Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Май » 28 » Особливості оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності, які надають оздоровчі послуги
20:06
Особливості оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності, які надають оздоровчі послуги

 Особливості оподаткування   суб’єктів підприємницької діяльності, які надають оздоровчі послуги

 

 

Який  порядок оподаткування податком на доходи вартості путівок на оздоровлення та відпочинок,  наданих за рахунок  профспілкових організацій та фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування

Згідно з положеннями Податкового кодексу  до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу громадянина не включаються:

-         вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування  на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку - члена такої професійної спілки;

-         вартість путівок, наданих за  рахунок коштів   фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Який  порядок оподаткування податком на доходи вартості  сімейних путівок,  наданих за рахунок  профспілкових організацій

 

Вартість профспілкової путівки, яка надається платнику податків на оздоровлення членів сім'ї віком після 18 років, оподатковується податком на доходи  як додаткове благо, за ставкою 15 та/або 17 відсотків.

Тобто  частина вартості сімейної путівки на члена профспілкової організації та його дітей віком до 18 років  податком на доходи не оподатковується.  Частина вартості сімейної путівки, яка припадає  на члена сім'ї   після 18 років, оподатковується податком на доходи  на загальних підставах.

 

Який  порядок оподаткування податком на доходи вартості путівок на оздоровлення та відпочинок, наданих громадянам за рахунок коштів підприємств

 

Вартість  путівок наданих за рахунок коштів підприємств є додатковим благом громадянина. Дохід у вигляді додаткового блага підлягає оподаткуванню податком на доходи за ставкою 15 та/або 17 відсотків.  Якщо вартість  путівки, наданої за рахунок коштів підприємства не перевищує у цьому році 11470 грн.,  такий дохід оподатковується податком за ставкою 15 відсотків.  Якщо вартість путівки   перевищує  11470 грн.,  сума перевищення оподатковується  податком на доходи за ставкою 17 відсотків.

  Дохід у вигляді вартості путівки наданої за рахунок коштів підприємства відображається у Податковому розрахунку  1 ДФ з ознакою доходу  «126».

В аналогічному порядку  оподатковується вартість путівок  на лікування та оздоровлення за кордоном України. Тобто вартість путівок на  оздоровлення та лікування за кордоном України підлягає оподаткуванню незалежно  від того за рахунок яких джерел  сплачена вартість путівки.

 

 

 

Податковий облік надання путівок 

 

    Підприємство може надавати своїм працівникам або членам їх сімей  путівки за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності і  за рахунок коштів підприємства. Також путівки можуть надаватись членам профспілки і профспілковою організацією. Розглянемо податкові наслідки з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість операцій надання  путівок у таких випадках.

 

          Які податкові наслідки з податку на прибуток якщо підприємством надаються путівки за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?

 

     Путівки для санаторно-курортного лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності    надаються для отримання працівниками підприємств або членами їх сімей санаторно-курортного лікування за наявності у них відповідного медичного висновку.  

  Такі путівки придбаває Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності  і передає підприємству для надання працівникам або членам їх сімей. Путівки надаються безкоштовно або з частковою оплатою працівниками у розмірі 10, 20, 30 чи 50 %.

      При частковій оплаті працівники вносять кошти до каси підприємства, а підприємство перераховує їх на рахунок Фонду.

      На отримані від Фонду путівки, які передаються працівникам, і отримані від працівників суми часткової оплати, які  перераховуються на рахунок Фонду, підприємство не набуває права власності.

        Отже, операції приймання/передачі путівок, отримання часткової оплати та перерахування її на рахунок Фонду в податковому обліку з податку на прибуток не відображаються, для підприємства ці операції є транзитними.

 

        Чи оподатковуються ПДВ  путівки надані за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?

        

         Якщо підприємством надаються путівки за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, то такі операції не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість, тобто не відображаються в податковому обліку з ПДВ, оскільки підприємство не набуває права власності ні на путівки отримані від Фонду, ні на кошти, отримані від працівників і перераховані Фонду.

 

       Чи нараховується ЄСВ на вартість путівок, наданих підприємством за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?

 

       Оплата путівок за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності  не належить до фонду оплати праці, отже єдиний соціальний внесок на вартість путівок, оплачених за рахунок Фонду не нараховується

 

       Якщо путівки надаються за рахунок коштів підприємства, які податкові наслідки за такою операцією з податку на прибуток?

      

       З метою заохочення працівників,  підприємство може придбавати для них путівки на відпочинок та лікування. Такі путівки надаються працівникам безоплатно або працівники оплачують путівки частково. Таке надання путівок повинно передбачатися положеннями колективного  або трудового договорів підприємства.

