Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2016 » Август » 1 » Хто є платником податку на нерухоме майно, якщо нерухомість перебуває у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох фізичних
21:39
Хто є платником податку на нерухоме майно, якщо нерухомість перебуває у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох фізичних

Хто є платником податку на нерухоме майно, якщо нерухомість перебуває у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох фізичних осіб?

 

Визначення платників податку на нерухомість у разі перебування об'єктів житлової або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох фізичних осіб здійснюється наступним чином:

- якщо об'єкт житлової або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

- якщо об'єкт житлової або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою;

- якщо об'єкт житлової або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

 

Яким чином визначаються ставки податку на нерухоме майно для фізичних осіб?

 

Оскільки податок на нерухоме майно належить до місцевих податків, то ставки податку встановлюються рішеннями сільської, селищної, міської ради залежно від місця розташування та типів таких об’єктів нерухомості, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

У місті Запоріжжі рішенням Запорізької міської ради від 28 січня 2015 року № 5 встановлені такі ставки податку на 2015 рік :

- для нежитлової нерухомості - 0,5%  мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року  за 1 кв. м., тобто розмір податку становить 6 грн. 09 коп. за 1 кв. м,  (1218 грн. х 0,5%),

- для житлової нерухомості - 2% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року  за 1 кв. м,  тобто податок становить 24 грн 36 коп. за 1 кв. м,   (1218 грн. х 2%).

 

Чи встановлені для фізичних осіб пільги для бази оподаткування при сплаті податку на нерухомість?

 

Податок на нерухоме майно належить до місцевих податків, тому пільги з податку встановлюються рішеннями сільської, селищної, міської ради залежно від місця розташування та типів таких об’єктів нерухомості.

Пільги для бази оподаткування при сплаті податку на нерухомість передбачаються тільки для фізичних осіб.

У м. Запоріжжі рішенням Запорізької міської ради від 28 січня 2015 року №5, для фізичних осіб пільги зі сплати податку за житлову нерухомість встановлені в наступних розмірах:

- для квартири/квартир незалежно від їх кількості база оподаткування зменшується на 120 кв. метрів;

- для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості база оподаткування зменшується на 250 кв. метрів);

- у разі одночасного перебування у власності фізичної особи квартири/квартир та житлового будинку/будинків база оподаткування зменшується на  370 кв. м.

Тобто податок сплачується у разі перевищення загальної площі квартири понад 120 кв. метрів,

  - житлового будинку понад 250 кв.м, а у разі одночасного перебування у власності квартири та житлового будинку, то під оподаткування попадає площа, що перевищує 370 кв.м.

Для об’єктів нежитлової нерухомості пільги до бази оподаткування не передбачаються і обчислення суми податку здійснюється виходячи із загальної площі кожного об’єкта нежитлової нерухомості та ставки податку.

 

Чи передбачені випадки коли пільги з податку на об’єкти житлової нерухомості не застосовуються?

 

Так, такі випадки є.

Пільги з податку на нерухоме  майно, що сплачується на території міста Запоріжжя з об’єктів житлової нерухомості не надаються на:

-об’єкти оподаткування, якщо площа таких об’єкта перевищує п’ятикратний розмір  неоподатковуваної площі;

-об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів, тобто якщо фізичні особи здають об’єкти житлової нерухомості в оренду, лізинг, позичку або використовують у підприємницькій діяльності.

 

Чи передбачені пільги з податку на об’єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб?

 

Рішенням Запорізької міської ради від 28 січня 2015 року №5, пільга з податку, що сплачується на території міста Запоріжжя надається на наступні об’єкти нежитлової нерухомості:

гаражі, сараї, склади, хліви, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, котельні, бойлерні, підвали.

 

 

Яким чином фізична особа може звірити дані про об’єкти нерухомості?

 

Фізичні особи мають право звернутися з письмовою заявою до фіскальних органів за місцем проживання або реєстрації для проведення звірки даних щодо об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміру загальної площі об’єктів нерухомості, права на користування пільгою.

У разі  виявлення  розбіжностей  між  даними  фіскальних органів та даними, підтвердженими фізичною особою на підставі оригіналів документів на право власності, проводиться перерахунок суми податку і надсилається нове податкове повідомлення-рішення, а попереднє вважається скасованим.

 

Як обчислюється податок на нерухоме майно у разі зміни власника об’єкта нерухомого майна?

 

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня звітного року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника-починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

Фіскальний орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід власності.

 

 Як сплачують податок на нерухоме майно фізичні особи?

