Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Март » 6 » Хто здійснює нарахування авансових внесків єдиного податку для ФОП першої і другої групи та на підставі яких документів?
23:51
Хто здійснює нарахування авансових внесків єдиного податку для ФОП першої і другої групи та на підставі яких документів?

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється органами державної податкової служби на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності (п.295.2 ст.295 ПКУ).

Наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2011 № 1688 «Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27.12.2011 за №1533/20271, затверджено податкову декларацію платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця, в якій фінансові показники зазначаються у гривнах.

Отже, оскільки нарахування авансових внесків для фізичних осіб - підприємців - платників єдиного податку першої або другої групи здійснюється органами державної податкової служби на підставі заяв таких платників, то вищезазначені платники сплачують нарахований органом ДПС авансовий внесок по єдиному податку в гривнах з копійками, а при заповненні податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця сума авансового внеску проставляється у гривнях, без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

 

Яка ставка єдиного податку застосовується ФОП – платниками єдиного податку, які віднесені до першої або другої групи, якщо діяльність здійснюється на території однієї сільської, селищної або міської ради, але не за місцем податкової адреси?

 

Відповідно до ст. 42 глави 4 Господарського Кодексу України від 16.01.03 № 436-ІУ підприємництво як вид господарської діяльності включає в себе безпосередньо самостійну, систематичну, на власний ризик господарську діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.
Спрощена система оподаткування для фізичних осіб – підприємців - платників єдиного податку регулюється главою 1 розділу ХІУ Податкового кодексу України від 02.12.10 №2755-УІ ( далі - Кодекс).

До першої групи платників єдиного податку відносяться - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 150000 гривень.

До другої групи платників єдиного податку - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:
не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, обсяг доходу не перевищує 1000000 гривень.

Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005). Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи.

Відповідно до статті 293 Кодексу ставки єдиного податку встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

1)                             для першої групи платників єдиного податку - у межах від 1 до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати;

2)                             для другої групи платників єдиного податку - у межах від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності (підпункт 293.6 статті 293 Кодексу).

У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної або міської ради застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений цією статтею для відповідної групи таких платників єдиного податку (підпункт 293.7 статті 293 Кодексу).

Фізична особа – підприємець до податкового органу за своєю податковою адресою подає заяви, звітність, отримує довідки, сплачує податки, тобто податкова адреса безпосередньо пов’язана з діяльністю підприємця, при цьому господарську діяльність вона може здійснювати на свій вибір за межами сільської, селищній, місцевій раді, в якій розташована її податкова адреса, в цьому випадку сплачується максимальний розмір ставки єдиного податку.

Просмотров: 842 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 29.03.2024, 17:44
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Март 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0