Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Февраль » 5 » ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!
21:02
ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

 

З 1 січня 2013 року розпочалася кампанія декларування доходів,  отриманих громадянами   протягом звітного  2012 року.  Органи державної податкової служби Запорізької області запрошують громадян задекларувати отримані протягом звітного року доходи.

 

У минулому році  громадянин  придбав квартиру за рахунок  іпотечного кредиту, отриманого у банківській установі.  На даний час  у придбаній квартирі громадянин не зареєстрував своє місце проживання.

 Чи має право громадянин застосувати податкову знижку по сумах сплачених процентів за користування кредитом?

Відповідно до пп. 166.3.1 п. 166.3 ст. 166 та п. 175.1 ст. 175  Податкового кодексу України (далі ПКУ)  платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діє на день сплати таких процентів.

Це право виникає в разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла. Крім того, відповідно до пп. 166.3.8 п. 166.3 ст. 166 ПКУ  фізична особа - резидент має право включити до податкової знижки суми витрат, які пов'язані зі сплатою видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним. Згідно із п. 175.4 ст. 175 Кодексу право на включення до податкової знижки суми, розрахованої відповідно до ст. 175, надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років, починаючи з року, в якому: об'єкт житлової іпотеки придбавається; збудований об'єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання. У разі якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення більше ніж 10 календарних років, право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом виникає у платника податку після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.

Враховуючи наведене, право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом настає з року, в якому житловий будинок (квартира, кімната) визначений платником податку як основне місце його проживання згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

 

Який порядок включення до податкової знижки суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом, наданим в іноземній валюті?

При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Нацбанку України, що діє на день сплати таких процентів.

Право на податкову знижку виникає у разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Крім того, відповідно до пп. 166.3.8 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу фізична особа – резидент має право включити до податкової знижки, зокрема, суми витрат, пов'язаних зі сплатою видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

Пунктом 175.4 ст. 175 цього Кодексу передбачено, що право на включення до податкової знижки суми, розрахованої згідно з цією статтею, надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років, починаючи з року, в якому:

• об'єкт житлової іпотеки придбавається;

• збудований об'єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

У разі якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення більше ніж 10 календарних років, право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом виникає у платника податку після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.

Враховуючи вищезазначене, право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом настає з року, в якому житловий будинок (квартира, кімната) визначено платником податку як основне місце його проживання згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

 

Чи має право фізична особа на податкову знижку при наданні пожертвувань неприбутковій організації?

 Відповідно до пп. 166.3.2 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу платник податку має право включити до податкової знижки суму коштів або вартість майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні та внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ на дату передачі таких коштів та майна, у розмірі, що не перевищує 4 % суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року.

Згідно з пп. 14.1.121 п. 14.1 ст. 14 цього Кодексу неприбутковими вважаються підприємства, установи, організації, основною метою яких є не одержання прибутку, а провадження благодійної діяльності та меценатства й іншої діяльності, передбаченої законодавством.

При включенні неприбуткової організації до Реєстру неприбуткових організацій та установ їй присвоюється відповідний код. Створення і ведення Реєстру здійснюються центральним органом ДПС. Зазначений Реєстр ведеться згідно з вимогами п. 157.12 ст. 157 Податкового кодексу.

 

 

                                   Податок на прибуток підприємств

 

        Чи включається до складу витрат орендаря витрати, понесені на оплату вартості комунальних послуг (опалення, освітлення, водопостачання) орендованого приміщення?

 Згідно з пунктом 138.2 статті 138 ПКУ витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, встановлених розділом II цього Кодексу.

 Що стосується включення до складу витрат орендаря витрат, понесених на оплату комунальних послуг (опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення) орендованого приміщення, то під час оренди приміщення комунальними послугами фактично користується орендар такого приміщення і тому в договорі оренди має бути обумовлено порядок розрахунків за комунальні послуги.

