Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2018 » Март » 19 » Оприлюднено проект наказу МФУ щодо змін до форми податкової декларації з ПДВ
19:35
Оприлюднено проект наказу МФУ щодо змін до форми податкової декларації з ПДВ

 

Оприлюднено проект наказу МФУ щодо змін до форми податкової декларації з ПДВ

Проект наказу МФУ „Про затвердження змін до наказу Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21” розроблено відповідно до змін, внесених Законом України від 07.12.2017 № 2245-VIII.

Відповідно до змін, внесених Законом №2245 до п. 51 підр. 2 розд. ХХ Податкового кодексу, сільськогосподарські товаровиробники, внесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації відповідно до Закону України від 24.06.04 № 1877, подають податкову декларацію з ПДВ з додатком, у якому зазначають обсяг податкових зобов’язань з ПДВ з постачання товарів за результатами діяльності за операціями, визначеними п. 161.3 ст. 161 Закону № 1877, розрахований за даними податкових накладних за відповідний звітний податковий період, зареєстрованих у ЄРПН.

Форми декларації з ПДВ, затверджені наказом МФУ від 28.01.2016 №21 (зі змінами від 23.02.17 №276) не дають можливості реалізувати норми, що діють з 01.01.2018.

Отже виникає необхідність у внесенні змін до форм податкової звітності з ПДВ.

Проект наказу МФУ розміщено на офіційному веб-порталі ДФС: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2018-rik/72839.html.

Зауваження та пропозиції до проекту наказу приймаються упродовж одного місяця з дати його оприлюднення на адресу розробника:

- поштову – 04655, МПС, м. Київ – 53, Львівська площа, 8, Державна фіскальна служба України, Департамент методологічної та нормотворчої роботи;

- електронну – m.temruk@sfs.gov.ua

Підприємства, які мають пільги щодо сплати земельного податку, не звільняються від обов’язку подання податкової декларації

Юридичні особи - платники плати за землю самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають фіскальному органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

Форма Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) затверджена наказом МФУ від 16.06.2015 №560 з урахуванням змін, внесених наказом МФУ від 23.01.2017 року N 9.

При цьому, нормами Податкового кодексу не передбачено звільнення від обов’язку подання податкової декларації за земельні ділянки, з яких земельний податок не справляється через застосування податкових пільг.

Отже, підприємства, які мають право на пільги щодо сплати земельного податку або земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню, не звільняються від обов’язку подання податкових декларацій за земельні ділянки, з яких земельний податок не справляється через застосування податкових пільг.

Щодо подання звітності засобами Електронного кабінету

Для подання звітності засобами Електронного кабінету користувачу необхідно в приватній частині (особистому кабінеті) вибрати режим «Введення звітності», який надає користувачу можливість створити, редагувати, підписати та надіслати звітність до контролюючих органів.

У режимі «Введення звітності» в панелі навігації необхідно обрати відповідний фільтр, а саме: Рік, Період та Тип форми.

За замовчуванням користувач отримує перелік всіх звітів за відповідний звітний період. Звітний період (місяць, квартал чи рік) визначається двома параметрами - роком та місяцем.

Звертаємо увагу, що вибраний період «Рік 2017 період грудень» означає, що для перегляду і створення доступні форми щомісячної звітності за грудень 2017 року, квартальної за 4-й квартал 2017 року і річної за 2017 рік.

Із запропонованого переліку форм, необхідно вибрати саме ту форму звітності, яка безпосередньо відповідає необхідному звітному періоду.

У разі виникнення питань з приводу користування Електронним кабінетом, можливо звернутися до ДФС за телефоном: 0-800-501-007.

Затверджено Порядок надання розстрочення сплати ПДВ при імпорті обладнання

 

Тимчасово, до 1 січня 2020 року, надано право на розстрочення сплати ПДВ при імпорті обладнання, що класифікується за визначеними товарними підкатегоріями згідно з УКТ ЗЕД, яке ввозиться для власного виробництва (п. 65 підрозділу 2 р. ХХ Податкового кодексу).

 

Порядок надання розстрочення сплати податку на додану вартість та застосування забезпечення виконання зобов'язань під час ввезення на митну територію України обладнання для власного виробництва на території України, затверджено постановою КМУ від 07.02.2018 р. № 85.

 

Постанова набирає чинності з дня опублікування – 21.02.2018 (опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр» 21.02.2018 N 36).

Для отримання розстрочення сплати ПДВ до митниці ДФС подається заява за формою згідно з додатком 1 до Порядку №85.

