною адресою поштової скриньки idd@sfs.gov.ua (для отримання інформаційно-довідкових послуг без використання електронного цифрового підпису).

Надання інформаційно-довідкових послуг здійснюється з 8 год. 00 хв. до 20 год. 00 хв. (крім вихідних та святкових днів);

Вартість послуг Контакт-центру зі стаціонарних телефонів безкоштовна, з мобільних телефонів оплата дзвінків здійснюється за тарифами оператора мобільного зв'язку (або за наявним механізмом саll-bасk - вартість послуг безкоштовна).

Відповіді надаються за вибором особи: телефоном, факсом, електронною поштою.

Контакт-центр приймає звернення від фізичних та юридичних осіб на сервіс «Пульс» ДФС України щодо неправомірних дій або бездіяльності, можливих корупційних правопорушень у сфері службової діяльності з боку конкретних посадових осіб структурних підрозділів ДФС та її та територіальних органів.

Заявники можуть надати Інформацію за телефоном 0800-501-007, обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «4», та на електронну адресу: idd@sfs.gov.ua.

 

ГУ ДФС у Запорізькій області

 

 

Просмотров: 438 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 19.04.2024, 03:11
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Август 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0