Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Декабрь » 17 » Чи є об’єктом оподаткування ПДВ операції з постачання резидентом - платником ПДВ послуг з ремонту суден, що ввезені на митну територію Украї
23:50
Чи є об’єктом оподаткування ПДВ операції з постачання резидентом - платником ПДВ послуг з ремонту суден, що ввезені на митну територію Украї

Чи є об’єктом оподаткування ПДВ операції з постачання резидентом - платником ПДВ послуг з ремонту суден, що ввезені на митну територію України для такого ремонту, та тих, що знаходяться на митній території України?

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ст. 185 р. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі - ПКУ) об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Згідно із пп. «г» пп. 186.2.1 п. 186.2 ст. 186 р. V ПКУ місцем постачання послуг є місце фактичного постачання послуг, пов’язаних з рухомим майном, зокрема, послуг із виконання ремонтних робіт і послуг із переробки сировини, а також інших робіт і послуг, що пов’язані з рухомим майном.

Згідно із пп. «б» пп. 195.1.3 п. 195.1 ст. 195 ПКУ послуги, що передбачають роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт та вивезеним за межі митної території України платником, що виконував такі роботи, або отримувачем – нерезидентом, підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 0%.

До робіт з рухомим майном належать роботи з переробки товарів, що можуть включати власне переробку (обробку) товарів - монтаж, збирання, монтування та налагодження, у результаті чого створюються інші товари, у тому числі постачання послуг з переробки давальницької сировини, а також модернізацію та ремонт товарів, що передбачає проведення комплексу операцій з частковим або повним відновленням виробничого ресурсу об’єкта (або його складових частин), визначеного нормативно-технічною документацією, у результаті виконання якого передбачається поліпшення стану такого об’єкта;

Таким чином, операції з постачання резидентом - платником ПДВ послуг із ремонту суден, що знаходяться на митній території України, іншому резиденту підлягають оподаткуванню ПДВ в загальновстановленому порядку за основною ставкою.

Операції з постачання резидентом - платником ПДВ послуг з ремонту суден, що ввезені на митну територію України для такого ремонту, підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 0%.

За яких умов операції з постачання товарів для заправки або забезпечення повітряних суден підлягають оподаткуванню за ставкою 0%?

 Відповідно до пп.„б” пп.195.1.2 п. 195.1 ст. 195 р. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями операції з постачання товарів для заправки або забезпечення повітряних суден оподатковуються за нульовою ставкою, якщо:

виконують міжнародні рейси для навігаційної діяльності чи перевезення пасажирів або вантажів за плату;

 - входять до складу Повітряних Сил України та відправляються за межі повітряного кордону України, у тому числі у місця тимчасового базування.

За якою ставкою ПДВ оподатковуються операції з постачання послуг щодо обслуговування повітряних суден, які виконують міжнародні рейси?

Відповідно до пп.«в» пп.195.1.3 п.195.1 ст.195 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі – ПКУ) постачання послуг з обслуговування повітряних суден, що виконують міжнародні рейси оподатковуються за нульовою ставкою.

До послуг з обслуговування повітряних суден, які виконують міжнародні рейси, відносяться послуги, які комплексно необхідні та безпосередньо пов’язані з виконанням міжнародного рейсу, а саме:
обслуговування повітряних суден та пасажирів в аеропорту (посадка-зліт повітряного судна, обслуговування пасажирів в аеровокзалі, забезпечення авіаційної безпеки, наднормативна стоянка повітряного судна);

послуги з наземного обслуговування повітряних суден та пасажирів в аеропортах;

оренда аеропортових приміщень у частині використання для обслуговування міжнародних рейсів (офіси, стійки реєстрації та інші службові приміщення, які орендуються авіаперевізниками, що виконують міжнародні рейси);

послуги персоналу з обслуговування повітряних суден.

 

За якою ставкою оподатковуються операції з постачання товарів для заправки або забезпечення морських суден?

Згідно із п. 194.1 ст. 194 Податкового кодексу України від 02.12.2010

№ 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) операції, зазначені у ст. 185 ПКУ, крім операцій, що не є об’єктом оподаткування, звільнених від оподаткування, та операцій, до яких застосовується нульова ставка, оподатковуються за ставкою, зазначеною в підпункті ”а” п. 193.1 ст. 193 ПКУ, яка є основною.

Водночас пунктом 10 підр. 2 р. ХХ ПКУ передбачено, що за податковими зобов’язаннями з ПДВ, що виникли:

з 1 січня 2011 року до 31 грудня 2013 року включно ставка податку становить 20 відсотків;

з 1 січня 2014 року - 17 відсотків.

