Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2017 » Декабрь » 12 » Підприємці на загальній системі оподаткування суму сплаченого єдиного внеску за звітний рік включають до витрат наступного року
21:07
Підприємці на загальній системі оподаткування суму сплаченого єдиного внеску за звітний рік включають до витрат наступного року

Підприємці на загальній системі оподаткування суму сплаченого єдиного внеску за звітний рік включають до витрат наступного року

Об'єктом оподаткування доходів, отриманих підприємцем на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю фізичної особи - підприємця.

До витрат, зокрема, належать суми податків, зборів, які пов'язані з проведенням господарської діяльності такої фізичної особи - підприємця (крім ПДВ для фізичної-особи —підприємця, зареєстрованого як платник ПДВ, та акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб з доходу від господарської діяльності, податку на майно); суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом; платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності фізичною особою - підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов'язані з господарською діяльністю фізичної особи - підприємця.

Фізичні особи - підприємці зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік на підставі даних річної податкової декларації, до 10 лютого наступного року.

Фізична особа - підприємець, без використання праці найманих працівників, формує та подає звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування сама за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.

Оскільки, підприємці на загальній системі оподаткування сплачують єдиний внесок за звітний рік до 10 лютого наступного року після подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску, то сума сплаченого єдиного внеску за звітний рік включається до складу витрат наступного року.

Зазначена норма передбачена п. 177.2, п.п. 177.4.3 ст. 177 Податкового кодексу України, ст. 9 Закону України від 08.07.10 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», п. 2 розд. III «Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», затвердженого наказом МФУ від 14.04.2015 № 435.

Уточнено порядок подання Повідомлення про об’єкти оподаткування у разі створення відокремленого підрозділу юридичної особи з місцезнаходженням за межами України

Наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів» від 06.10.2017 № 839 затверджено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів.

Наказ набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування (опублікований в Офіційному віснику України 28.11.2017 №93). Отже зміни набирають чинності 08.12.2017 року.

Зокрема, Наказом № 839 уточнюється порядок подання та заповнення повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф.№20-ОПП, у разі створення відокремленого підрозділу юридичної особи з місцезнаходженням за межами України.

Так, у разі створення відокремленого підрозділу юридичної особи з місцезнаходженням за межами України повідомлення за формою N 20-ОПП подається юридичною особою протягом 10 робочих днів після створення, реєстрації такого підрозділу до контролюючого органу за основним місцем обліку юридичної особи у паперовому вигляді.

У такому випадку розділ 3 повідомлення за формою N 20-ОПП заповнюється з урахуванням такого: у графі 6 зазначається код країни місцезнаходження такого підрозділу, у графі 8 - повне місцезнаходження в країні за межами України, графа 7 не заповнюється.

Зазначена норма передбачена п. 8.4 «Порядку обліку платників податків і зборів», затвердженого наказом МФУ від 09.12.11 № 1588 (з урахуванням змін, внесених наказом МФУ №839 від 06.10.2017).

Порушення в застосуванні податкової соціальної пільги за кількома місцями отримання доходів

Якщо платник податку порушує норми щодо застосування податкової соціальної пільги, внаслідок чого податкова соціальна пільга застосовується за кількома місцями отримання доходів, платник податку втрачає право на її отримання за всіма місцями отримання доходу, починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем, в якому право на застосування податкової соціальної пільги відновлюється.

При цьому, платник податку може відновити право на застосування податкової соціальної пільги, якщо він подасть заяву про відмову від неї всім роботодавцям із зазначенням місяця, коли відбулося таке порушення.

На підставі такої заяви кожний роботодавець нараховує і утримує відповідну суму недоплати податку та штраф у розмірі 100% суми цієї недоплати за рахунок найближчої виплати доходу такому платнику податку, а у разі, коли сума виплати недостатня, - за рахунок наступних виплат.

Якщо сума недоплати та/або штрафу не були утримані податковим агентом за рахунок доходу платника податку, то такі суми включаються до річної податкової декларації такого платника податку.

Право на застосування податкової соціальної пільги відновлюється з податкового місяця, що настає за місяцем, в якому сума такої недоплати та штраф повністю погашаються.

