Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Сентябрь » 17 » Міндоходів України та Податкова і митна адміністрація Нідерландів підписали Меморандум про взаєморозуміння
17:40
Міндоходів України та Податкова і митна адміністрація Нідерландів підписали Меморандум про взаєморозуміння

Міндоходів України та Податкова і митна адміністрація Нідерландів підписали Меморандум про взаєморозуміння

Вчора у м. Гаазі (Королівство Нідерланди) було підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо технічного співробітництва у 2013-2015 роках між Міністерством доходів і зборів України та Податковою і митною адміністрацією Міністерства фінансів Королівства Нідерланди.

Метою Меморандуму є посилення співробітництва між податковими органами України та Королівства Нідерланди у сфері обміну досвідом з різних питань адміністрування податків, надання технічної та консультативної допомоги, організація спільних навчань та інших заходів.

Під час підписання Меморандуму було затверджено і спільний робочий план на 2013 рік. У рамках виконання цього плану до кінця поточного року відбудеться низка спільних семінарів, під час яких сторони обміняються досвідом щодо боротьби з податковою злочинністю, управління ризиками дотримання податкових зобов’язань, наданням податкових послуг, тощо.

Таким чином підписання Меморандуму сприятиме більш тісному та плідному співробітництву й обміну досвідом Міндоходів з Податковою та митною адміністрацією Нідерландів з метою розвитку Міністерства як сучасної європейської служби доходів.

Майже на 26,2 млн. грн. поповнились місцеві бюджети від туристичного збору

За даними Міндоходів протягом січня- серпня 2013 року до місцевих бюджетів  надійшло 26,15 млн. грн. туристичного збору. Це на 10% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Найбільше надходження туристичного збору  зафіксовано в Автономній Республіці Крим та місті Києві.

Спеціалісти Міндоходів вважають цілком логічним те, що травень- серпень- це найактивніший період туристичного сезону – протягом нього надійшло майже 70 % від усіх надходжень з туристичного збору за вісім місяців 2013 року- а це  понад  18,5 млн. грн.

Фахівці Міндоходів зафіксували найбільші надходження туристичного збору за травень-серпень 2013 року в Автономній Республіці Крим – понад 6 млн. грн. ( це більш ніж третина від надходжень збору по Україні) та місті Києві, який склав 2,7 млн. грн.

Довідково:

Cтаном на 1 липня 2013 року в територіальних органах Міндоходів зареєстровано майже 8 тис. суб’єктів господарювання, які надають послуги з тимчасового проживання (ночівлі). Понад 7 тис. суб’єктів вже сплачують збір до місцевих бюджетів, інші поки, що не приступили до господарської діяльності надання послуги, проте сумлінно легалізували свій вид діяльності.

Власники ліцензій сплатили до бюджету півмільярда гривень за право торгувати алкоголем та тютюном

З початку року 514 млн. грн. сплатили до бюджету власники ліцензій на торгівлю алкоголем та тютюновими виробами. Більшу частку цих платежів складають внески власників дозволів на роздрібний продаж цієї продукції (420 млн. грн.).

За несплату акцизу в поточному році анульовано 54 оптові ліцензії, ще 60 – призупинено. За аналогічні порушення законодавства анульовані більше 17 тисяч роздрібних ліцензій, призупинено – 13,3 тисячі.

Загальна сума штрафів за продаж алкоголю та тютюну неповнолітнім в цьому році склала трохи більше 1 млн. грн.

Всього в Україні протягом 2013 року вироблено 9,9 тис. дал етилового спирту. Дві  третини цих обсягів займає ректифікований спирт. При цьому на тлі скорочення виробництва та споживання лікер о-горілчаної та тютюнової продукції сплата акцизного податку зросла від рівня минулого року на 1,6 млрд. грн. – до 17 млрд. грн.

Як відзначають у Міндоходів, нова система сплати акцизного податку сприяла детінізації ринку підакцизних товарів та виведенню у легальну площину значної частини продукції.

Нагадаємо, з 1 вересня 2013 року запроваджено марки акцизного податку нового зразка для алкогольних  напоїв та тютюнових виробів із посиленим захистом від підробки, що дозволить посилити державний контроль за обігом алкоголю та тютюнових виробів, а також захистити життя та здоров’я громадян.

Майже 740 декалітрів фальсифікованого алкоголю вилучили оперативники Міндоходів

Співробітниками Міністерства доходів і зборів під час оперативних заходів викрито групу осіб, які виробляли алкогольний фальсифікат та реалізовували його у  Херсонській та Миколаївській областях.

Всього вилучено майже 740 дал. підакцизних товарів загальною сумою понад півмільйона гривень.

На підставі ухвал суду оперативники Міндоходів спільно з співробітниками управління ДСБЕЗ УМВС України в Херсонській області провели 15 обшуків. У результаті яких виявлено та припинено діяльність трьох підпільних цехів із незаконного виробництва фальсифікованих алкогольних напоїв.

