Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2017 » Сентябрь » 18 » Оподаткування податком на доходи фізичних осіб подарунків
15:15
Оподаткування податком на доходи фізичних осіб подарунків

Оподаткування податком на доходи фізичних осіб подарунків

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (у 2017 році - 800 грн.).

Вартість подарунків, яка не перевищує зазначену суму, відображається у Податковому розрахунку за формою №1 ДФ за ознакою доходу «160».

Якщо вартість подарунка, яка надається платнику податків, перевищує 800 грн., то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% і військовим збором 1,5% та відображається у Податковому розрахунку за формою №1 ДФ за ознакою доходу «126» як додаткове благо.

Зазначена норма визначена п.п. 165.1.39 ст. 165 Податкового кодексу України.

Наслідки перевищення підприємцями - платниками єдиного податку встановленого обсягу доходу

 

Підприємці - платники єдиного податку 1-ї групи, які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу 300 тис. грн., з наступного календарного кварталу за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку 2-ї або 3-ї групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Такі платники до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15%.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Платники єдиного податку 2-ї групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу 1,5 млн. грн., в наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку 3-ї групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Такі платники до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15%.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

  • особи – підприємці - платники єдиного податку третьої групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу 5 млн. грн., до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків, а також зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування.

Заява про перехід на загальну систему оподаткування подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Зазначена норма визначена пп. 3 п. 293.8 ст. 293 Податкового кодексу України.

Реєстрація підприємцем на загальній системі оподаткування Книги обліку доходів і витрат, яка ведеться в електронній формі

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування податком на доходи фізичних осіб зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат, у якій за підсумком робочого дня, протягом якого отримано дохід, на підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

Книга ведеться за вибором платника податку в паперовому або електронному вигляді.

У разі обрання ведення Книги в електронній формі необхідно:

- отримати посилені сертифікати відкритих ключів, сформованих акредитованими центрами сертифікації ключів, включених до системи подання податкових документів в електронному вигляді;

- укласти договір про визнання електронних документів з контролюючим органом;

- сформувати заяву на отримання Книги і надіслати її до контролюючого органу за місцем податкового обліку засобами електронного зв'язку з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

Контролюючий орган за місцем податкового обліку реєструє заяву на отримання Книги у реєстрі поданих заяв та протягом 3 робочих днів формує і надсилає приватному підприємцю повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням реєстраційного номера Книги та дати її реєстрації.

Після отримання повідомлення про реєстрацію Книги приватний підприємець здійснює ведення Книги обліку доходів і витрат.

У Книзі в електронному вигляді допускаються виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, в якому відображається від'ємне або позитивне значення.

Записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

Книга зберігається у приватного підприємця протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються підприємцем для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

«Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність» затверджено наказом Міністерство доходів і зборів України від 16.09.2013 № 481.

Дивіденди, нараховані платником єдиного податку з 01.01.2017 за періоди до 2017 року, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 9%

Податковий агент, що нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок і військовий збір із суми такого доходу за його рахунок.

Доходи у вигляді дивідендів остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платнику податку за ставкою, визначеною пп. 167.5.1 та пп. 167.5.2 ст. 167 Податкового кодексу.

Згідно з пп. 167.5.1 ст. 167 Кодексу ставку податку встановлено у розмірі 18 відсотків - для пасивних доходів, крім зазначених у підпунктах 167.5.2 та 167.5.4 ст. 167 Кодексу.

Відповідно до пп. 167.5.2 ст. 167 Кодексу доходи у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами - платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування), оподатковуються за ставкою податку 5 відсотків.

Згідно з пп. 167.5.4 ст. 167 Податкового кодексу, з 01.01.2017 доходи у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, оподатковуються у половинному розмірі ставки, встановленої у п. 167.1 ст. 167 Кодексу, тобто 9 відсотків.

Отже, дохід у вигляді дивідендів, нарахованих суб'єктом господарювання - платником єдиного податку з 1 січня 2017 року за періоди 2013 - 2016 роки, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 9% та військовим збором 1,5%.

Вказаний дохід є об'єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

Зазначена норма передбачена пп. 170.5.4 ст. 170; пп. 168.1.1 ст. 168; пп. 1.2 п. 16 1 підрозд. 10 розд. Податкового кодексу України та роз’яснена в індивідуальній податковій консультації ДФС України від 23.08.2017 №1719/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Внесено зміни до Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства з питань митної справи, податкового, валютного та іншого законодавства

Міністерством фінансів України наказом від 21.07.2017 № 657 затверджено зміни до Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань державної митної справи, податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків - юридичними особами та їх відокремленими підрозділами.

Змінами уточнено вимоги до оформлення акта (довідки) документальної перевірки, а також до змісту такого акта (довідки).

Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 18.08.2017 за №1022/30890.

Наказ МФУ від 21.07.2017 № 657 "Про затвердження Змін до Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань державної митної справи, податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків - юридичними особами та їх відокремленими підрозділами" набирає чинності з дня, що настає за днем його офіційного опублікування.