        Якщо путівка за рахунок підприємства надається працівникам безоплатно, то         згідно з Інструкції зі статистики заробітної плати,  вартість путівок працівникам і членам їх сімей на лікування та відпочинок, у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат, включаються до фонду оплати праці.

        Слід зазначити що господарська операція видачі путівки за рахунок коштів підприємства складається з двох операцій: -  з нарахування заробітної плати в розмірі вартості путівки; - та наданні путівки працівнику в рахунок оплати за нарахованою заробітною платою.

       Нарахована працівникам заробітна плата у розмірі вартості путівок і нарахованих на них сум єдиного соціального внеску включається до складу витрат у якості витрат на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку на підставі пунктів 142.1 та  143.1 Податкового кодексу України.

        Такий елемент фонду оплати праці, як виплата путівкою, відображають у складі інших витрат господарської діяльності.

 

        Якщо путівки надаються за рахунок коштів підприємства з частковою оплатою, які податкові наслідки за такою операцією з податку на прибуток?

       

        Якщо путівка оплачуються працівниками частково, то зазначена норма діє в частині вартості путівки, що надана працівнику безоплатно, тобто до складу  витрат підприємства не включається вартість путівок у сумі, яку сплачує сам працівник.

       Якщо колективним чи трудовим договором не передбачено надання працівникам путівок, то їх вартість не підлягає включенню до складу  витрат підприємства, оскільки  такі витрати підприємства кваліфікуються не як витрати пов'язані з веденням господарської діяльності, а як  фінансування особистих потреб фізичних осіб.

 

       Якщо путівки надаються за рахунок коштів підприємства, які податкові наслідки з ПДВ за такою операцією?

       

        У разі, якщо путівка придбавається для використання у господарській діяльності підприємства, тобто надається працівнику у вигляді натуральної оплати праці, то підприємство має право на податковий кредит з податку на додану вартість за такою путівкою. При цьому, при передачі путівки працівнику підприємство повинно нарахувати податкове зобов'язання з ПДВ, виходячи з договірної вартості путівки, але не нижче за звичайні ціни (пункти  188.1 та 198.3 Податкового кодексу України).

          Разом з тим, відповідно до підпункту 197.1.6 статті 197 Податкового кодексу  України, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання реабілітаційних послуг інвалідам, дітям-інвалідам, а також постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів.

        Отже, якщо підприємство передає путівки зазначеним особам, воно не нараховує податкові зобов'язання з ПДВ.  В цьому разіз, згідно з пунктом 198.4 Податкового Кодексу України,  підприємство не матиме права на податковий кредит за такими пільгованими  путівками

   

      Якщо путівки надаються первинною профспілковою організацією, як така передача відображається в податковому обліку підприємства?

 

        При наданні путівок на відпочинок та оздоровлення члену профспілкової організації і членам його сім»ї  профспілка діє відповідно до свого уставу і в межах затвердженого на рік кошторису за статтею «Оздоровчі заходи».

        Законодавчо не встановлені обмеження стосовно вартості путівок, які надаються члену профспілки та членам його сім»ї, отже профспілкова організація самостійно визначає за якою вартістю буде видаватися путівка конкретному її члену і членам його сім»ї.

        Необхідно зазначити, що профспілка стосовно підприємства є окремою юридичною особою, що має статус неприбуткової.

      Отже операції з видачі профспілкою путівок не відображаються в бухгалтерському та податковому обліках підприємства. Такі операції відображаються  тільки в обліку профспілки.

       

Чи звільняються від сплати земельного податку оздоровчі заклади?

Відповідно до п. 282.1 Податкового кодексу України від сплати земельного податку звільняються:

– дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України незалежно від їх підпорядкованості, у тому числі дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій;

– санаторно-курортні та оздоровчі заклади громадських організацій інвалідів, реабілітаційні установи громадських організацій інвалідів;

– дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форм власності і джерел фінансування, заклади освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

 

Чи може міська рада встановлювати пільги щодо земельного податку?

 

Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, міські, селищні та сільські ради, можуть встановлювати пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території: часткове звільнення на певний строк, зменшення суми земельного податку лише за рахунок коштів, що зараховуються до відповідних місцевих бюджетів.

 

 Чи повинні сплачувати земельний податок платники податку, які мають пільги з цього податку та  надають в оренду земельні ділянки?

 

Якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Ставка податку за земельні ділянки, нормативна грошова оцінка яких проведена, встановлюється у розмірі 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

 

 Платники туристичного збору

 

Платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної та міської ради про встановлення туристичного збору, та отримують послуги з тимчасового проживання із зобов'язанням залишити місце перебування в зазначений строк.

