Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2016 » Август » 17 » Податковий календар 19 серпня 2016 року
21:18
Податковий календар 19 серпня 2016 року

                                         Податковий календар

                                             19 серпня 2016 року

Останній день сплати:

 - рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів за ІІ квартал,

- рентної плати за спеціальне використання води за ІІ квартал,

- рентної плати за користування надрами без рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини за ІІ квартал;

- екологічного податку за ІІ квартал;

- туристичного збору за ІІ квартал 2016 року,

- збору за місця для паркування транспортних засобів за ІІ квартал 2016 року;

- єдиного податку платниками ІІІ групи, за результатами декларацій поданих за ІІ квартал;

- авансових внесків з єдиного податку фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування І та ІІ груп;

- частини чистого прибутку (доходу), державними унітарними підприємствами та об’єднаннями за результатами фінансово-господарської діяльності за ІІ квартал 2016 року;

- податку на прибуток підприємств за ІІ квартал 2016 року;

- податку на додану вартість за  ІІ квартал 2016 року.

 

При використанні пального виключно у власних цілях реєстрація платником акцизного податку з реалізації пального не здійснюється

         Реалізація пального – це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (у тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника (абз. другий пп. 14.1.212 ст. 14 Податкового кодексу України).

У випадку, коли придбане суб’єктом підприємництва пальне використовується виключно для власних потреб і не укладається будь-яких договорів з його реалізації, то реєструватися платником акцизного податку з реалізації пального не потрібно, оскільки така операція не є реалізацією пального.

Якщо здійснюються операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального іншим особам чи будь-які інші операції з пальним на митній території України, які визначені в абз. другому пп. 14.1.212 ст. 14 ПКУ, то до початку здійснення таких операцій необхідно зареєструватися платником акцизного податку з реалізації пального.

В цьому випадку  необхідно складати акцизні накладні на такі обсяги реалізації, а також на обсяги пального, що використовується для власного споживання, зареєструвавши накладні в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Зазначена норма роз’яснена листом ДФС України від 20.07.2016 р. N 24565/7/99-99-15-03-03-17.

Розроблено проект наказу „Про внесення змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку”

На офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua) у підрозділі «Проекти регуляторних актів» розділу «Діяльність» розміщений проект наказу МФУ „Про внесення змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку”.

Проектом передбачається викладення у новій редакції Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку і форми декларації акцизного податку та додатків до неї, затверджених наказом МФУ від 23.01.15 № 14.

Зауваження та пропозиції до зазначеного проекту наказу можна надсилати на адресу ДФС України: 04655, МПС, м. Київ - 53, Львівська площа, 8, e-mail: excise@sfs.gov.ua та МФУ: 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail:  pavlyuksg@minfin.gov.ua.

         Постачальник талонів і пластикових карт на паливно-мастильні матеріали не повинен реєструватись платником акцизного податку  з реалізації пального

         Реалізація пального – це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (у т. ч. передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника (абз. другий пп. 14.1.212 ст. 14 Податкового кодексу України).

При цьому, операції з видачі (купівлі-продажу) смарт-карток та/або талонів на пальне не є операціями з реалізації пального.

Отже, у разі відсутності власних/орендованих АЗС, нездійснення фактичного отримання пального та його фізичного відпуску споживачу, а також нездійснення інших операцій з реалізації пального, визначених абз. другим пп. 14.1.212 ст. 14 Кодексу, підприємство не повинно реєструватись платником акцизного податку з реалізації пального, оскільки не здійснює операції з реалізації пального.

Зазначена норма роз’яснена листом ДФС України від 20.07.2016 р. N 24565/7/99-99-15-03-03-17.

Порядок застосування книг ОРО на РРО, книг обліку розрахункових операцій на господарську одиницю за новими формами

Наказом МФУ від 14.06.2016 р. № 547 затверджено нові форми книги обліку розрахункових операцій (книга ОРО) на реєстратор розрахункових операцій (РРО), книги обліку розрахункових операцій на господарську одиницю. 