Міністерством фінансів України наказом від 19.05.2017 № 514 затверджено «Порядок інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або відновлення його права на податкову соціальну пільгу та форми повідомлення про наявність порушень".

Зазначена норма передбачена п.п. 169.2.4 ст. 169 Податкового кодексу України.

Внесено зміни щодо обліку платників податків і зборів у разі неподання заяв або документів для взяття на облік в контролюючих органах

Наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до «Порядку обліку платників податків і зборів» від 06.10.2017 № 839 затверджено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів.

Наказ набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування (опублікований в «Офіційному віснику України» 28.11.2017 №93). Отже зміни набирають чинності 08.12.2017 року.

Зокрема, наказом № 839 внесено зміни до п.13.2 розділу ХІІ «Порядку обліку платників податків і зборів» щодо обліку платників податків у разі неподання у строки та у випадках, передбачених Податковим кодексом України, заяв або документів для взяття на облік в контролюючих органах.

Якщо юридична особа, відокремлений підрозділ юридичної особи, фізична особа – підприємець, фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, має стан такої, що провадить діяльність та при цьому не перебуває на обліку чи знята з обліку у відповідному контролюючому органі, то таким органом вживаються заходи щодо:

- отримання відповідних відомостей від державного реєстратора та постановки на облік за основним місцем обліку таких платників;

- подання платниками, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» №755, заяв для взяття їх на облік за основним місцем обліку як платників податків;

- подання документів для взяття на облік за неосновним місцем обліку, якщо у платника податків відповідно до законодавства є обов'язки щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів на відповідній території.

При цьому, платники податків, які не подали до відповідних контролюючих органів заяв та/або документів для взяття їх на облік за основним або неосновним місцем обліку, обліковуються у таких органах з ознакою «платник не подав заяви для взяття на облік».

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням подається протягом 10 робочих днів

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку обліку платників податків і зборів №1588) подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У разі створення відокремленого підрозділу юридичної особи з місцезнаходженням за межами України повідомлення за формою N 20-ОПП подається юридичною особою протягом 10 робочих днів після створення, реєстрації такого підрозділу до контролюючого органу за основним місцем обліку юридичної особи у паперовому вигляді.

У такому випадку розділ 3 повідомлення за формою N 20-ОПП заповнюється з урахуванням такого: у графі 6 зазначається код країни місцезнаходження такого підрозділу, у графі 8 - повне місцезнаходження в країні за межами України, графа 7 не заповнюється.

Платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати повідомлення за формою № 20-ОПП засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

Початком перебігу 10-денного строку є дата набуття права платником щодо об’єкту оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, що підтверджують право користування, розпорядження об’єктом оподаткування.

Зазначена норма передбачена п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України,
п. 8.4 «Порядку обліку платників податків і зборів», затвердженого наказом МФУ від 09.12.11 № 1588 (з урахуванням змін, внесених наказом МФУ №839 від 06.10.2017).

Придбання товару у неприбуткової організації. Особливості обліку у платника податку на прибуток

У платника податку на прибуток, який враховує різниці, фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму 30% вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у неприбуткових організацій, внесених до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого придбання.

Таке збільшення не здійснюється:

- якщо вартість придбаних товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 25 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 01 січня звітного (податкового) року,

- товари, у тому числі необоротні активі, роботи та послуг придбані у бюджетних установ і неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону.

Зазначена норма не стосується операцій, зазначених у п. 140.2, п.п. 140.5.6 ст. 140, та операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 Податкового кодексу.

Отже, у разі якщо сума операцій з придбання у неприбуткових організацій товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг не перевищує 25 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 01 січня звітного (податкового) року (у 2017 році - 80 тис грн.) , а також придбання відбулось у бюджетної установи або неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, податкова різниця для коригування фінансового результату до оподаткування не виникає.

Якщо сума операцій перевищує встановлену граничну межу (25 розмірів мінімальної заробітної плати), необхідно збільшити фінансовий результат податкового (звітного) періоду на всю суму 30 % всієї вартості товарів без ПДВ, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних протягом звітного (податкового) року.

Зазначена норма передбачена п.п. 140.5.4 п. 140.5 ст. 140 Податкового кодексу України.