Організатором виготовлення зі спирту різноманітних алкогольних напоїв (горілки та коньяку) був 52-річний мешканець м. Херсон. Маючи авто, він розвозив спирт на «точки», а вже там додавалися харчові есенції, ароматизатори «Шоколад», «Дюшес», «Мед», «Абрикос», барвники та реалізовувалися готові напої. Зберігалася «оковита», як правило, в гаражах та підвальних приміщеннях, реалізовувалася за зниженими цінами, однак загрозу для здоров’я людей становила чималу.

Наразі справа знаходиться в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Херсонській області.

Відомості про вчинення кримінального правопорушення за фактом незаконного виготовлення фальсифікованих підакцизних товарів внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що кваліфікується за ч.3 ст.204 КК України.

Загалом з початку року оперативники Міністерства доходів і зборів України вилучили з незаконного обігу понад 93 тис. дал. спирту вартістю понад 35 млн. грн., більше 147 тис. дал. фальсифікованих алкогольних напоїв на суму 74 млн. грн. Викрито 130 підпільних цехів з виробництва фальсифікату. Відкрито 396 кримінальних проваджень у галузі обігу підакцизних товарів.

Міндоходів видає тимчасові довідки щодо сплати утилізаційного збору

Міністерство доходів і зборів України своїм листом від 13 вересня 2013 року рекомендує митницям Міндоходів видавати тимчасові довідки про сплату або звільнення від сплати екологічного податку за транспортні засоби.

Форма довідки про сплату податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та форма довідки про звільнення від сплати цього податку встановлюється Кабінетом Міністрів України та є документами суворої звітності. Міністерством розроблено та оприлюднено на офіційному Веб-порталі проект рішення Уряду про затвердження форм довідок: http://minrd.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2013-rik/110392.html

Разом з тим, зважаючи на тривалість строку виготовлення бланків суворої звітності та з метою недопущення затримок в реєстрації транспортних засобів і напруги серед осіб, які ввезли їх на митну територію України, Міністерство рекомендує митницям Міндоходів видавати тимчасові довідки за формою, оприлюдненою на офіційному сайті із застосуванням в якості номера довідки номера митної декларації, а також інформувати вказаних осіб, що довідки будуть замінені в місячний термін після оприлюднення Міністерством інформації про початок обміну.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2013 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України від 04.07.2013 №422-VII „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм”.

Також Податковим кодексом встановлено, що у разі пропуску транспортного засобу (кузов) або партії транспортних засобів (кузови) на митну територію України контролюючий орган оформлює та видає на кожний транспортний засіб особі, яка ввозить на митну територію України такий транспортний засіб, довідку про сплату або про звільнення від сплати податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів для подальшої передачі її майбутньому власнику транспортного засобу.

Близько 56 % спрощенців в Україні обирають другу групу

Майже  1 млн. 255 тис. фізичних осіб-підприємців в Україні обрали спрощену систему оподаткування. У порівнянні з минулим роком їх кількість зросла на 58 тис. осіб.

Фахівці Міндоходів зазначають, що хоча зростання з першого погляду є незначним, але є стабільнім. З кожним місяцем кількість фізичних осіб, які працюють за спрощеною системою впевнено зростає.

Так, першу групу обрали 271 тис. осіб (21,5 % від загальної кількості); другу- 698 тис. осіб (55,6%); третю группу- 286 тис. осіб (22,8%), п’яту групу- 263 особи (0,02%).

З початку введення спрощеної системи оподаткування постійно проводиться аналіз практики її застосування, аналізуються звернення від платників податків, на підставі яких формуються пропозиції щодо удосконалення норм Податкового кодексу.

Одним з таких позитивних зрушень є запровадження для платників спрощеної системи оподаткування, які обрали другу групу, замість податкового звітного періоду – календарний квартал – календарний рік, враховуючи, що платники другої групи складають найбільший відсоток платників спрощеної системи оподаткування.

Нагадаємо, що до другої групи належать фізичні особи-підприємці, обсяг доходів яких не перевищує 1 млн. грн. та мають право наймати одночасно не більше 10 працівників.

З метою підвищення рівня адміністрування та поліпшення ефективності роботи в другій половині поточного року в Міндоходів планується ряд інноваційних впроваджень, яки сприятимуть оптимізації процесів:

-введення електронної книги обліку доходів і витрат. Тобто платники при отриманні електронного ключа матимуть можливість в електронному форматі вести книгу  та автоматично заповнювати на підставі  даних книги податкову звітність, яку можна направляти в он-лайн режимі до податкового органу;

- можливість подання заяви платниками про перехід на спрощену систему оподаткування в електронному вигляді.