Відповідно до п.п. 195.1.2 п. 195.1 ст. 195 ПКУ за нульовою ставкою оподатковуються операції з постачання товарів для заправки або забезпечення морських суден, що:

використовуються для навігаційної діяльності, перевезення пасажирів або вантажів за плату, промислової, риболовецької або іншої господарської діяльності, що провадиться за межами територіальних вод України;

використовуються для рятування або подання допомоги в нейтральних або територіальних водах інших країн;

входять до складу Військово-Морських Сил України та відправляються за межі територіальних вод України, у тому числі на якірні стоянки.

У грудні платники отримають рекордну суму ПДВ в автоматичному режимі

У грудні поточного року в автоматичному режимі буде відшкодовано 2,4 млрд. грн. податку на додану вартість. Саме на цю суму сформовані Міндоходів реєстри на відшкодування були направлені до Держказначейства. Такий обсяг бюджетної компенсації стане рекордним за весь період дії механізму автоматичного відшкодування.

Загалом, за 2013 рік в автоматичному режимі планується відшкодувати 24,2 млрд.грн., що на 4,5 відс. більше ніж у попередньому році, та на 52,2 відс. більше ніж у 2011 році.

За статистикою Міндоходів, за 11 місяців поточного року ПДВ-автомат у розмірі 21,8 млрд. грн. отримали 486 платників. Порівняно з січнем 2013 року обсяг автовідшкодування збільшився більш ніж на третину – з 1,6 млрд. грн. до 2,1 млрд. грн.

Також нагадаємо, що, починаючи з 1 січня 2014 року, для платників податку, які матимуть позитивну податкову історію, термін проведення камеральної перевірки буде скорочено. Для цих платників камеральна перевірка податкової звітності буде проводиться протягом п'яти календарних днів з дня подання податкової декларації.

До завершення звірки даних про об’єкти житлової нерухомості залишилося 12 календарних днів

Власники об’єктів житлової нерухомості можуть здійснювати звірку даних про об’єкти житлової нерухомості та розміри їх житлової площі до 31 грудня 2013 року (включно). Звірка даних здійснюється на підставі оригіналів документів про право власності на об’єкти житлової нерухомості та про житлову площу таких об’єктів.

Платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки надано право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру житлової площі об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

Звірка даних допоможе уникнути непорозумінь при нарахуванні суми податку у наступному році.

Нагадаємо, що з 1 січня 2014 року житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб обкладатиметься податком.

Об’єкти оподаткування, ставки та порядок сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки визначені у ст.265 Податкового кодексу України (із змінами, внесеними Законом України від 04.07.2013 р. № 403-VII).

20 грудня 2013 року – останній день подання декларації з ПДВ за листопад

Суб’єкти господарювання, які звітують з ПДВ помісячно податкову декларацію за листопад 2013 року повинні подати до 20 грудня 2013 року включно. Водночас, останнім днем сплати суми податкового зобов’язання, зазначеної у поданій податковій декларації, буде 30 грудня 2013 року.

Тобто, платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації.

Нагадуємо, що разом із декларацією потрібно подати копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді за листопад 2013 року.

Платники ПДВ, які звітують поквартально також повинні щомісячно (в терміни, що передбачені для подання податкової звітності – календарний місяць) подавати копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді. За листопад 2013 року – до 20 грудня 2013 року включно.

Відповідна норма визначена п.49.18 ст.49 та п.57.1 ст. 57 розділу II, п.201.15 ст.201 розділу V Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями.

Оподаткування майна, яке переходить у власність банку за рішенням суду

Якщо за рішенням суду з фізичної особи стягнуто нерухоме майно в рахунок погашення заборгованості за кредитом шляхом визнання на таке майно права власності за банком, слід вважати, що за рішенням суду фізична особа відчужила (продала) власне майно. При цьому фізична особа (відчужувач) повинна відобразити такий дохід у річній податковій декларації та самостійно визначити та сплатити суму податку на доходи фізичних осіб.

У свою чергу, банк у разі оприбуткування на баланс нерухомого майна має відобразити у податковому розрахунку форми 1-ДФ за ознакою «104» дохід від відчуження фізичною особою майна за рішенням суду.

Детальніше про питання щодо оподаткування майна, яке переходить у власність банку за рішенням суду за невиконання зобов’язань боржника за кредитним договором дізнайтеся вУзагальнюючій податковій консультації щодо оподаткування майна, яке переходить у власність банку за рішенням суду при зверненні стягнення фінансовою установою на майно майнового поручителя за невиконання зобов’язань боржника за кредитним договором, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 22.11.2013  № 702. 

Пересилання алкогольних напоїв в міжнародних поштових відправленнях заборонене

Забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових та експрес-відправленнях товарів, що підпадають під визначення 1- 24 груп Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, які переміщуються (пересилаються) на адресу громадян, крім продуктів харчування загальною вагою не більше 10 кілограмів в упаковці виробника.  