 

Пільги щодо туристичного збору

 

Туристичний збір не сплачують особи, які:

- постійно проживають, зокрема на умовах договорів найму

- особи, які прибули у відрядження;

- інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого);

- ветерани війни;

- учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

- особи, які прибули за путівками (курсівками) на лікування, оздоровлення, реабілітацію до лікувально-профілактичних, фізкультурно-оздоровчих та санаторно-курортних закладів, що мають ліцензію на медичну практику та акредитацію Міністерства охорони здоров'я України;

- діти віком до 18 років;

- дитячі лікувально-профілактичні, фізкультурно-оздоровчі та санаторно-курортні заклади.

 

 

Якими документами  можна  підтвердити пільги щодо туристичного збору?

 

З метою підтвердження правомірності надання пільги податковий агент повинен мати копії відповідних документів, що підтверджують належність особи до пільгової категорії (путівки або курсовки можуть бути оригіналом).

Постійне місце проживання може бути підтверджене паспортом громадянина України

            Проживання на умовах договору найму може бути підтверджене договором найму житла

Перебування особи у відрядженні підтверджується наказом або розпорядженням підприємства про направлення працівника у відрядження.

Особи, які належать до категорії інвалідів, дітей-інвалідів, ветеранів війни, учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, підтверджують свій статус відповідним посвідченням, а особи, що супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого), - документом, що засвідчує таку особу.

Наявність путівки або курсівки є підставою для надання пільги по сплаті туристичного збору.

Особи, які не надали відповідних документів, що засвідчують їх належність до пільгової категорії, є платниками туристичного збору.

 

Який порядок сплати туристичного збору?

 

Ставку збору по м. Запоріжжя встановлено у розмірі 1 відсотку до бази справляння туристичного збору.

Базою для справляння туристичного збору є вартість усього періоду проживання за вирахуванням податку на додану вартість. При цьому, до вартості проживання не включаються витрати на харчування чи побутові послуги, телефонні рахунки, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в'їзд, обов'язкове страхування, витрати на усний та письмовий переклади, інші документально оформлені витрати, пов'язані з правилами в'їзду.

Податкові агенти справляють туристичний збір під час надання послуг, пов'язаних з тимчасовим проживанням, і зазначають суму сплаченого збору окремим рядком у рахунку або квитанції на проживання.

Базовий податковий  період дорівнює календарному кварталу.

Сума туристичного збору сплачується щоквартально за місцезнаходженням податкових агентів.

 

 

Влітку громадянин надає в оренду житлове приміщення іншим фізичним особа, , які прибули на відпочинок.  В якому порядку оподатковується податком на доходи сума отриманої орендної плати?

 

Положеннями  Податкового кодексу України визначено,  якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку - орендодавець. При цьому  такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету  протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу.  Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.

Тобто  у разі надання в оренду нерухомого майна  фізичною особою іншому громадянину,  така фізична особа зобов’язана протягом 40 календарних днів, після останнього дня  звітного  кварталу самостійно сплатити податок   на доходи  фізичних осіб з отриманого доходу за ставкою  пункту  167.1 статті 167  ПКУ. Згідно з пунктом 167.1. Кодексу ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування.  Якщо база оподаткування  в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2013 році  114700 грн. на місяць), до суми такого перевищення застосовується ставка 17 відсотків.

Громадяни, які отримували протягом звітного року доходи від інших фізичних осіб,  зокрема, у вигляді орендної плати, зобов’язані  до 1 травня року, що настає за  звітним,  надати  податкову декларацію в якій відобразити  суму  отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного  року податку та податкового зобов'язання.  Сума податкового зобов'язання, зазначена  в   податковій декларації сплачується громадянами самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним.

 

Сільськогосподарське підприємство   протягом літнього сезону укладає з громадянами  цивільно – правові договори  на виконання разових  сільськогосподарських робіт, наприклад, збір  ягід та фруктів. Який порядок оподаткування доходів, виплачених громадянам  за виконання  разових сільськогосподарських робіт?

 

Згідно з положеннями Податкового кодексу до загального місячного  оподатковуваного доходу громадянина включаються, зокрема,  суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору.   Винагорода за цивільно  - правовими договорами  підлягає оподаткуванню податком на доходи  за ставкою  пункту  167.1 статті 167   Кодексу відповідно до якого ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування.  Якщо база оподаткування  в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2013 році  114700 грн. на місяць), до суми такого перевищення застосовується ставка 17 відсотків.

При нарахуванні доходів у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами   база оподаткування визначається як нарахована сума такої винагороди, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Податковий агент, який нараховує   оподатковуваний дохід на користь громадянина,  зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок та сплатити  утриманий податок до бюджету під час виплати доходу.

Тобто  сільськогосподарське підприємство, яке  виплачує громадянам винагороду  за виконання  разових сільськогосподарських робіт, зобов’язане  утримати   податок з нарахованого доходу та перерахувати його  до бюджету.

 

Просмотров: 2377 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 19.04.2024, 18:35
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Май 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0