Запорожский Городской Союз Предпринимателей "Ника"

Главная » 2013 » Февраль » 27 » 1 березня 2013 року – останній день подання декларації «єдинниками» першої групи
21:35
1 березня 2013 року – останній день подання декларації «єдинниками» першої групи

1 березня 2013 року – останній день подання декларації «єдинниками» першої групи

 

 

Для суб’єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності та обрали для себе першу групу, останнім днем подання податкової декларації за 2012 рік є 1 березня 2013 року. У декларації відображаються обсяг отриманого доходу за минулий рік та щомісячні авансові внески, які сплачуються не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Зауважимо, що така декларація подається, якщо платник єдиного податку не допустив протягом року перевищення встановленого обсягу доходу та самостійно не перейшов на сплату єдиного податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку ІІ або ІІІ групи. У разі, якщо такі зміни відбулися, строки подання декларації змінюються на квартальні. А саме, платник податку подає декларацію щоквартально протягом 40 календарних днів після останнього календарного дня звітного кварталу.

Податкова декларація подається до органу державної податкової служби за місцем податкової адреси.

Нагадуємо, що до першої групи платників єдиного податку, відносяться ФОП, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках,  надання побутових послуг населенню. Обсяг доходу не перевищує 150 000 грн протягом року.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлені гл. 1 Розділу XIV Податкового кодексу України. 

 

 

Торгуєте валютними цінностями – сплатіть збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності

 

Юридичні особи та фізичні особи – підприємці, які надають побутові послуги, реалізують товари у пунктах продажу, здійснюють торгівлю валютними цінностями та діяльність у сфері розваг, зобов’язані сплачувати  збір за провадження  деяких  видів  підприємницької  діяльності (далі – Збір).

З метою здійснення такої діяльності суб’єкт господарювання повинен придбати торговий патент. Для цього необхідно подати до органу ДПС за місцем сплати збору заявку на придбання патенту. Заявка повинна містити такі відомості:

- найменування суб`єкта  господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи)  та ПІБ особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичної особи);

- юридична адреса (місцезнаходження) суб'єкта господарювання. У разі, якщо патент придбається для відокремленого підрозділу, - місцезнаходження такого відокремленого підрозділу згідно з документом, що засвідчує право власності (оренди);

- вид підприємницької діяльності, для провадження якої придбається торговий патент;

- вид торгового патенту (звичайний, пільговий, короткотерміновий, спеціальний);

- найменування документа про повну або часткову сплату збору;

- назва та фактична адреса (місцезнаходження) пункту продажу товарів, пункту з надання платних послуг, пункту обміну іноземної валюти, грального місця, позначення "виїзна торгівля";

- назва, дата, номер документа, що засвідчує право власності (оренди);

- період, на який придбається торговий патент.

Торговий патент видається особисто фізичній особі - підприємцю або особі, уповноваженій юридичною особою, під підпис у триденний термін з дня подання заявки. Датою придбання торгового патенту є зазначена в ньому дата.

В залежності від виду діяльності встановлено різні строки сплати Збору:

- за провадження торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту - не пізніш як за один календарний день до початку провадження такої діяльності;

- за провадження торговельної діяльності (крім торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту), діяльності з надання платних послуг, здійснення торгівлі валютними цінностями - щомісяця не пізніше 15 числа, перед  звітним місяцем;

- за здійснення діяльності у сфері розваг - щоквартально не пізніше 15 числа місяця, який передує звітному кварталу.

Якщо плата за патент не вноситься, патент анулюється та застосовується штрафна санкція, передбачена статтею 125 Податкового кодексу.

Порядок та строки сплати збору за провадження  деяких  видів  підприємницької  діяльності визначено ст. 267 Розділу XII Податкового кодексу України.

 

 

 

Змінили місце проживання – повідомте податкову

ДПС у Запорізькій області нагадує!

Якщо у Вас змінилися дані, які вносяться до Облікової картки (форми № 1ДР) або Повідомлення (форми № 1П – для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті), про це необхідно повідомити орган державної податкової служби. Наприклад, прізвище, ім’я, місце проживання тощо.

Відомості надаються протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання Заяви за формою № 5ДР або за формою № 5ДРП (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків).

Увага! Внесення змін до Державного реєстру здійснюється протягом п’яти робочих днів від дня подання Заяви до органу державної податкової служби за місцем проживання фізичної особи. У разі звернення до органу державної податкової служби за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування строк внесення змін до Державного реєстру може бути продовжено до десяти робочих днів.

                                                        

Шановні платники податків!

Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та додатки до нього (форми повідомлень, облікової картки, заяв, довідок, та ін.) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 06.11.2012 № 1147.

 

 

 

Новини законодавства відтепер можна отримувати на власну електронну скриньку

 

 

ДПС у Запорізькій області пропонує громадянам безкоштовно отримувати інформацію про зміни в податковому законодавстві. Так, для цього необхідно направити електронний лист на електронну адресу idd@sts.gov.ua з атрибутами: поле ТЕМА – 6011.