Так, затверджені форми книг ОРО передбачають відображення загальної суми розрахунків (графа 5), суми розрахунків, що оподатковуються ПДВ (графа 6), суми розрахунків, що оподатковуються акцизним податком (графа 7), суми ПДВ (графа 8), суми акцизного податку (графа 9). 

У теперішній час перші та наступні книги ОРО на РРО мають реєструватись виключно за новими формами.   

При цьому, п. 3 Наказу № 547 установлено, що вимоги до форми і змісту книг ОРО та розрахункових книжок у частині відображення інших податків (зборів), крім ПДВ, не поширюються на здійснення у них записів про рух готівки та про суми розрахунків на підставі розрахункових документів, що друкуються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО, до набрання чинності цим наказом.

Наказ набрав чинність 26 липня 2016 року (опублікований в Офіційному віснику України  26.07.2016 р. №56).

Отже, суб’єкти господарювання можуть продовжувати використовувати раніше зареєстровані книги ОРО на РРО за старою формою до першої із подій: закінчення книги ОРО, завершення строку служби або припинення застосування відповідного РРО, виникнення підстав для перереєстрації або скасування реєстрації книги.

Такі книги дозволяється перереєстровувати лише у перехідний період – протягом місяця після набрання чинності Наказом № 547.

Після спливу зазначеного терміну у разі виникнення підстав для перереєстрації книг ОРО, здійснюється реєстрація другої або наступної книги ОРО на РРО за новою формою.   

При цьому суб'єкти господарювання, які реалізують підакцизні товари, в касових чеках яких обов’язковим реквізитом є дані про акцизний податок, використовуючи раніше зареєстровані книги ОРО (за старою формою) здійснюють у них записи наступним чином: 

-  1) у назвах граф 6, 7 книги ОРО за старою формою слід дописати знак «/» та відповідно слова «за ставкою акцизного податку», «сума акцизного податку»;  

- 2) за наявності розрахункових операцій за товари підакцизної групи послідовно вносяться:  у графу 6 – суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою ПДВ, «/», суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою акцизного податку; у графу 7 – сума ПДВ», «/», сума акцизного податку.  

Ведення у такий спосіб книги ОРО є не зручним, тому доцільно звернутись до органу ДФС за місцем реєстрації книги для реєстрації другої та наступної книги ОРО на РРО за новою формою.

У суб'єктів господарювання, діяльність яких не пов'язана з реалізацією підакцизних товарів, касові чеки, що друкуються РРО, не містять даних про акцизний податок та відповідні графи 7, 9 книги ОРО будуть не заповненими.

Отже, такі суб’єкти господарювання можуть продовжувати використовувати раніше зареєстровані книги ОРО без внесення до них будь-яких змін, але лише до виникнення зазначених вище підстав для припинення використання книги.  

Зазначений порядок роз’яснено листом ДФС України від 05.08.2016 р. N 26665/7/99-99-08-01-03-17.    

Виробникам сільськогосподарської продукції, при відпуску пального на виконання робіт технікою підрядника, необхідно зареєструватися платником акцизного податку з реалізації пального

Реалізація пального - це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. Не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання (пп. 14.1.212 ст. 14 Податкового кодексу України).

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу (ст. 837 Цивільного кодексу України).

Отже, виробникам сільськогосподарської продукції при заправці пальним техніки підрядника, винайманої ними на умовах договору підряду, здійснюється передача (відпуск, відвантаження) пального до такого підрядника, що є операцією з реалізації пального.

Як наслідок, до початку здійснення таких операцій необхідно зареєструватися платником акцизного податку з реалізації пального.

Зазначена норма роз’яснена листом ДФС України від 20.07.2016 р. N 24565/7/99-99-15-03-03-17.

Помилково отримані кошти, які повернуто у п’ятиденний термін, не підлягають оподаткуванню ПДВ

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Постачання товарів - це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Постачання послуг - це будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Помилкове списання/зарахування коштів це - списання/зарахування коштів, унаслідок якого з вини банку або клієнта відбувається їх списання з рахунку неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача.