 

Податкові повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються фізичним особам  за місцем їх реєстрації  до 1 липня року, що настає за базовим податковим роком, тобто до 1 липня року поточного року.

Податкове зобов’язання за звітний рік сплачується фізичними особами – протягом 60  днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

 

Як визначається база оподаткування податком на нерухоме майно для юридичних осіб?

 

     Базою оподаткування податком на нерухоме майно для юридичних осіб є загальна площа об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток, що перебувають у власності юридичних осіб.

     Тобто база оподаткування для фізичних і юридичних осіб ідентичні.

 Але на відміну від фізичних осіб, база оподаткування об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, обчислюється юридичними  особами самостійно виходячи із загальної площі кожного окремого об'єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об'єкт.

 

 

         Чи підлягає оподаткуванню військовим збором сума доходу, отриманого  фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності?

     Отже, фізичні особи – підприємці, крім тих що обрали спрощену систему, за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір в розмірі 1,5 відсотки чистого оподатковуваного доходу, відображають в річній податковій декларації та сплачують в терміни передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб за відповідний період.

         Чи підлягає оподаткуванню військовим збором сума соціальної допомоги по вагітності та пологах?

     Оскільки сума соціальної допомоги по вагітності та пологах, яку отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, не включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, така сума не підлягає оподаткуванню військовим збором.

         Який порядок подання звітності та сплати військового збору у разі зміни суб’єктом господарювання протягом бюджетного року місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району?

         У разі зміни місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, суб’єкт господарювання до закінчення поточного бюджетного року подає звітність та сплачує військовий збір за попереднім місцезнаходженням.

         У яких випадках фізична особа-підприємець повинна подавати податкову декларацію з плати за землю?

         Фізична особа – підприємець подає до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю, якщо земельна ділянка використовується для провадження господарської діяльності (магазин, СТО тощо) на підставі права власності на земельну ділянку, права постійного користування та права оренди земельної ділянки, оформлених на фізичну особу – підприємця.
         Якщо зазначені документи, оформлені на фізичну особу, то нарахування плати за землю (земельного податку або орендної плати) здійснює контролюючий орган, який видає платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення плати за землю за встановленою формою, у тому числі якщо така особа використовує вказані земельні ділянки для провадження господарської діяльності.
         Крім того, контролюючий орган здійснює нарахування земельного податку фізичній особі у разі використання нею земельної ділянку (у тому числі для провадження господарської діяльності), на яку відсутні відповідні документи. В такому випадку нарахування грошових зобов’язань з плати за землю здійснюється контролюючим органом на підставі інформації, наданої відповідними територіальними органами Держгеокадастру та Укрдержреєстру. 

         З якого часу підприємства, установи і організації, які здійснюють управління багатоквартирними будинками (ОСББ, ЖБК тощо) або яким передано на баланс житлові будинки (права власності на будівлі немає), повинні сплачувати земельний податок, якщо правовстановлюючі документи на земельну ділянку не оформлені?

         Обов’язок зі сплати земельного податку у підприємств, установ і організацій, які здійснюють управління багатоквартирними будинками (ОСББ, ЖБК тощо) або яким передано на баланс житлові будинки (права власності на будівлі немає), за земельні ділянки під таким нерухомим майном, виникає з моменту державної реєстрації права на таку земельну ділянку.
         Юридичним особам, які не оформили відповідно до законодавства право власності або користування землею, необхідно звернутися до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для оформлення та реєстрації відповідних прав на такі земельні ділянки.
         Підтвердження розміру площ земельних ділянок, що перебувають у власності юридичних осіб або у користуванні, розподілу серед власників землі та землекористувачів та розміру нормативної грошової оцінки здійснюється відповідними територіальними органами Держгеокадастру за місцем розташування земельних ділянок.
         Слід зазначити, що використання земельної ділянки без оформлення відповідного права є порушенням земельного законодавства.

                   На яку адресу контролюючі органи надсилають фізичним особами податкові повідомлення-рішення про сплату земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та/або комунальної власності?

         Контролюючі органи надсилають податкове повідомлення-рішення про сплату земельного податку і орендної плати за земельні ділянки державної та/або комунальної власності на податкові адреси (адреси проживання) фізичних осіб.

          Інформацію, необхідну контролюючим органам для обчислення і справляння плати за землю, зокрема місце проживання землевласника або землекористувача, надають Держгеокадастр та Мін’юст.

Просмотров: 557 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Пятница, 19.04.2024, 22:31
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Август 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0