У відомстві переконані, що такий сервіс буде корисний, в першу чергу, тим громадянам, які не мають часу займатися самостійним пошуком змін у законодавстві або ж відвідувати спеціалізовані заходи роз’яснювального характеру, які проводяться податковою службою.

Крім того, якщо платник податків бажає отримати консультацію стосовно конкретних моментів законодавства, йому слід надіслати своє запитання на електронну адресу idd@sts.gov.ua. З метою прискорення надання відповіді, переконливо просимо Вас чітко формулювати запитання та ОБОВ’ЯЗКОВО зазначати в полі «Тема» ідентифікатор групи податків.

Якщо Ви маєте декілька запитань за різними напрямами, прохання надсилати запитання окремими електронними листами з відповідними ідентифікаторами групи.

 

Ідентифікатор податків

Види податків

§                                 6001

Податок на додану вартість

§                                 6002

Податок на прибуток підприємств

§                                 6003

Податок на доходи фізичних осіб; податкова знижка; незалежна професійна діяльність

§                                 6004

Плата за землю; фіксований сільськогосподарський податок; ліцензування виробництв; обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів; акцизний податок; збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства; мито; зовнішньоекономічна діяльність; податковий борг; апеляційне узгодження та оскарження рішень органів ДПС; адмінарешт активів платника

§                                 6005

Єдиний податок; податок на нерухоме майно; збір за першу реєстрацію транспортного засобу

§                                 6006

Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності; застосування РРО; готівкові розрахунки; збір за місця для паркування транспортних засобів; туристичний збір

§                                 6007

Екологічний податок; рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України; плата за користування надрами; збір за користування радіочастотним ресурсом України; збір за спеціальне використання води; збір за спеціальне використання лісових ресурсів; збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну і теплову енергію, крім електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками; збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності; права і обов’язки; відповідальність; облік платників

§                                 6008

Пропозиції до нормативно-правових актів з питань оподаткування, інформація щодо: виплати заробітної плати платниками податків у «конвертах», мінімізації сплати податків та роботи сайту ДПС України і розміщеної на ньому інформації

§                                 6010

Інше

 

 

Кількість видів діяльності, що зазначаються у свідоцтві платника єдиного податку, не обмежується

 

 

У свідоцтві платника єдиного податку зазначаються всі обрані фізичною особою — підприємцем першої та другої груп види діяльності. При цьому, кількість вказаних видів діяльності не обмежується.

Нагадуємо, що свідоцтво платника єдиного податку видається суб’єкту господарювання, який вирішив обрати або перейти на спрощену систему оподаткування. Для цього платник подає відповідну заяву до органу ДПС за місцем своєї реєстрації. У заяві зазначаються обрані фізичною особою — підприємцем першої та другої груп види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010, які надалі зазначаються у свідоцтві платника єдиного податку.

Водночас, у свідоцтві платника єдиного податку, що видається платникам третьої або п’ятої груп, види господарської діяльності не зазначаються.

Порядок видачі, отримання та анулювання свідоцтва платника єдиного податку регулюється ст. 299 Податкового кодексу України.

 

 

При складанні податкової звітності факсиміле не використовується

 

До обов’язкових реквізитів податкової звітності  належать зокрема підписи платника податку або уповноваженої особи, які засвідчені печаткою.

Податкова декларація повинна бути підписана:

-  фізичною особою - платником податків або його законним представником; 

-  особою, відповідальною за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації згідно із договором про спільну діяльність або угодою про розподіл продукції;

-  керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до органу державної податкової служби.

У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку податкова декларація підписується таким керівником.

Якщо податкова декларація подається податковими агентами – юридичними особами, її підписує керівник агента та особа, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації. Якщо податковим агентом є платник податків – фізична особа, декларація підписується лише таким платником податків.

Підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність електронного цифрового підпису платника податку в електронному документі.

Враховуючи викладене, платник податків не має права застосовувати факсиміле при підписанні податкових декларацій та розрахунків, а податкова звітність, складена з порушеннями, не вважається податковою декларацією.

Складання податкової декларації регламентовано статтею 48 ПК України.

 

 

 

Дохід, отриманий від здачі брухту, не оподатковується

Сума доходу, отримана платником податку за здану ним вторинну сировину, побутові відходи, брухт кольорових металів, використані акумулятори електричні свинцево-кислотні, залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю з 1 січня 2013 року не включаються до загального місячного або річного оподатковуваного доходу. Тому отримана сума не оподатковується.

 

Незмінною залишається норма Податкового кодексу, якою передбачено, що дохід, отриманий від продажу брухту дорогоцінних металів Нацбанку України,  також не оподатковується.

Пунктом 165.1 ст. 165 Податкового кодексу наведено перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

 

 

Просмотров: 869 | Добавил: kolyaka | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Четверг, 25.04.2024, 04:52
Приветствую Вас Гость

Поиск

Календарь

«  Февраль 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 54

Друзья сайта

  • Асамблея ГО МСБУ
  • Политическая партия "Новая жизнь"
  • Верховна Рада України
  • Офіційний портал Запорізької міської влади
  • ТОВАРИСТВО ПІДПРИЄМЦІВ "КРАЙ"
  • Статистика


    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0