 Орендар може самостійно оплачувати вартість комунальних послуг за умови укладення договорів з відповідними підприємствами про надання комунальних послуг та установки окремих лічильники для обліку спожитих газу, тепла, води, електроенергії.
     Орендар може компенсувати вартість спожитих комунальних послуг орендодавцю за умови, що договір оренди передбачає здійснення компенсацію вартості комунальних послуг на підставі наданих орендодавцем рахунків.

При цьому, якщо відсутня можливість обладнання орендованого приміщення окремими лічильниками для обліку спожитих газу, тепла, води, електроенергії, то вартість спожитих орендарем комунальних послуг визначається :-послуг водопостачання пропорційно чисельності працівників підприємства-орендаря щодо загальної чисельності працівників;    - вартість спожитої електроенергії - виходячи з потужності електроприладів і фактичного часу роботи; -вартість теплопостачання – із співвідношення орендованої та загальної площ.

Враховуючи зазначене, витрати платника податку – орендаря, понесені на оплату вартості спожитих комунальних послуг (опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення, за умови наявності первинних документів (договорів, рахунків, платіжних документі тощо) включаються до складу витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування залежно від призначення орендованого приміщення до загальновиробничих витрат, які відносяться на собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, адміністративних витрат, або витрат на збут.

 

Як у орендодавця відображаються суми компенсації вартості комунальних послуг (опалення, освітлення, водопостачання) та витрат на утримання приміщення, що компенсується орендарем?

Якщо орендар самостійно не укладає договори на споживання комунальних послуг, а здійснює відшкодовування орендодавцю в частині понесених ним витрат на оплату комунальних послуг, то в договорі оренди обов’язково має бути визначено порядок розрахунку вартості спожитих орендарем комунальних послуг та їх оплати (компенсації).
          Якщо орендодавець згідно з договором оренди отримує від орендаря відшкодування витрат на оплату спожитих комунальних послуг (опалення, електричної енергії, водопостачання, водовідведення) та на утримання приміщення, то при обчисленні об’єкта оподаткування податка на прибуток орендодавець враховує суми такої отриманої компенсації у складі доходу на підставі підпункту 135.5.15  статті 135 ПКУ, а суму коштів, сплачених постачальнику комунальних послуг, – у складі інших витрат операційної діяльності, пов’язаних з господарською діяльністю (підпункт 138.10.4 в) статті 138 ПКУ). При цьому такі витрати мають бути підтверджені відповідними первинними документами, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та іншими документами, встановленими р.II ПКУ  (пункт 138.2 статті 138 ПКУ).

Суми отриманої від орендаря компенсації вартості комунальних послуг та витрат на утримання приміщення відображаються орендодавцем у рядку 03.7 додатка ІД до рядка 03 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, а сума коштів, сплачених постачальнику комунальних послуг, - у рядку 06.4.39 додатка ІВ до рядка 06.4 цієї декларації.

 

Як відобразити операцію з повернення об’єкта оперативної оренди після закінчення договору оренди, якщо орендарем було проведено його ремонт  і від орендодавця отримано компенсацію таких витрат?

Відповідно до пункту146.19 статті 146 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у разі якщо договір оперативної оренди (лізингу) чи концесії зобов’язує або дозволяє орендарю чи концесіонеру здійснювати ремонти та/або поліпшення об’єкта оперативної оренди (лізингу) чи концесії, частина вартості таких ремонтів та/або поліпшень у сумі, що перевищує віднесену на витрати згідно з абз. другим п.146.11 та п.146.12 цієї статті, амортизується орендарем чи концесіонером як окремий об’єкт в порядку, встановленому для групи основних засобів, до якої відноситься об’єкт оперативної оренди (лізингу) чи концесії, що ремонтується та/або поліпшується.

У разі повернення орендарем об’єкта оперативного лізингу/оренди орендодавцю внаслідок закінчення дії лізингового/орендного договору, а також у разі знищення, викрадення або зруйнування об’єкта оперативного лізингу/оренди такий орендар користується правилами, визначеними п.146.16 цієї статті для заміни основних засобів.  При цьому орендодавець не змінює вартість основних засобів, яка амортизується, або витрати на суму витрат, здійснених орендарем для поліпшення такого об’єкта (пункт 146.20 статті 146 ПКУ).     