Зокрема, до таких товарів відносяться живі тварини, зернові культури, алкогольні і безалкогольні напої та оцет, тютюн і промислові замінники тютюну та інші.

Дана норма визначена п. 6 ч. 1 ст. 235 Митного кодексу України від 13.03.2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями.

З 2014 року платники з позитивною податковою історією отримуватимуть відшкодування ПДВ за 11 робочих днів

З 1 січня 2014 року підприємства з позитивною податковою історією отримають можливість проходити прискорену процедуру відшкодування податку на додану вартість. Для них термін камеральної перевірки, що є обов’язковим елементом процедури відшкодування ПДВ,  буде скорочено з 20 до 5 днів.

Міністерство доходів і зборів підготувало проект наказу, яким визначається порядок та критерії, за якими підприємствам буде присвоюватися  статус платника з позитивною податковою історією.

Міндоходів планує надавати відповідний статус за результатами автоматизованого аналізу податкової звітності до 1 числа кожного звітного (податкового) місяця, починаючи з 2014 року. Зараз фахівці Міністерства завершують розробку програмного забезпечення, яке в автоматичному режимі  визначатиме відповідність наданих звітів критеріям, затвердженим Податковим Кодексом та постановою Кабінету Міністрів.

Зокрема, право на отримання «позитивного» статусу матимуть платники ПДВ, які протягом останніх трьох років декларували суми бюджетного відшкодування, забезпечують своєчасне подання звітності та не мали випадків анулювання реєстрації платника ПДВ.

Окрім цього, претенденти на цей статус мають  відповідати  критеріям, необхідним для автоматичного відшкодування податку на додану вартість. Нагадаємо, такі суб’єкти господарювання мають регулярно подавати звітність, не перебувати у процедурі банкрутства, не мати податкового боргу та платити своїм найманим працівникам щонайменше дві з половиною мінімальних зарплати.

За оцінками фахівців Міндоходів, виокремлення підприємств з позитивною податковою історією сприятиме спрощенню адміністрування податків для сумлінних платників та підвищенню ефективності системи відшкодування ПДВ в цілому.

Міндоходів не перевірятиме малий та середній бізнес у 2014 році

Мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу буде подовжено у 2014 році. Про це заявив Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко сьогодні, 11 грудня, під час зустрічі з більше ніж 400 підприємцями та експертами, присвяченій обговоренню питань спрощеної системи оподаткування.

„Мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу буде подовжено. Ця ініціатива була висунута бізнесом, і ми її підтримали. Впевнений, що цей крок надасть підприємцям, які працюють на спрощеній системі оподаткування, стимули для зростання та розвитку, що, у свою чергу, сприятиме збільшенню відрахувань до бюджету”, – наголосив Олександр Клименко.

Міністр також підкреслив, що спрощена система оподаткування виправдала себе як з точки зору зростання підприємницької ініціативи, так і з точки зору надходжень до бюджету.

За словами Міністра, сьогодні на спрощеній системі працюють майже 1,5 млн. суб’єктів господарювання. Тільки за останній рік новими платниками єдиного податку стали  більше 62 тисяч підприємців. Найбільш інтенсивно -  на 23% -  протягом року збільшувалася кількість підприємців третьої групи, на якій зараз працюють майже 300 тисяч платників.

„Враховуючи ті побоювання, які висловлював бізнес під час податкового майдану, вважаю це показовим результатом вірності прийнятих два роки тому рішень. І хоча податки і збори від малого і середнього бізнесу сьогодні забезпечують біля  2% від загальних надходжень до бюджету,  ми високо цінуємо ваш внесок в національну економіку ”, – зазначив Олександр Клименко.

Міністр запевнив, що робота над дерегуляцією, спрощенням податкових і митних процедур для малого і середнього бізнесу продовжиться й у наступному році.

Зокрема, з 2014 року підприємці, що працюють на спрощеній системі оподаткування, отримають можливість ведення в електронному вигляді книг обліку доходів і  витрат. Це дозволить автоматично,  на  підставі даних  книги  подавати податкову звітність в режимі  онлайн. Окрім цього, з 1 січня підприємці - «спрощенці»  першими зможуть оцінити переваги такої новації як сервіс електронних перевірок. Ця процедура дозволить проводити аудит бухгалтерської звітності дистанційно, не відволікаючи підприємця від його основної діяльності.  З 2015 року цю можливість отримають всі представники малого та середнього бізнесу, а з 2016 року – й інші платники податків

Просмотров: 1337 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Четверг, 28.03.2024, 12:27
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Декабрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0