До заяви, крім документів, передбачених ст. 335 Митного кодексу України, додаються такі документи:

- бізнес-проект, бізнес-план або інший документ, у якому зазначено технологічний процес з економічними розрахунками та очікувані результати діяльності;

- наявні висновки державних органів, експертних установ, організацій, державні стандарти і стандарти підприємства, технічні умови, технічна документація, документи, що підтверджують наявність виробничих потужностей, приміщень.

Рішення про надання розстрочення приймається митницею ДФС протягом десяти робочих днів з дати надходження заяви.

Якщо на дату надходження заяви до митниці ДФС сума ПДВ, заявлена до розстрочення, становить понад 1 млн. гривень, рішення приймається за погодженням з Головою ДФС протягом 25 робочих днів з дати надходження заяви.

Рішення приймається за результатами розгляду заяви та перевірки:

- відповідності обладнання, зазначеного у заяві, визначеній платником податку товарній підкатегорії згідно з УКТЗЕД та передбачення такої товарної підкатегорії п. 65 підр. 2 розд. XX Податкового кодексу України;

- підтвердження зазначеної у заяві вартості обладнання;

- підтвердження того, що обладнання не походить з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або визнаної державою-агресором стосовно України згідно із законодавством, або не ввозиться з території такої держави-окупанта (держави-агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом;

- відповідність коду згідно з КВЕД, зазначеного у заяві, відповідному коду, зазначеному в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;

- відсутності у платника податку заборгованості із сплати платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та відсутності діючих спеціальних санкцій, застосованих до нього відповідно до ст. 37 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність";

- підтвердження наявності виробничих потужностей або приміщень чи умов для обліку і зберігання товарів, готової продукції.

Розстрочені суми ПДВ сплачуються щомісяця у строк, встановлений у рішенні, з поданням додаткової митної декларації, в якій зазначаються відомості про митну вартість обладнання, визначену на дату поміщення такого обладнання у митний режим імпорту.

Платник податку має право достроково сплатити розстрочену суму податку.

Протягом усього періоду користування розстроченням, щомісяця не пізніше наступного робочого дня за днем сплати частини розстроченої суми, необхідно подавати до головного управління ДФС в області, м. Києві, Офісу великих платників податків ДФС звіт про цільове використання обладнання, ввезеного на митну територію України для власного виробництва на території України, за формою згідно з додатком 4 до Порядку №85.

Оформлення податкової накладної, якщо база оподаткування ПДВ перевищує фактичну ціну постачання

У разі постачання товарів/послуг, база оподаткування яких перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг (зокрема, якщо база оподаткування визначається виходячи із ціни придбання товарів/послуг, звичайної ціни самостійно виготовлених товарів/послуг або балансової (залишкової) вартості необоротних активів і перевищує суму постачання таких товарів/послуг, необоротних активів, визначену виходячи з їх договірної вартості, тобто ціна придбання / звичайна ціна / балансова (залишкова) вартість перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання), постачальник складає дві податкові накладні:

- одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання,

- іншу - на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання / звичайної ціни / балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною,

У податковій накладній, яка складена на суму такого перевищення, у верхній лівій частині у графі "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини" робиться помітка "X" та зазначається тип причини «15 - Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання».

Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається.

При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

Зазначена норма передбачена п. 15 «Порядку заповнення податкової накладної», затвердженої наказом МФУ від 31.12.15 № 1307.

Не оподатковується ПДВ безоплатне постачання лікарських засобів та медичних виробів

Тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України, зокрема:

 

- лікарських засобів та медичних виробів відповідно до п.п. 193.1 "в" ст. 193 Податкового кодексу, що призначені для використання закладами охорони здоров'я та учасниками антитерористичної операції для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я, в обсягах, визначених КМУ;

 

- лікарських засобів та медичних виробів без державної реєстрації та дозвільних документів щодо можливості ввезення на митну територію України, що призначені для використання закладами охорони здоров'я та учасниками антитерористичної операції для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я, за переліком та в обсягах, встановлених КМУ.

 

Крім того від оподаткування ПДВ також звільняється безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб'єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

 

Під безоплатним постачанням слід розуміти постачання товарів/послуг благодійним організаціям та набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації. У разі недотримання умов, визначених цим підпунктом, такі операції оподатковуються на загальних підставах.

Зазначена норма передбачена п. 197.1.15 ст. 197 та п. 32 підрозд. 2 розділу XX Податкового кодексу.

 

Як неприбутковій організації відобразити у Звіті отриману (надану) безповоротну фінансову допомогу

Неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені п.133.4 ст. 133 Податкового Кодексу, подають звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та річну фінансову звітність.

Форма такого Звіту затверджена наказом МФУ від 17.06.16 №553 (у редакції наказу від 28.04.2017 №469).