 У разі ліквідації основних засобів за рішенням платника податку або в разі якщо з незалежних від платника податку обставин основні засоби (їх частина) зруйновані, викрадені чи підлягають ліквідації, або платник податку змушений відмовитися від використання таких основних засобів внаслідок загрози чи неминучості їх заміни, руйнування або ліквідації, платник податку у звітному періоді, в якому виникають такі обставини, збільшує витрати на суму вартості, яка амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації окремого об’єкта основних засобів (пункт 146.16 статті 146 ПКУ).   

  Нарахування амортизації окремого об’єкта припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем виведення з експлуатації такого об’єкта основних засобів або передачі його до складу невиробничих необоротних матеріальних активів за рішенням платника податку або суду (пункт 146.15 статті 146 ПКУ).

 Отже, у разі повернення орендарем об’єкта оперативної оренди після закінчення дії договору оренди орендар у звітному періоді, в якому виникають такі обставини, збільшує витрати на суму вартості ремонту/поліпшення об’єкта оренди, яка амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації такого об’єкта основних засобів.

При цьому орендодавець не змінює витрати на суму витрат, здійснених орендарем для поліпшення такого об’єкта.

Якщо орендодавець здійснює компенсацію витрат, понесених орендарем на ремонт/поліпшення об’єкта оперативної оренди, то орендар включає суму такої компенсації до доходів за датою їх визнання згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку (п.137.16 статті 137 ПКУ) та відображає у рядку 03.7 «Доходи від операцій оренди/лізингу» додатка ІВ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Орендодавець включає суми компенсації до складу інших витрат у звітному періоді, в якому вони були здійснені (п.138.5, пп.138.12.2  ст.138 ПКУ) та відображає у рядку 06.4.39 «Інші витрати господарської діяльності, до яких розділом III Податкового кодексу України прямо не встановлено обмежень щодо віднесення до складу витрат» додатка ІВ до Декларації.

 

 

Як в податковому обліку відображається безоплатна передача основних засобів неприбутковим організаціям?

     Відповідно до пункту  146.13 статті 146 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) сума перевищення доходів від продажу або іншого відчуження над балансовою вартістю окремих об’єктів основних засобів та нематеріальних активів включається до доходів платника податку, а сума перевищення балансової вартості над доходами від такого продажу або іншого відчуження включається до витрат платника податку

         Пунктом 146.14 статті 146 ПКУ зазначено, що дохід від продажу або іншого відчуження об’єкта основних засобів та нематеріальних активів для цілей застосування цієї статті визначається згідно з договором про продаж або інше відчуження об’єкта основних засобів та нематеріальних активів, але не нижче звичайної ціни такого об’єкта (активу).

        Як визначено підпунктом 14.1.202 ПКУ, операції з безоплатного надання товарів вважаються продажем (реалізацією) товарів.

        Доходи, визначені статтею 146 ПКУ як «інші доходи» відносяться до доходів, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування (підпункт 135.5.11 та пункт 135.1 статті 135 ПКУ.

     Датою отримання інших доходів є дата їх виникнення згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, якщо інше не передбачено нормами розділу ІІІ ПКУ (пункт137.16 статті 137 ПКУ).

Витрати, визначені статтею 146 ПКУ, які не включені до собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг згідно із цією статтею, як «інші витрати» включаються до витрат, що враховуються при обчисленні об’єкта (підпункт 138.12.1  статті 138 ПКУ).

Отже, оскільки операції з безоплатної передачі основних засобів неприбутковим організаціям та установам, є  операціями з відчуження основних засобів, то такі операції відображаються у податковому обліку відповідно до норм пункту 146.13 статті 146 ПКУ. При цьому дохід від відчуження основних засобів визначається з урахуванням звичайних цін на такі об’єкти, визначених відповідно до статті 39 ПКУ.

 

 

                                                      Відділ масово – роз’яснювальної роботи ДПС у  Запорізькій   

                                                       області                

                                                      

Просмотров: 910 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 29.03.2024, 15:14
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Февраль 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0