Затверджено форму акта (довідки) про результати перевірки з питань дотримання платником податків принципу "витягнутої руки" та Вимоги до складення акта (довідки)

Міністерством фінансів України наказом "Про затвердження форми акта (довідки) про результати перевірки з питань дотримання платником податків принципу "витягнутої руки" та Вимог до його (її) складення" від 13.07.2017 № 629 затверджено форму акта (довідки) про результати перевірки з питань дотримання платником податків принципу "витягнутої руки" та Вимоги до складення акта (довідки).

Якщо за результатами перевірки виявлено, що умови контрольованої операції відрізняються від умов, що відповідають принципу "витягнутої руки" (виявлено відхилення ціни, застосованої в контрольованій операції, від звичайної ціни - для контрольованих операцій, здійснених у 2013 - 2014 роках), що призвело до неправильного розрахунку обсягу оподатковуваного прибутку платника податку та/або заниження суми податку, складається акт перевірки, у разі відсутності таких порушень складається довідка.

Акт (довідка) про результати перевірки складається з чотирьох частин: вступної, загальних положень, результатів перевірки платника податків з питань дотримання принципу "витягнутої руки" та висновків.

До акта додаються інформативні додатки. Додатки до акта (довідки) про результати перевірки є його (її) невід'ємною частиною.

Акт (довідка) про результати перевірки складається у двох примірниках, підписується посадовими особами контролюючого органу, які проводили перевірку, та реєструється в контролюючому органі, який проводив перевірку.

Акт (довідка) про результати перевірки протягом двох робочих днів з дати його (її) складення (реєстрації) вручається посадовим особам платника податків або його представникам під розписку.

У разі відмови посадових осіб платника податків або його представників від підписання акта (довідки) про результати перевірки посадовими особами контролюючого органу складається відповідний акт, що засвідчує факт такої відмови.

Один примірник акта (довідки) про результати перевірки з відповідними додатками у день його (її) підписання чи відмови від підписання вручається або надсилається платнику податків чи його представнику.

Наказ МФУ від 13.07.2017 № 629 "Про затвердження форми акта (довідки) про результати перевірки з питань дотримання платником податків принципу "витягнутої руки" та Вимог до його (її) складення" зареєстровано в Міністерстві юстиції 28.07.2017 за № 931/30799.

Наказ № 629 набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Затверджено спрощену податкову декларацію з податку на прибуток підприємств зі ставкою оподаткування 0 відсотків

15 серпня 2017 року набула чинності постанова КМУ від 09.08.2017 №592 «Про затвердження Порядку переходу платників податку на прибуток підприємств до подання спрощеної податкової декларації з такого податку та форму спрощеної податкової декларації з податку на прибуток підприємств, який оподатковується за ставкою 0 відсотків відповідно до пункту 44 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу».

Постановою КМУ №592 затверджено:

- Порядок переходу платників податку на прибуток підприємств до подання спрощеної податкової декларації з такого податку;

- Форму спрощеної податкової декларації з податку на прибуток підприємств, який оподатковується за ставкою 0 відсотків відповідно до пункту 44 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України.

Платники податку на прибуток підприємств, які відповідають критеріям, визначеним п. 44 підрозд. 4 розді. XX "Перехідні положення" Податкового кодексу, і мають право застосовувати ставку податку 0 відсотків, за результатами кожного звітного (податкового) періоду складають спрощену податкову декларацію за встановленою формою та подають її контролюючому органові у строк, встановлений для річного звітного (податкового) періоду.

Тобто, спрощена податкова декларація з податку на прибуток підприємств складається платниками щорічно за результатами кожного звітного (податкового) періоду, в якому застосовується нульова ставка цього податку, за формою, затвердженою постановою № 592.

У разі коли за результатами звітного (податкового) періоду відсутні підстави для застосування ставки податку на прибуток підприємств 0 відсотків, платники податку подають контролюючому органові податкову декларацію в загальному порядку за основною формою, затвердженою наказом МФУ від 20.10.2015 №897 (у редакції наказу МФУ від 28.04.2017 № 467).

Постанова № 592 опублікована в газеті «Урядовий кур'єр» 15.08.2017 року №151.

Зміни до критеріїв блокування реєстрації податкової накладної в ЕРПН

Наказом МФУ від 21.07.2017 № 654 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2017 року № 567» (набрав чинності 12.08.2017 р.) внесено зміни до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджених наказом МФУ від 13.06.2017 року № 567.

