Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Май » 27 » Применение кассовых аппаратов в 2013 году
17:38
Применение кассовых аппаратов в 2013 году


 Применение кассовых аппаратов в 2013 году

  

         Каким образом с 2013 года осуществляется отчетность по применению регистраторов расчетных операций (кассовых аппаратов)?

       

         С 2013 года органы Миндоходов (государственной налоговой службы) переходят на принятие информации с регистраторов расчетных операций в электронном виде.

       То есть копии расчетных документов и фискальных отчетных чеков будут формироваться на контрольной ленте в памяти кассового аппарата (РРО) или в памяти присоединенного к нему модема, и один раз в день этот отчет автоматически будет передаваться на сервер обработки информации органа государственной налоговой службы.

 

       Как технически будет происходить внедрение электронной контрольной ленты?

 

        Информация об использовании кассового аппарата будет передаваться в орган Миндоходов (государственной налоговой службы) не по электронной почте, как другая отчетность налогоплательщиков, а на базе технологии, разработанной Национальным банком Украины.

      

Предусмотрена ли ответственность за неподачу отчетности в электронном виде?

 

Да, предусмотрена, но только с 1 июля 2013 года (с 1 января 2013 по 1 июля 2013  предоставлено время на освоение новой технологии).

 При неподаче отчетности в электронном виде предусмотрена штрафная санкция в размере 10-ти необлагаемых минимумов доходов граждан за каждый не поданный  отчет, то есть 170 грн за каждый факт неподачи отчетности.

Кроме того, с 1 июля 2013 года  это нарушение тянет за собой наложение административного штрафа на лицо, которое осуществляет расчетные операции (от 34 грн. до 85 грн.) и на должностное лицо ( от 85 грн. до 170 грн.).


                                     

 

 

 

Плата за землю

 

           Пенсионер, ветеран Вооруженных сил Украины имеет в сельской местности земельный участок. Освобождается ли он  от уплаты земельного налога в 2013 году?

 

   В соответствии со ст. 281.1 Налогового кодекса Украины не взимается земельный налог за один земельный участок в пределах  норм: с инвалидов I и II группы; граждан, которые воспитывают трех и больше детей в возрасте до 18 годов;  пенсионеров по возрасту, ветеранов войны и лиц, на которых распространяется действие Закона Украины "О статусе ветеранов войны, гарантии их социальной защиты"; физических лиц, признанных законом лицами, которые пострадали в результате Чернобыльской катастрофы.

В частности, размер земельного участка, должен быть:

для ведения личного крестьянского хозяйства - в размере не более как 2 гектара; для строительства и обслуживания жилого дома, хозяйственных зданий и сооружений (приусадебный участок): в селах - не более 0,25 гектара, в поселках - не более 0,15 гектара, в городах - не более 0,10 гектара; для индивидуального дачного строительства - не более 0,10 гектара; для строительства индивидуальных гаражей - не более 0,01 гектара; для ведения садоводства - не более как 0,12 гектара.

Следовательно, если земельный участок выделен гражданину на таких условиях, он  освобождается от уплаты земельного налога.

Освобождаются ли граждане, которые пострадали от Чернобыльской катастрофы от уплаты земельного налога ?

Налоговым кодексом Украины установлено, что физические лица, признанные законом лицами, которые пострадали в результате Чернобыльской катастрофы, освобождаются от уплаты земельного налога за один земельный участок в пределах  норм, установленных ст. 281 Налогового кодекса Украины.

 

                                     Про туристичний збір

Платниками туристичного збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної та міської ради про встановлення туристичного збору, та отримують послуги з тимчасового проживання (ночівлі).

Згідно з рішенням сільської, селищної та міської ради справляння туристичного збору може здійснюватися такими податковими агентами:

- адміністраціями готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та іншими закладами готельного типу, санаторно-курортними закладами;

- квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб на поселення у будинки (квартири), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

- юридичними особами або фізичними особами - підприємцями, які уповноважуються сільською, селищною або міською радою справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Податкові агенти справляють збір під час надання послуг, пов’язаних з тимчасовим проживанням (ночівлею), і зазначають суму сплаченого збору окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання.

Також, податкові агенти повинні щоквартально подавати до органу державної податкової служби за своїм місцем реєстрації декларацію по туристичному збору.

Якщо ж податковий агент має підрозділ без статусу юридичної особи і надає такі послуги не за місцем реєстрації цього податкового агента, то зобов’язаний зареєструвати такий підрозділ як податкового агента туристичного збору в органі державної податкової служби за місцезнаходженням підрозділу.