Порядок внесення змін та виправлень у Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку шляхом подання повідомлення за ф. № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку обліку платників податків і зборів №1588) .

Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

У повідомленні поряд із реквізитом, який змінився, зазначається у дужках його попереднє значення.

В разі зміни призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об’єкта оподаткування надається в повідомленні двома рядками: в одному рядку зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється, у другому – оновлена інформація про об’єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого.

Якщо суб’єкт господарювання виявив помилку у повідомленні за ф. № 20-ОПП, він повинен подати повідомлення з виправленою інформацією про такі об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП до органу ДФС за основним місцем обліку.

При заповненні повідомлення за ф. № 20-ОПП з виправленою інформацією у другій графі відомостей про об’єкти оподаткування зазначається код ознаки надання інформації 3 (надання інформації щодо зміни відомостей про об’єкт оподаткування).

Таке повідомлення подається разом з супровідним листом, в якому зазначається факт виправлення помилок у відомостях про об’єкт оподаткування.

Зазначена форма передбачена п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України та
п. 8.5 «Порядку обліку платників податків і зборів», затвердженого наказом МФУ від 09.12.11 № 1588.

Нецільова благодійна допомога. Правила оподаткування податком на доходи фізичних осіб у 2017 році

Для цілей оподаткування податком на доходи фізичних осіб благодійна допомога поділяється на цільову та нецільову.

Цільовою є благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

Не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається, зокрема, резидентами - юридичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу, встановленого на 1 січня такого року (у 2017 році - 2240 гривень).

При цьому перевищення допомоги над вказаним розміром підлягає оподаткуванню у джерела виплати податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5% (в 2017 році оподатковується сума, що перевищує 2240 грн).

Отже сума нецільової благодійної допомоги, що надається юридичною особою фізичній особі у розмірі, який у 2017 році не перевищує 2240 грн., не включається до оподатковуваного доходу такої особи, тобто не оподатковується податком на доходи фізичних осіб і відображається у податковому розрахунку N 1 ДФ за ознакою доходу "169".

Сума перевищення нецільової допомоги над вказаним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи та оподатковується на загальних підставах і відображається у податковому розрахунку ф. N 1 ДФ за ознакою доходу "127".

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від юридичної особи платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір у 2017 році - 2240 гривень.

Зазначена норма передбачена пп. 170.7.1 та пп. 170.7.3 ст. 170 Податкового кодексу України.

При наданні безповоротної фінансової допомоги платнику податку на прибуток коригування на різниці не здійснюється

Платник податку на прибуток, який враховує різниці фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшує на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 % відповідно до п. 44 підр. 4 розд. XX Податкового кодексу.

Вказане збільшення не стосується безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення пп. 140.5.9 ст. 140 Кодексу.

Згідно п.п. 140.5.9 ст. 140 Кодексу фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів (вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг), безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування (крім неприбуткової організації, яка є об'єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об'єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону), у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Отже якщо отримувач безповоротної фінансової допомоги є платником податку на прибуток на загальних підставах, фізичною особою, то у підприємства - надавача безповоротної фінансової допомоги коригування на різниці не здійснюються.

Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

Якщо отримувачем безповоротної фінансової допомоги є юридична особа – платник єдиного податку, то підприємству – надавачу безповоротної фінансової допомоги необхідно збільшувати фінрезультат на суму такої допомоги.

Зазначена норма передбачена п.п. 140.5.10 ст. 140 Податкового кодексу України.

Подання податкового розрахунку ф. N 1 ДФ за відокремлений підрозділ, який не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати податок на доходи фізичних осіб

Особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування.

Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.

У разі якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок на доходи фізичних осіб до бюджету, податковий розрахунок у вигляді окремої порції за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням та надсилає копію такого розрахунку до контролюючого органу за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

У порції, яка подається за відокремлений підрозділ, зазначаються відомості щодо фізичних осіб (працюючих) цього підрозділу.

Зазначена норма передбачена п.п. 176.2 «б» ст. 176 Податкового кодексу України та п. 2.6 розд. ІІ «Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку» затверджено наказом МФУ від 13.01.2015 № 4.

 

ГУ ДФС у Запорізькій області

Просмотров: 444 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Суббота, 20.04.2024, 00:49
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Декабрь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0