Підприємства незалежно від форм власності мають повертати платникам у п’ятиденний термін помилково зараховані на їхні рахунки кошти.

Якщо власник рахунку не повернув у зазначений термін помилково одержані кошти, то їх повернення має здійснюватись у загальному претензійно-позовному порядку.

Отже, якщо договірні відносини щодо постачання товарів/послуг між суб’єктами господарювання відсутні, то отримані неналежним отримувачем кошти, які повернуто у п’ятиденний термін, не підлягають оподаткуванню ПДВ.

Зазначена норма визначена п.п. 14.1.185 та п.п. 14.1.191 ст. 14; п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України; «Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті», затвердженої постановою НБУ від 22.01.04 № 22; ст. 6 Указу Президента України від 16.03.1995 №227/95 «Про заходи щодо нормалізації платіжної дисципліни в народному господарстві України».

До уваги неприбуткових організацій: затверджено Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

 

КМУ постановою від 13.07.16 № 440 затвердив Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру.

Постанова №440 набрала чинності 16 липня 2016 року (опублікована в «Урядовому кур’єрі» 16.07.2016 №132).

ДФС протягом двох місяців з дня набрання постановою чинності (з 16 липня 2016 року) надсилатиме до неприбуткових організацій, письмові запити про надання у місячний строк з дня їх отримання відповіді щодо відповідності неприбуткової організації вимогам, встановленим пунктом 133.4 ПКУ.

 

Крім зазначеної відповіді, неприбуткові організації мають надати завірені копії установчих документів, а житлово-будівельні кооперативи – завірені копій документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом.

 

Якщо неприбуткова організація відповідає вимогам п. 133.4 ПКУ, ДФС приймає рішення про включення такої організації до Реєстру неприбуткових установ.

 

Якщо подані документи не відповідають вимогам, встановленим в п. 133.4 ПКУ, неприбутковій організації надсилається відповідне повідомлення.

При цьому, така організація не може бути виключена до 01.01. 2017 р. з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

 

Крім того, МФУ наказом від 17.06.2016 № 553 затвердив Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації.

Наказ №553 набирає чинності з дня його офіційного опублікування (опублікований в «Офіційному віснику України» від 02.08.2016 №58).

Нова декларація з ПДВ вперше подається за серпень 2016 року

Наказом N 503 внесено зміни до деяких наказів Міністерства фінансів України, зокрема,  затверджено зміни до форми податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженої наказом МФУ від 28.01.2016 N 21.

Наказ №503 набирає чинності з дня його офіційного опублікування (опублікований 01.07.2016 у "Офіційному віснику України" N 49).

Звітність з ПДВ з урахуванням змін, внесених наказом №503, вперше подається:

- місячна - за серпень 2016 року (граничний термін подання – 20 вересня 2016 р.);

- квартальна  - за IV квартал 2016 року (граничний термін подання – 10 лютого 2017 р.).

Визначення суми пільг з податку на прибуток у Звіті про суми податкових пільг, якщо фінансовий результат зменшується на  від’ємне значення об’єкта оподаткування попередніх років

Суб’єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає Звіт про суми податкових пільг за формою визначеною постановою КМУ від 27.12.2010 № 1233.

Зокрема, у Звіті відображається сума податку на прибуток, яка не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг.

При визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток фінансовий результат до оподаткування зменшується, зокрема, на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, з урахуванням обмежень визначених п. 3 підр. 4 розд. XX Податкового кодекса (п. 140.4.2 ст. 140 ПКУ).

У Звіті про суми податкових пільг, якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток має позитивне значення, сума пільги, що передбачає врахування збитків минулих  років , розраховується таким чином:

     - сума від’ємного значення попереднього звітного року в межах суми прибутку звітного періоду х розмір базової ставки податку :100.

Якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток у звітному періоді має від’ємне значення або дорівнює нулю (без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року), то втрати до бюджету не виникають та сума пільги не визначається.

Суб'єкти господарювання повинні застосовувати РРО, які включені до Державного реєстру РРО

Суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані застосовувати РРО, що включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.

Не підлягають виключенню з Державного реєстру моделі РРО, що раніше пройшли первинну реєстрацію та використовуються суб'єктом господарювання, до закінчення строку їх служби (строку, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність таких реєстраторів, у тому числі комплектувальних виробів та їх складових частин, збереження інформації у фіскальній пам'яті, за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів).

 Строк між первинною реєстрацією РРО та датою їх виключення з Державного реєстру не повинен бути меншим семи років.

 У разі зміни законодавчих вимог до використання РРО виробник (постачальник) зобов'язаний, за наявності технічних можливостей, здійснити доопрацювання РРО.

ДФС України наказом від 16.06.2016 N535 затвердила Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

 

Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена. До Реєстру увійшла 141 модель касових апаратів.

Зазначена норма передбачена п. 3 ст. 3 та абз. третім ст. 12 Закону України від 06.07.1995 N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

Книгу обліку доходів і витрат підприємець на загальній системі оподаткування веде самостійно

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат, у якій щоденно на підставі первинних документів здійснюються записи про операції, що відбулися у звітному (податковому) періоді.

Записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано  дохід.

Дохід, отриманий від здійснення господарської діяльності відображається сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, і включає, зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок, касу платника податків та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Наймані особи, які перебувають у трудових відносинах із самозайнятою особою Книгу не ведуть і записи в ній не здійснюють.

Тобто фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування заповнює Книгу самостійно за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються підприємцем для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Порядок ведення Книги фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування встановлений наказом Міндоходів від 16.09.2013 № 481.

 

У 2016 році податкова соціальна пільга застосовується у разі якщо місячна заробітна плата не перевищує 1930 грн.

 

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень ( пп. 169.4.1 ст. 169 Податкового Кодексу України).

Законом України від 25.12.15 N 928-VIII "Про Державний бюджет України на 2016 рік" на 1 січня 2016 року прожитковий мінімум для працездатної особи (в розрахунку на місяць) установлено в розмірі 1378 грн.

 Отже розмір доходу (заробітної плати), що дає право на податкову соціальну пільгу у 2016 році, становить 1930 грн. на місяць (1378 грн. х 1,4).

У разі перевищення місячної заробітної плати понад установлений розмір (у 2016 році - 1930 грн.), податкова соціальна пільга не застосовується.

 

На єдиний податок можна перейти один раз протягом календарного року

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків  може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до фіскального органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування  один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в  п. 291.4 ст.291 Податкового кодексу, щодо кількості найманих осіб, обсягу доходу та здійснення певних видів діяльності.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначається на момент подання заяви із врахуванням запланованої суми отримання доходу, за період що залишився до кінця року після подання  заяви.

Зазначені норми визначені п.298.1.4 ст.298 Податкового кодексу України.

Добровільна реєстрація платником ПДВ

 

У разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ реєстраційна заява за формою 1-ПДВ подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних.

 

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника ПДВ фіскальний орган протягом трьох робочих днів після надходження реєстраційної заяви вносить до реєстру платників ПДВ запис про реєстрацію такої особи як платника ПДВ:

 

- з бажаного (запланованого) дня реєстрації, зазначеного у реєстраційній заяві, що відповідає даті початку податкового періоду (календарного місяця), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на виписку податкових накладних;

 

- з першого числа місяця, наступного за днем спливу 20 календарних днів після подання реєстраційної заяви до фіскального органу, якщо бажаний (запланований) день реєстрації у заяві не зазначено;

 

Зазначена норма передбачена п. 183.3 та п. 183.9 ст. 183 Податкового кодексу України.

 

Просмотров: 760 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Четверг, 28.03.2024, 19:40
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Август 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0