Так, моніторинг податкової накладної/розрахунку коригування здійснюється ДФС за такими критеріями:

- обсяг постачання товару/послуги, зазначений у податковій накладній/розрахунку коригування, яка подана на реєстрацію в Реєстрі, у 1,5 разу більший за величину, що дорівнює залишку різниці обсягу придбання на митній території України такого товару/послуги (крім обсягу придбання товарів/послуг за операціями, які звільнені від оподаткування та підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою) та/або ввезення на митну територію України такого товару, зазначеного з 01 січня 2017 року в отриманих податкових накладних/розрахунках коригування, зареєстрованих в Реєстрі, і митних деклараціях, та обсягу постачання відповідного товару/послуги, зазначеного у податкових накладних/розрахунках коригування, зареєстрованих з 01 січня 2017 року в Реєстрі, і переважання в такому залишку (більше 75% загального такого залишку) товарів з кодами згідно з УКТ ЗЕД, які визначаються ДФС, та відсутність товару/послуги, зазначеного/зазначеної в податковій накладній, яка подана на реєстрацію в Реєстрі, в інформації, поданій платником податку за встановленою формою, як товару/послуги, що на постійній основі постачається (виготовляється).

Тобто, з урахуванням змін різниця визначатиметься між обсягами придбання та постачання (раніше різниця визнавалася між обсягом постачання та обсягом придбання).

А при визначенні обсягу постачання враховуються не тільки податкові накладні, але й розрахунки коригування до них. В розрахунку різниці не враховуються обсяги придбаних товарів за звільненими від ПДВ операціями.

Крім, того зміни в пункті 2 «Вичерпного переліку документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» передбачають, що письмові пояснення та копії документів, зазначені у Вичерпному переліку, платник податку повинен подавати до ДФС в електронному вигляді засобами електронного зв’язку.

Тобто, повідомлення для підтвердження реальності операцій по зупиненим податковим накладним / розрахункам коригування в ЕРПН платник ПДВ повинен подавати до ДФС лише в електронному вигляді

 

Наказ №654 опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» від 12.08.2017 №150.

 

 

Умови застосовування нульової ставки податку на прибуток та подання спрощеної податкової декларації

Платники податку на прибуток, які відповідають вимогам, встановленим п. 44 підрозд. 4 розд. XX Податкового кодексу України, з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2021 року можуть застосовувати нульову ставку податку на прибуток із поданням спрощеної податкової декларації.

При переході на нульову ставку податку на прибуток підприємств платники повинні дотримуватись таких умов:

- річний дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період, не повинен перевищувати трьох мільйонів гривень;

- розмір нарахованої за кожний місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) кожному з працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим як дві мінімальні заробітні плати.

Відповідати одному із критеріїв:

- утворені в установленому законом порядку після 1 січня 2017 року;

- діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше трьох років) щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує трьох мільйонів гривень, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду становила від 5 до 20 осіб;

- які були зареєстровані платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до 1 січня 2017 року та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив до трьох мільйонів гривень та середньооблікова кількість працівників становила від 5 до 50 осіб.

Якщо в період застосування нульової ставки платник податку на прибуток у будь-якому звітному періоді досягнув показників щодо отримання щорічного обсягу доходів та середньооблікової кількості працівників або розміру щомісячної заробітної плати працівників, з яких хоча б один не відповідає зазначеним критеріям, то такий платник повинен оподаткувати прибуток, отриманий у такому звітному періоді, за ставкою 18%.

Платники податку, які здійснюють нарахування та виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховують та вносять до бюджету авансовий внесок із податку відповідно до порядку сплати податкового зобов'язання з податку на прибуток при виплаті дивідендів та сплачують податок на прибуток за ставкою 18% за звітний податковий період, у якому здійснювалися нарахування та виплата дивідендів.

Спрощена податкова декларація з податку на прибуток підприємств складається платниками щорічно за результатами кожного звітного (податкового) періоду, в якому застосовується нульова ставка цього податку.

Форму спрощеної податкової декларації з податку на прибуток підприємств, який оподатковується за ставкою 0 відсотків затверджено постановою КМУ від 09.08.2017 №592

У разі відсутності підстав для застосування нульової ставки, платники подають податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за основною формою, затвердженою наказом МФУ від 20.10.2015 № 897 (у редакції наказу МФУ від 28.04.2017 № 467).

Зазначена норма визначена п. 44 підрозд. 4 розд. XX Податкового кодексу України та роз’яснена листом ДФС України від 04.09.2017 р. № 23407/7/99-99-15-02-01-17.

 

Заробітна плата за трудовим договором за основним місцем роботи і за сумісництвом в Податковому розрахунку за формою № 1 ДФ зазначається за ознакою доходу «101»

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту); суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору.

Відповідно до ст. 21 Кодексу законів про працю України, працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Згідно із Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом МФУ від 13.01.15 № 4, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) (п.п. 164.2.1 ст. 164 Податкового кодексу) зазначаються за ознакою доходу «101», як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Отже, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) зазначаються за ознакою доходу «101», як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Враховуючи, що оплата за сумісництвом проводиться за трудовим договором, то суми нарахувань доходів відображаються за ознакою «101» одним рядком сукупно із заробітною платою.

Суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору відображаються за ознакою доходу «102».

Зазначена норма передбачена п.п.164.2.1, 164.2.2 ст. 164 Податкового кодексу України.



ГУ ДФС у Запорізькій області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Просмотров: 463 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вторник, 16.04.2024, 11:56
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Сентябрь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0