Завдяки ініціативам, які втілює Міндоходів спостерігається  позитивна динаміка щодо кількості підприємців-спрощенців та стабільного росту бюджетних надходжень.

Так, місцеві бюджети за 8 місяців 2013 року отримали 3,3 млрд. грн., що на 1,06 млрд. грн. більше ніж у минулому році.

Особливості реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків

Взяттю на облік або реєстрації в органах Міндоходів підлягають всі платники податків. Фізичні особи – платники податків реєструються у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр).

Реєстрація фізичних осіб у Державному реєстрі здійснюється з метою єдиного державного обліку фізичних осіб, які зобов'язані сплачувати податки, що є основним джерелом наповнення Державного бюджету України. Обов’язковість сплати податків кожним та контроль за такою сплатою є умовою економічної стабільності держави та забезпечення соціальних видатків.

Облік платників податків у Державному реєстрі ведеться за податковими номерами.

Податковим кодексом України збережено право фізичних осіб – платників податків відмовитись від прийняття реєстраційного номера облікової картки з релігійних переконань, удосконалено альтернативну форму обліку таких платників податків.

Облік фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та надали до територіального органу доходів і зборів Повідомлення, ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру за прізвищем, ім'ям, по батькові та серією і номером паспорта без використання реєстраційного номера облікової картки платника податків. У паспортах зазначених осіб територіальними органами доходів і зборів ставиться відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.

Загальні положення щодо обліку платників податків регулюються ст.63 Податкового кодексу України, а формування та ведення Державного реєстру – ст.70 цього Кодексу.

Розроблено відеоінструкцію з самостійної генерації ключів підписувачем

Шановні клієнти АЦСК ІДД!

Нашим центром створено інформаційний відеоматеріал щодо самостійної генерації ключів підписувачем за допомогою надійного засобу електронного цифрового підпису – «ІІТ Користувач ЦСК–1».

Даний відеоматеріал буде корисним для посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної форми власності, які розглядають можливість отримання послуг електронного цифрового підпису від АЦСК ІДД та відповідно до постанови КМУ від 28 жовтня 2004 року №1452 здійснюють генерацію особистих та відкритих ключів безпосередньо в установі.

Переглянути відеоматеріал можна тутhttp://www.youtube.com/watch?v=TXqhbBwU2tk

Офіційний інформаційний ресурс АЦСК ІДДhttp://www.acskidd.gov.ua

Строки сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності

Юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які провадять торговельну діяльність у пунктах продажу товарів; надають платні побутові послуги; здійснюють торгівлю валютними цінностями у пунктах обміну іноземної валюти та діяльність у сфері розваг, зобов’язані сплачувати збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

З метою здійснення такої діяльності суб’єкт господарювання повинен придбати торговий патент. Для цього необхідно подати до територіального органу Міндоходів за місцем сплати збору заявку на придбання патенту.В залежності від виду діяльності, Податковим кодексом України встановлено різні строки сплати збору:

- за провадження торговельної діяльності (крім торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту), діяльності з надання платних послуг, здійснення торгівлі валютними цінностями – щомісяця не пізніше 15 числа, який передує звітному місяцю;

- за провадження торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту сплата збору здійснюється не пізніше як за один календарний день до початку провадження такої діяльності;

- за здійснення діяльності у сфері розваг – щоквартально не пізніше 15 числа місяця, який передує звітному кварталу.

Під час придбання торгового патенту суб’єкт господарювання вносить суму збору за один місяць (квартал). На суму збору, сплачену під час придбання торгового патенту, зменшується сума збору, яка підлягає внесенню в останній місяць (квартал) його дії. Платники збору можуть здійснити сплату збору авансовим внеском до кінця календарного року.

Суми збору, не сплачені в установлені строки, вважаються податковим боргом і стягуються до бюджету згідно з положеннями Податкового кодексу.

У разі невнесення  суб’єктом господарювання збору у встановлений строк, дія патенту анулюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулося таке порушення.

Порядок придбання торгового патенту та строки сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності визначені ст. 267 розд. XII ПКУ.

Як заповнювати Декларацію з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами

Міністерством доходів і зборів України розроблено зразки заповнення форм Декларації з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами та Уточнюючої декларації з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами.

Ознайомитися зі зразками заповнення форм Декларації з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами та Уточнюючої декларації з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативамиплатники податку можуть за електронною адресою: http://minrd.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/62807.html

Нагадаємо, що 20 серпня 2013 року набрав чинності наказ Міністерства доходів і зборів України №288 від 19.07.2013 «Про затвердження форм звітності з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами та порядку їх заповнення», зареєстрований Міністерством юстиції України 09 серпня 2013 року за №1372/23904.

Просмотров: 953 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Четверг, 25.04.2024, 14:30
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Сентябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0