Для відображення у Звіті отриманих грошових коштів у вигляді безповоротної фінансової допомоги передбачено рядок 1.6 «Надходження у вигляді безповоротної фінансової допомоги, добровільних пожертвувань, милосердя тощо».

 

Формою Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації не передбачено детальне відображення та/або окремого рядка для суми отриманої нецільової фінансової безповоротної допомоги.

 

Суми наданої благодійної допомоги та фінансової нецільової безповоротної допомоги іншій неприбутковій організації, відображаються у рядку 2.4 «Безповоротна фінансова допомога, добровільні пожертвування, милосердя тощо» Звіту та у рядку 2.4.1 «благодійна допомога», який є складовою рядка 2.4 Звіту.

 

Зазначений порядок роз’яснено ІПК ДФС від 09.02.2018 р. № 530/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

 

Умови застосування ставки ПДВ 7% при постачанні на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів та медичних виробів

З 01.01.2018 ставку ПДВ у розмірі 7% встановлено на операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (ДРЛЗ), а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення (ДРМТВМП) або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні.

Операції з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України лікарських засобів підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7% за умови, що такі лікарські засоби:

- дозволені для виробництва і застосування в Україні;

- внесено до ДРЛЗ.

Операції з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України медичних виробів підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7% за умови, що такі медичні вироби:

- дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні;

- внесено до ДРМТВМП або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність.

Якщо при здійсненні операцій з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України лікарських засобів/медичних виробів не дотримано хоча б однієї із зазначених умов, операції з їх постачання оподатковуються ПДВ за ставкою 20%.

У разі якщо медичні вироби були ввезені на митну територію України та/або придбані на митній території України до 01.01.2018 з нарахуванням ПДВ за ставкою 20%, то починаючи із зазначеної дати та за умови їх відповідності зазначеним вище вимогам, операції з постачання на митній території України підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%.

При цьому коригування сум ПДВ, включених до складу податкового кредиту з ПДВ на підставі митної декларації, оформленої за операцією із ввезення медичних виробів на митну територію України, та/або податкової накладної, складеної і зареєстрованої в ЄРПН за операцією з постачання медичних виробів на митній території України, що до 01.01.2018 оподатковувалися податком за ставкою 20% не передбачено.

Зазначена норма визначена п.п 193.1 "в" ст. 193 Податкового кодексу України та роз’яснена листом ДФС України від 05.02.2018 №3375/7/99-99-15-03-02-17.

Ведення обліку товарних запасів підприємцем на загальній системі оподаткування не передбачено

Об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб для підприємців на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю фізичної особи - підприємця.

Фізичні особи - підприємці зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат.

Форма та Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат затверджені наказом Міндоходів від 16.09.2013 N 481.

Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат не передбачено ведення залишку товарних запасів фізичними особами - підприємцями на загальній системі оподаткування.

Законом України від 16.07.1999 №996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", передбачено, що бухгалтерський облік (яким визначено поняття "запаси") є обов'язковим видом обліку, який ведеться підприємством.

Тобто, дія Закону №996 не поширюється на суб'єктів господарювання - фізичних осіб - підприємців.

Отже, нормами чинного законодавства обов'язок щодо ведення обліку товарних запасів фізичними особами - підприємцями на загальній системі оподаткування не передбачений.

Зазначена норма передбачена ст. 177 Податкового кодексу України та роз’яснена в ІПК ДФС України від 06.02.2018 р. N 506/О/99-99-13-01-02-14/ІПК.

Платники єдиного податку при виплаті дивідендів у 2018 році за результатами діяльності 2016 - 2017 р.р., не сплачують авансові внески з податку на прибуток

Емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток (крім випадків, передбачених п.п. 57.1 1.3 ст. 57 Податкового кодексу).

Обов'язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку на прибуток за ставкою 18% покладається на будь-якого емітента корпоративних прав (крім платників єдиного податку), що є резидентом, незалежно від того, чи користується такий емітент пільгами із сплати податку, чи у вигляді застосування іншої ставки податку (п.п. 57.1. 12 ст. 57 Податкового кодексу у редакції, що діє з 01.01.2018).

Отже, починаючи з 01.01.2018, для платників єдиного податку відмінено обов'язок з нарахування та сплати авансового внеску при виплаті дивідендів.

Тобто, при виплаті дивідендів у 2018 році за результатами фінансово-господарської діяльності за 2016, 2017 роки, платники єдиного податку у 2018 році не нараховують та не сплачують до бюджету авансові внески з податку на прибуток.

Зазначена норма передбачена п 57.1. 1 ст. 57 Податкового кодексу України та роз’яснена ІПК ДФС України від 07.02.2018 р. N 517/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

 

ГУ ДФС у Запорізькій області

 

Просмотров: 474 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 29.03.2024, 00:55
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Март 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0