Збір за першу реєстрацію транспортних засобів у 2013 році

З набранням чинності 1 січня 2011 року розділу VII «Збір за першу реєстрацію транспортного засобу» Податкового кодексу України від 02.12.10 № 2755-VII (із змінами та доповненнями, далі – ПКУ) визначено таким, що втратив чинність Закон України від 11.12.91 № 1963-ХІІ «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» в результаті громадяни сплачують одноразово платіж «збір за першу реєстрацію транспортних засобів» при купівлі нового транспортного засобу або при ввезенні його із-за кордону.

Відповідно до п.п. 14.1.163 п.14.1 ст.14 ПКУ перша реєстрація транспортного засобу - це реєстрація транспортного засобу, яка здійснюється уповноваженими державними органами України щодо цього транспортного засобу в  Україні вперше. 

 

Платниками збору за першу реєстрацію транспортних засобів є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів.

 

Об’єктом оподаткування збору являються:

-         колісні транспортні засоби;

-         судна, зареєстровані у Державному судновому реєстрі України або у Судновій книзі України,

-         літаки і вертольоти, зареєстровані у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України або у Реєстрі державних повітряних суден України.

Державна реєстрація та облік автомобілів, автобусів, мотоциклів та мопедів усіх типів, марок і моделей, самохідних машин, причепів та напівпричепів до них, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів здійснюються підрозділами Державтоінспекції МВС України, а їх порядок затверджено постановою від 07.09.98 № 1388.

Щодо водних транспортних засобів, то Порядок їх обліку та реєстрації здійснюється згідно з Кодексом торгівельного мореплавства у порядку, розробленому на виконання ст. 26 зазначеного Кодексу та затвердженому постановою від 26.09.97 № 1069.

Згідно з чинним Порядком ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України загальне керівництво та контроль за реєстрацією і веденням обліку суден в Україні здійснює Інспекція Головного державного реєстратора флоту, яка входить до сфери управління Мінтрансзв’язку України.

Відповідно до ст. 25 Повітряного кодексу цивільні повітряні судна підлягають обов’язковій реєстрації і можуть бути зареєстровані лише в одній державі.

Цивільному повітряному судну, занесеному до державного реєстру повітряних суден України, видається реєстраційне посвідчення, що є фактом визнання його національної належності.

Цивільні повітряні судна підлягають перереєстрації у державному реєстрі цивільних повітряних суден України у разі зміни власника повітряного судна, а також в інших випадках, передбачених правилами реєстрації цивільних повітряних суден України.

Правила реєстрації цивільних повітряних суден України розробляються та вводяться в дію державним органом з питань сертифікації та реєстрації відповідно до Наказу Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації від 31.01.06 № 67.

Державні повітряні судна підлягають реєстрації у реєстрі державних повітряних суден України. Правила реєстрації державних повітряних суден України встановлює Міністерство оборони України. 

 

Базою оподаткування збору за першу реєстрацію транспортних засобів визначено для:

-         колісних транспортних засобів є об’єм циліндра двигуна в куб. сантиметрах, а легкових автомобілів обладнаних електродвигуном – потужність двигуна,

- суден, обладнаних двигуном, - потужність двигуна в кВт, а судена, які не обладнані двигуном, - довжина корпусу судна в сантиметрах,

 - літаків, вертольотів - максимальна злітна маса.

Для кожного транспортного засобу база оподаткування визначається окремо.

Першій реєстрації підлягають також і не нові транспортні засоби, тобто ті, які вже використовувалися, проте на території України до цього не були зареєстровані.

Новим слід вважати транспортний засіб, що не має актів державної реєстрації уповноважених органів, у тому числі іноземних, які дають право на його експлуатацію. Іншими словами, це транспортний засіб, який жодного разу не був зареєстрований як на території України, так і за її межами.

Відповідно до ПКУ використовувані автомобілі – це транспортні засоби, на які уповноваженими державними органами, в тому числі іноземними, видані реєстраційні документи, що дають право експлуатувати такі транспортні засоби. Слід звернути увагу, що також йдеться про дозвіл, який отримано за кордоном.

Роком виготовлення транспортного засобу вважається календарна дата виготовлення, включаючи день, місяць, рік. У випадку коли календарну дату виготовлення визначити неможливо, то такою датою слід вважати 1 січня року виготовлення, зазначеного в реєстраційних документах.

 

Просмотров: 1173 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Четверг, 18.04.2024, 14:46
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Май 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0